iPon Hírek

Megérkezett a Firefox OS 1.1

Dátum | 2013. 10. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Mozilla nem titkolt célja, hogy az egyik legnépszerűbb árszegmensben komoly részesedést vívjon ki magának a Google Androidja és a Microsoft Windows Phone-ja mellett. Az olcsó, javarészt 30 ezer forint környékén, vagy még az alatt induló okostelefonoknak viszont csak akkor van reális esélye a sikerre, hogyha a szoftveres oldalt a lehető legjobban szintre hozzák.

Az első teszteket követően azonban a szakmabeliek nem tudtak túl jó véleményt formálni a Firefox OS-sel kapcsolatosan. Azon túlmenően, hogy egy sor kényelmi funkció egyáltalán nincs meg benne jelenleg, tehát nagyon fapados, még a teljesítménye is kifogásolható a masináknak. Az újdonságok nagyon gyenge hardverrel vannak ellátva, de a Mozilla bizakodott, így nekünk sem volt más választásunk, ameddig nem futottak be az első felhasználói tapasztalatok. Ezek pedig nem éppen pozitív hangvételűek voltak összességében. Most viszont ismételten megkísérelhetik a nyeregbe kerülést, hiszen egy jelentős frissítés van közelgőben. A Firefox OS még az életének kezdeti szakaszában tart, így azon sem kell különösebben meglepődni, hogy az első nagyobb verzióugrással sok új képesség is érkezik. Az újdonságok között nagyon hasznos és időszerű dolgokkal futhatunk össze, amit eddig hiányoltak a felhasználók, és komoly gyorsulást is kilátásba helyeztek a mérnökök. Nézzük is sorban, hogy mik a legfontosabbak, amivel gazdagodhatnak a Firefox OS 1.1 telepítését követően azok a vásárlók és fejlesztők, akik bizalmat szavaztak a konstrukciónak:

A Mozilla által közölt információk szerint a Firefox OS ezen kiadása hamarosan elérhetővé fog válni a jelenlegi felhasználóknak és persze ezzel együtt a fejlesztőknek is. Sajnos pontosabb megjelenési dátumot nem kaptunk, és az sem ismert, hogy milyen módon fog befutni ez a frissítés. Tehát nem tudni, hogy a Mozilla központilag végzi el a szükséges lépéseket, vagy minden a gyártókra lesz bízva.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. romeo
2013.10.10. 11:54
Ha minden jól megy, holnap kapom kézhez a ZTE Open nevű jószágot. Remélem lesz lehetőség relatíve fájdalommentesen frissíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. DemonDani
2013.10.10. 12:35
Várjuk a tapasztalataid!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Taranisz
2013.10.10. 13:00
Most nem fikázni akarom az OS-t, mert sose volt kezem között egy ilyennel szerelt mobil, de ha ezek az új frissítések akkor mi tudott az alap OS? Azért az Android és az iOS mellett ennyire fapados OS-t létrehozni nem, hogy felesleges, de egyenesen öngyilkosság is a vállalat szempontjából (egy ekkora "hájpot" kapott OS tudjon igenis többet, önégetés a köbön)...

Én továbbra is várom azt, hogy sok OS küzdjön egymással a vásárlókért a piacon, de basszus, ennél tudjon igenis többet akármelyikről legyen is szó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. vivanto Taran...
2013.10.10. 13:22
Ugyan, a WP7-et is megkövezték a copy-paste hiánya miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. FRK
2013.10.10. 13:31
Ha labdába akarnak rúgni, akkor jóval 30 ezer alá kell beárazni szerintem, maximum 20-30 közt félúton. Harmincezer környékén, már kapható Jelly Bean-es telefon, amiben nem az a kényelmi funkció, hogy kezeli az MMS-t.
Korábbi cikknél is írtam, hogy abban látom egyetlen esélyét, ha olcsón ad ki gördülékeny, jól működő, energiagazdálkodás szempontjából kiemelkedő telefont. Nem elég, ha 30 ezer környékén kiad egy Gingerbread-el megegyező tudású telefont vagy még olyat se.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. romeo
2013.10.10. 13:39
Valahonnét el kell indulniuk, Android sem a csúcson kezdte.

A minap olvastam egy "elfogulatlan" review-t. A fószer azzal ostorozta a ZTE Open-t, hogy mennyire fapados ez a cucc, az iPhone 4 is már vékonyabb volt, spécibb kijelzővel, jobban használható, stb stb. Azon valahogy átsiklott, hogy egy 500-600 dolláros iPhone nem éppen egy kategória egy 80 dolláros debütáló, főként fejlesztőknek szánt telefonnal.

Szerintem nagyon érdekes a Mozilla próbálkozása. Nyílt eszközökkel megvalósítani azokat a funkcionalitásokat, amit a többi platform kínál valóban vakmerő, de nekem ettől tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. FRK
2013.10.10. 14:13
Én simán vevő lennék rá, ha kijönne dupla simes kezeléssel, gördülékeny, nem lefagyós oprendszerrel. Valamint ha néhány telefonálás után használom a gps-t, akkor célba is érjek, ne merüljön sz.rrá a telefon egész estés töltés után, délelőtt 10 órakor. Nem bánom, ha nem játszik HD filmeket, meg nincs benne 16 magos processzor, 168 gb rammal.

Mindenesetre kíváncsian várom mit hoz számára a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. HUNKharon
2013.10.10. 14:51
Nekem tökéletes lenne (a kevésbé jól tájékozottak kedvéért nem csak a ZTE Open létezik...)

Nekem szívügyem a szabad szoftver, az a lehetőség, amit a kezébe adhat egy hozzáértőnek és az a szabadság, amit egy átlagfelhasználó megélhet általa. Nem csak a Firefox OS-t várom nagyon (ez még csak 1.1, az Android gyakorlatilag az 1.6-nál lett publikus), hanem az Ubuntut futtató mobilokat is (de ez még a jövő zenéje)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. HUNKharon Taran...
2013.10.10. 15:01
Vállalati szempont? Mozillánál? A Mozilla Alapítvány nem cég. Ha az lenne, nem lenne Firefox böngészőnk, ami elhozta a versenyt és a szabványokat a webre... De olvasgasd a Mozilla Kiáltványt egy kicsit.

És persze no offense meant, egyszerűen tágítani próbálom a látókörödet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Taranisz
2013.10.10. 15:52
Alapítvány ami úgy működik, mint egy vállalat. Nekik is profitot kell generálniuk és elért eredményeket felmutatniuk azok felé akik pénzelik őket, legyenek azok magán emberek vagy cégek, országok, stb.
Ha nincsen eredmény akkor az adakozók elfordulnak tőle és egyben a saját nyereségük is esik, vagyis elemi érdekük profitot termelni bármilyen formában vagyis majdnem vállalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2013.10.10. 19:01
Nagyon szívesen kipróbálnám. Ha találok értelmes áron e-bay-en, akkor lehet, hogy rendelek egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. elmepocok
2013.10.10. 19:05
Szerintem egy dolgot kellene kiemelten szem előtt tartani a fejlesztésnél, az pedig a gördülékeny és gyors működés (a'la Windows Phone), mert az sokat ad a minőségérzethez (vagy levon a gagyiságérzetből ). Mert azért minden android képes akadni és lassulni, főleg az olcsók, úgyhogy ezt érzem az egyetlen ütőkártyának, funkcionalitásban nehéz felnőni a konkurenciához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. felziusz
2013.10.11. 08:06
Mindenki tisztában legyen vele: NEM fejlesztőknek szánt eszköz. Ezt az OS-t azért hívták életre hogy a leghugyosabbfosos HW-n is elszaladjon vígan ezért a "fapad". Az a cél hogy anyagi különbségeket eltörölje, ne kelljen valag pénzt kiszórni csak azért, hogy legyen okostelód, és ezáltalá a világon szélesebb rétegek számára legyen elérhető az internet.

Ezt nem én találtam ki, ezt a Mozillások mondták nyáron a Szabad Szoftver Konferencián.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. chris-v
2013.10.11. 10:23
felziusz: Pont ez a lényeg amit leírtál.
Mert hiába olcsó okos telefon androiddal, ha egyszer használhatatlan.
Sokan beleesnek a hibába, hogy óó, nekem csak telefonálni kell, meg facebookozni, esetleg gps-el eltalálni A-ból B-be.
Aztán megvesznek egy Samsung mini-t, vagy hasonló telefonnak nem nevezhető eszközt és csodálkoznak, hogy 3 alkalmazás után elfogy a memória, tapogatja az ikont, de a program nem indul, aztán fél perc múlva még is, stb, stb.
Itt is ugyan olyan fontos a hardver mint egy pc-nél. Szóval ha Firefox OS ezt a problémát meg tudja oldani, esetleg áthidalni, akkor tényleg van létjogosultsága. Bár nem tudom hogy a spórolós hardvereken mit tud segíteni egy új OP rendszer.
Én több értelmét látnám a legalapabb telefonba is beletenni 1 Gb ramot és ugyan ennyi alap tárhelyet, mérettől és típustól, na meg processzortól függetlenül. Ha ez meg lenne, akkor senkinek semmi gondja sem lenne még a legolcsóbb telefonokkal sem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hotib
2013.10.11. 13:44
Hát amikor én a htc diamondomra (windows mobile talán 6.1 volt rajta), ráraktam az android 1.0-át akkor lett bennem egy "ez mekkora jó" érzés, akkor sem akadt és nem volt lassú az akkori technológián, ráadásul hekkelve volt rajta nem arra kiadottan. Kb 1-2 hét alatt jött meg utána a Google G1-em amit 5-6 évig használtam... Most van egy S3-am ami egy katasztrófa, hiába a 4 mag.. Van nálunk két firefox telefon, 1,2Ghz 2 mag de ez is egy katasztrófa, a kisebbikről nem is beszélve, lassú, akad. Az android legalább akkor a devphonokon működött rendesen (most már megtehetik hogy nem megy az se rendesen). Már az ios 7 is kezd akadozni sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.10.11. 16:02
Ne írjátok le, ez Linux alapú OS, amit ha jobban kifejlesztenek a talajba veri a jávás droidot úgy gyorsaságban mint stabilitásban és akkuidőben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HUNKharon mythb...
2013.10.11. 19:06
Az Android is Linux alapú (ha lehet ezt mondani, inkább mondjuk ezt, hogy a Linux kernel fut alatta. A Dalvik csak egy VM...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. felziusz
2013.10.11. 20:43
mythbuster: Nem a Linux alap a lényeg. Hanem amit fölé építesz.
IOS is UNIX alapokkal rendelkezik ahogy a Linux is.(Kötekedőknek: Tudom a Linux UNIX-szerű de így egyszerűbb elmagyarázni) Mégis mennyire más a kettő. Pedig az alapok hasonlóak. Linux alappal nem függ össze az milyen egy adott OS. WP is jó lenne csak az MS mindig élen jár abban, hogy nagyszerű egyedi és innovatív ötleteket elbasszon, illetve a lehető legváltozatosabb módozatokon legyen vállalhatatlanul pocsék a megvalósítás. (Surface pl.: Igaz hogy drága is, és az eddig megszokott cuccaid sem fognak rajta futni, de azért vedd meg, mert akkor nagyon jó lesz neked.) Sokszor vannak gólhelyzetben, de ha egyáltalán rúgni próbálnak is luft lesz a vége.

Ha vesszük az hogy az iOS és az Android hasonló HWn hasonlóan fut. Tán az iOS jobban kicsit. Az iOS közvetlenül éri el a telefon hardvereit ami miatt gyorsnak kellene lennie. De nem az. Ez az egyik ok amiért nem kellene iPhone. Androidnál kernelen egy JAVA alapú virtuális gép fut és ezzel kommunikál az OS végül a VM kommunikál a hardverekkel. Ez a megoldás sem lenne rossz, de sajnos a(z interpretált) JAVA nyelv hátrányai nagyon kiütköznek. Ergo a memóriát eszi, és a sebességre is kártékony. Erre a legjobb bizonyíték amikor Miguel de Icaza(aki nem ismerné: GNOME alapító fejlesztője) csapatával átírták egy vanilla(módosítatlan) androidot C#(Mono) nyelvre. A gyorsulás 10x-es. Ha figyelembe vesszük az Intel elképzelését (rush to idle) ergo egy adott feladatot ha gyorsabban végrehajtunk és gyorsabban nyugalomra térhet a CPU az jótékony az akksiidőre nézve akkor úgymond a régi/régebbi telefonokéval vetekedhetne az akkumulátoridő. De nem.

Egyes gyártók pénzéhsége pedig odáig vezet hogy a Google ajánlott minimum hardverigény alá bemennek jóval és a egységsugarújúzer kap a kezébe egy telefont ami szaggat nem fagy meg nem működik. Aztán csodálkoznak ha valaki azt mondja majd: szarazandroid. A szoftveres birizgálásokról illetve ezek elmulasztásáról meg ne is meséljek. Közép/felső kategóriás telefonokat tesznek ezzel tönkre. Mert a gyártó fosik bele, csak menjen a telefon. Vegye meg a sok ostoba. Pedig nem lenne nagyobb befektetés kicsivel erősebb HW-t belerakni, kvázi túltervezni a telefont, de ugyebár mind tisztában vagyunk azzal hogy a gyártó érdeke az hogy elavuljon a telefon hamar, és vegyük a következőt. Ha szar a droidos masinánk amit vettünk mekkora az esélye hogy a következő is zöldrobotos lesz? Lássuk be: nem túl nagy.

A Firefox pedig pont ezeket szeretné kiküszöbölni. Lesz egy kernel, azon fut egy réteg ami a grafikus dolgok megjelenítéséért felel és egy Gecko böngészőmotor. Utóbbi fogja futtatni az alkalmazásinkat amik HTML5 alapúak lesznek. Miért lesz ez jó? Mert minden alkalmazás ha hozzá akar férni valamihez akkor azt a telefon megfelelő interfészein (API) éri el ezáltal nagyon könnyen lehet szabályozni azt hogy a cicás játék nem fogja elküldeni a címlistánkat és az SMSeinket a készítőnek hátha ott van valakinek a bankkártyaadata. Az alkalmazások kicsik lesznek ezáltal a legtrógerebb internettel pikk-pakk letölthetőek. Illetve gyorsak is. Nem valószínű, hogy olyan komoly alkalmazásokat fognak rá írni mint mondjuk a robotra vagy a harapottalmára, de ne legyen igazam, (Főleg a webGL után...) de nekik nem is ez a céljük. A cél az hogy internetképes eszközt juttassanak el minél több emberhez. Továbbá HTML és CSS tudással továbbá némi Firefox OS API ismerettel játszi könnyedséggel tud BÁRKI alkalmazást írni. Ez pedig még nem igazán programozás.

Elég hosszú komment lett. Próbáltam végig pártatlan lenni, remélem sikerült. Köszi hogy elolvastad. Ha idáig elértél jutalmul ciccents egy sörikét magadnak!

UI: Nem vagyok Firefox OS evangelista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.10.11. 23:17
Mondjuk az engem is érdekel, hogy milyen használhatósága lehet egy ilyen OS-nek.
Nekem Galaxy Ace-m van és sajnos kifogott rajtam a robot kompatibilitása, ugyanis az új droid nem támogatja már a telóm (Vagy a csamcsung?) mind 1 is...(most 2.6os van rajta)
Néztem neten, hogy rá lehet hekkelni az új droidot, de nem akartam hozzányúlni!
Nem vagyok a telefon mágus, de létezik olyan, hogy a különböző telefonokra más oprendszert lehet tölteni, vagy ez ilyen lutri féle, mint régen a bios frissítés? (Ha bejön örülsz, ha nem akkor kuka a lapnak)

Illetve ezeknek a telóknak más az utasításkészlete, vagy csak a gyári szoftver más és a Hw meg kompatibilis?

Igaz, hogy nekem tényleg csak telefonálni kell meg néha fényképezni, de baromi idegesítő, amikor valami fontos app kellene a telóra, arra meg az van írva, hogy "android 3.0 or higher"!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. felziusz
2013.10.12. 17:45
Humbuk: 2.6 nincs, csak Linux kernelből. Gondolom 2.3.6 és a 3-as kimaradt

Ahogy nézem van nem hivatalos 4.3 is rá. Ha nem félted a telefont addo oda valami szakértő(bb) ismerősnek, aztán uccu neki.
A két és fél éves telefonomon is 4.3 van. Vannak funkciók amik nem mennek, igen; de a telefonom gyorsabb és az akksi is jobban bírja mint az eredeti GYÁRI szoftverrel.

A telefonoknak nagyjából azonos az utasításkészlete, ARM processzor van bennük többnyire v7-esek és v8-asok. Nincs akkora különbség ezena téren. Kijelző, érintőképernyő, kamera s egyéb perifériális eszközök terén meg rohadtul nagy van. Ezeknek az eszközmeghajtói zártak és ezért nem lehet rajtuk másik szoftvert futtatni mert nem fut az eszközmeghajtó másképp. Érintés nélküli érintőképernyő telefon hát hmm. érted

Annyira nem lutri, figyelni kell pár dologra és kész. El lehet rontani, de odafigyeléssel ez elkerülhető.

De erről már nem írok itt mert nagyon offtopic.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2013.10.12. 21:35
Felziusz: Ha majd besokallok és lejár a gari, majd elgondolkodom rajta. Köszi szépen az infót.

Mondjuk azelőtt biztos körül járom majd a témát és ha reverzibilis folyamatról van szó, akkor lehet bátrabb leszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!