iPon Hírek

Megérkezett a Google Allo

Dátum | 2016. 09. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google két kommunikációs alkalmazást mutatott be a Google I/O fejlesztői konferencián, de akkor egyik termék sem vált elérhetővé. A keresőóriás a videóhívások megreformálására és népszerűsítésére szolgáló Duót még a nyár folyamán elindította útján, az Allóra viszont mostanáig várnia kellett az érdeklődőknek.
A Duo egy végletekig letisztult megoldás lett, ami lényegében csak egyetlen dologra van kihegyezve, az Allo pedig igazából ennek a szöges ellentéte, egy komplex megoldás, ami gyakorlatilag bármilyen jellegű tartalom továbbítására alkalmas, legyen az szöveg, kép, hang vagy videó, és sok extra lehetőséget is beleszőttek a Google szakemberei. Az Allo olyan alkalmazásokkal szeretne versenyre kelni, mint a WhatsApp és a Facebookra épülő Messenger.
Az Allo kapcsán az első dolog, amit ki kell emelni, hogy teljesen függetlenül működik a felhasználó Google-fiókjától, szóval nincs is ilyenre szükség. Az üzenetküldő használatához elegendő megadni a telefonszámot, de persze opcionálisan azért beállítható a kész profilon belül a Google azonosító is, ami azért lehet fontos, hogy a felhasználó minél több helyről tudja összeszedni egyszerűen az ismerőseit. Az új applikációban az üzenetküldés csak a jéghegy csúcsát jelenti. Az Allo neve mellett az egyik legérdekesebb funkció a Google Assistanthoz köthető, amit integrálva tartalmaz a program. A Google Assistant a keresőóriás friss asszisztens szolgáltatása, ez igazán összetett kérdésekre is képes lesz válaszolni, figyelembe veszi a kontextust és itt rendesen bevonható a beszélgetésekbe. Sajnos az Assistant kezdetben csak angolul beszél majd, de a vállalat folyamatosan dolgozik a nyelvtámogatás kiterjesztésén.
Az Allo hagyományos keresővel is rendelkezik, amelynek a használatához azt kell majd begépelni a beszélgetés közben a keresni kívánt témával, hogy „@google”. A kulcsszó kiadását követően az alkalmazás a webes keresési találatokat fogja megjeleníteni, ahonnan a megfelelő bejegyzést rögtön be lehet majd fűzni az üzenetváltásba is. A kommunikációs app érdekes funkciója a Smart Reply is. Ennek segítségével a felhasználó előre megadott válaszopciókból egyetlen érintéssel tud majd gyorsan visszaüzenni a beszélgetőtársának az általánosabb kérdésekre. Az Allo képes lesz felismerni, hogy mire lehet kíváncsi az üzenet küldője, és ennek megfelelő válaszokat próbál majd felkínálni. Mivel elemeznie kell a rendszernek a szavakat és a mondatokat, valószínűleg senkit sem ér meglepetésként, hogy ez is csak angolul fog megfelelően teljesíteni.
Az Allo tobzódik a napjainkban oly népszerű hangulatjelekben és különböző matricacsomagokban is, aminek főleg a fiatalabb korosztályok tagjai örülhetnek majd igazán. Az üzeneteket lehet kisebb vagy nagyobb méretben is küldeni annak függvényében, hogy valamit csak halkan szeretne megjegyezni az ember vagy mindenképpen ki akar hangsúlyozni. Egy-egy képet nem egyszerűen csak küldeni lehet, hanem a továbbítás előtt akár rajzolni is lehet rá. A Duo végponttól végpontig terjedő titkosítást nyújt minden egyes videóhívás alkalmával, és bár a titkosítás megvan az Allóban is, itt már közel sem minden beszélgetés zajlik majd biztonságos keretek között. Ebben az alkalmazásban van egy speciális inkognitómód, ami hasonlóan működik, mint a böngészők inkognitóablaka, az itt zajlott beszélgetés a bezárást követően örökre elvész, és ez az, ami teljesen titkosított is, hogy feltörni se lehessen az üzenetváltást. A Google Allo első körben csak Androidra érhető el, de az iOS felhasználók sem fognak róla lemaradni, csak nekik várniuk kell még – a vállalat nem beszélt arról, hogy az Apple termékek tulajdonosaihoz mikor juthat el a program. A Duo esetében a Google egyszerre indította útnak a két nagy platformon a szolgáltatás, ami tehát itt sajnos nem sikerült neki. Google Allo: Android | iOS (készül)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. hunluki
2016.09.21. 18:53
Valóban ekkora igény lenne az ilyen csilivili funkciókra? iOS 10-es iMessage is móka volt kb egy-két órán át, azóta csak mezei chatnek használom ahogy eddig is (ismerősökkel egyetemben). Vagy csak én öregedtem meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. chaos666
2016.09.21. 19:08
Magyarországon már elérhető?
Mert egyelőre még mindig előregisztrációt látok csak a google playban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani chaos...
2016.09.21. 19:27
Folyamatosan válik elérhetővé a népeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2016.09.21. 20:15
Igazából én azt nem látom, hogy mégis miért váltana erre bárki is? A fiataloknak ott van a FB chat (mert ott kb mindenki fent van) meg a viber, esetleg whatsapp... Most egy egész társaságot átvezetni erre, közben hallgatni a lányok sírását, hogy de ezen miért nincs pusheen... Az a baj, hogy már annyira bejáratódtak a régi platformok, hogy nem fog mozdulni a tömeg. Ez úgy lenne életképes, ha pl lehetne bele integrálni a fb chatet (mint pl a pigdin asszem tudja ezt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Imi3est
2016.09.21. 21:55
Ott a Google hangouts, abban is vannak szmájlik meg ilyesmik, minek egy másik? A Goolge hányadszorra találja már fel a csetelést?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mounteen chaos...
2016.09.22. 00:16
Az apkmirror-on fent van az apk. Telepítés után engedi a szolgáltatás használatát. En is így használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mounteen Imi3e...
2016.09.22. 00:19
Itt inkább az assistant integrálásán van a hangsúly.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet mount...
2016.09.22. 19:55
És arra akkora igény van? Főleg, hogy igazán jól csak 1-2 országban működik (nem megfelelő adatbázis). Meg amúgy poén 1-2 hétig, de pl a Siri-t is sokkal kevesebben használják, mert azért a real life hasznossága éppencsak több mint 0...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!