iPon Hírek

Megérkezett a Huawei Ascend P7 mini

Dátum | 2014. 04. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei háza táján már régóta folynak a pletykák a P7 okostelefon érkezéséről, ami ha minden a terv szerint halad, akkor még májusban be fog mutatkozni. Azonban a P7 története már a megjelenése előtt érdekes fordulatot vett, ugyanis a gyártó csendben lerántotta a leplet a P7 miniről.
Az Ascend széria legújabb tagja ezzel, ha csak egy orrhosszal is, de megelőzte a nagytestvérét, amire soha korábban nem volt még példa a „mini” okostelefonok megjelenése óta. A jövőben érkező P7 kistestvére 4,5 hüvelykes megjelenítővel állt a nagyközönség elé, így annyit már biztosan tudunk a nagysikerű P6 utódjáról, hogy ennél jóval nagyobb kijelzővel fog kereskedelmi forgalomba kerülni (5 colról pletykálnak a források egyelőre). Mivel most egy miniről van szó, így érdemes a fizikai jellemvonásokkal kezdeni a gépezet bemutatását, hiszen ilyen esetben ez a megszokottnál fontosabb. A mobil szemből nem igazán hoz jelentős kompaktságot, ám a ház nagyon vékonyra sikeredett, így a 131,2 x 65,3 x 7,8 milliméteres vonalakkal határolt P7 mini térfogata mindössze 66,8 cm³, vagyis kisebb a legtöbb riválisánál (Galaxy S4 mini, HTC One mini). A készüléket egy IPS technológiát használó panellel látták el, így a fényereje és a betekintési szögei is rendben lesznek, valamint a színvilága is természetesnek ígérkezik, a felbontását tekintve viszont be kell érni a qHD-val. Ez utóbbi manapság már nem túl tetszetős papíron, ám a panel pixelsűrűsége így is 245 PPI-re tehető, amire azért még nem igazán szokott panasz lenni a mindennapos használat során.
A Huawei az újdonságát Qualcomm alapokra húzta fel, egészen pontosan egy 28 nm-es MSM8926 a gép lelke. Ez a lapka 1,2 GHz-es frekvencián tevékenykedő Cortex-A7 magokat foglal magába, szám szerint négyet, a grafikus egység szerepét pedig egy Adreno 305-re osztották, mint minden Snapdragon 400 szériás SoC esetében, hiszen ez is oda sorolható. A rendszernek 1 GB-nyi memóriával kell gazdálkodni, ami már megfelelő az Android mellett. A P7 mini háttértárát 8 GB-osra szabták a mérnökök, és gondoskodtak a microSD-s bővítési lehetőségről, hogy ne jelentsen gondot, ha fogytán van a beépített tárhely. A P7 mini támogatja a 4G LTE hálózatokat, így mindenkor élvezni lehet vele a villámgyors, akár 150 Mbps-os internetelérés lehetőségét (persze a hálózat minősége azért ebbe beleszólhat). Az érkező szerkezet fel lesz még vértezve 802.11 b/g/n WLAN-nal, ami DLNA támogatással szolgál, az A-GPS vevője GLONASS műholdakkal is kommunikál majd és természetesen van Bluetooth 4.0 modul is EDR-rel. A Huawei ezeken felül még az FM rádiót és az NFC chipet sem spórolta ki a gépből.
Két kamerája van a friss modellnek, az előre tekintő 5, a hátlapi pedig 8 megapixeles fényképek alkotására lesz alkalmas – illetve az elsőnél inkább a HD videóhívások bonyolításán van továbbra is a hangsúly, de az önarcképeknél is derekasan helytállhat. Az operációs rendszer szerepét az Android 4.3 tölti be, mely a Jelly Bean család utolsó tagja. A Huawei a saját felhasználói felületét alkalmazza a telefonon, az Emotion UI-t, ami néhány hozzáadott tartalmat is szállít az átszabott megjelenés mellett. Az esetleges frissítésről sajnos nem volt szó, de remélhetőleg később az Android 4.4 KitKat is tiszteletét teszi majd a készüléken, és akkor ilyen tekintetben is jobbára kifogástalanak ígérkezik majd P7 mini. Az energiaellátásról egy mindössze 2000 mAh-s kapacitású akkumulátor gondoskodik, az üzemideje ennek megfelelően valamivel az átlag alatt maradhat annak ellenére, hogy egy minden tekintetben takarékos hardverről van szó. Ez az ára annak, hogy a készülékház a megszokottnál karcsúbbra lett szabva.
A Huawei Ascend P7 mini a gyártó németországi, hivatalos weboldalán tűnt fel, de azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy hol és mikor kerül majd először kereskedelmi forgalomba. Az ajánlott fogyasztói ára 250 és 300 euró között alakulhat, ami igazából teljesen reális összeg érte, mert ekörül tanyáznak a szintén „mini” jelzővel megbélyegezett riválisai is. És ha már elkerülhetetlen módon az Ascend P7-ről is szó esett, érdemes még kiemelni, hogy ennek a bemutatására valószínűleg május 7-én kerülhet sor. A Huawei ekkor tart egy nagyszabású rendezvényt Franciaországban, Párizsban, ahova várnak minden érdeklődőt, és persze online is követhető lesz az esemény.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DemonDani
2014.04.30. 11:58
gyönyörű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!