iPon Hírek

Megérkezett a Microsoft Surface sorozatának legújabb tagja

Dátum | 2017. 05. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoft Sanghajban mutatta be Surface családjának legújabb képviselőjét, az alaposan felfrissített Surface Pro táblát, ami sokkalt több egy egyszerű táblánál – inkább tábla-notebook hibridként jellemezhetnénk. A friss modell nevéből eltűnt a számozás, így tökéletesen passzol az aktuális Surface kínálatba, ugyanis a többi terméknél is hasonló gyakorlatot alkalmaz a gyártó.
Nagyon fontos újítás, hogy a legmodernebb Surface Pro egy 12,3 hüvelykes képátlójú PixelSense kijelzőt kapott, ami ugyanúgy képes színtér-váltásra, mint a Surface Studio, azaz a felhasználó könnyedén válthat az sRGB és a DCI P3-as színterek között, attól függően, éppen melyikre van szükség az adott feladathoz. A panel egyébként 2736 x 1824 pixeles natív felbontás mellett dolgozik és tízpontos érintő támogatás is jár hozzá, ami nem csak ujjal, de akár a legújabb Surface Pen érintőceruzával is használható, de a Surface Dial is együttműködik vele. Utóbbi felhasználási módot segíti, hogy a termék az új generációs állványnak köszönhetően az adott felületre fektethető, így kényelmesen lehet rá rajzolni – kis túlzással, mint ha csak egy rajzlap lenne.
Ha már szóba került, érdemes az új Surface Penre is kitérni. A friss eszköz 4096 érintési szint megkülönböztetésére képes, azaz kiválóan alkalmas precíz munkára is, de döntés-érzékelő is van benne, ami a művészi alkotások készítésekor jöhet jól, hiszen így remekül lehet játszani a vonalakkal.
Jó hír, hogy a Microsoft fejlesztőcsapata csökkentette a digitális érintőceruza késleltetését is, így az már csak 21 ezredmásodperc, valamint a ceruza hegye és a kijelző közötti parallaxist is csökkentették, így a kijelzőn megjelenő vonal közelebb került az eszköz hegyéhez. Ezek az apró, de fontos változások hatékonyabb rajzolást tesznek lehetővé, így a friss Surface pro akár a digitális rajztáblákkal szemben is felveheti a versenyt.
A kijelző alatt erős hardver lapul, ugyanis Kaby Lake sorozatú Core m3-as, Core i5-ös vagy Core i7-es processzorok közül lehet választani. Előbbi kettő sorozat tagjaihoz passzív, hangtalan hűtést használnak, a Core i7-es modell azonban igényli a ventilátoros hűtést, ám ez is nagyon halk – a Microsoft szerint működés közben szinte nem is hallható. Akkumulátoros üzemidő terén alap esetben akár 13,5 órára is számíthatunk, de erősebb processzor és/vagy kevésbé „gyorsítható” alkalmazás esetén ennél valamivel rövidebb ideig működhet majd a rendszer egyetlen teljes töltéssel. Az első független tesztek majd megmutatják, mi a helyzet a gyakorlatban. A Microsoft szerint az új Surface Pro 50%-kal hosszabb akkumulátoros üzemidőt biztosít, mint az előző generációs Surface Pro 4, az iPad Próhoz képest pedig 35%-os előnyben van ezene a téren.
Az új Surface Pro induló ára 799 dollár lesz, ezért az összegért pedig egy Core m3-as processzorral, 4 GB-nyi rendszermemóriával és egy 128 GB-os NAND Flash alapú tárhellyel ellátott modellt kapunk. A 999 dolláros modellnél már Core i5-ös processzor társul az említett felszereltség mellé, 1299 dollárért cserébe pedig duplázódik a rendszermemória és a tárhely kapacitása is: előbbi 8 GB lesz, utóbbi pedig 256 GB-ra hízik. A Core i7-es példányok 1599 dollárról indulnak, méghozzá 8 GB-nyi rendszermemóriával és 256 GB-os SSD-vel szerelve. Ha 512 GB-nyi tárhelyre és 16 GB-nyi rendszermemóriára van szükség, akkor 2199 dollárt kell előkészíteni, a csúcsmodell pedig 1 TB-nyi tárhellyel és 16 GB-nyi rendszermemóriával érkezik, ára pedig 2699 dollár lesz. Az említett konfigurációkat június 15-től szállítja a gyártó.
Noha az új Surface Pro egy notebook-tábla hibridnek tűnik, már ami a felszereltségét illeti, alap esetben mégsem jár hozzá a Type Cover billentyűzet és a Surface Pen érintőceruza sem. Az alcantara borítással rendelkező Type Cover továbbra is 160 dolláros áron érhető el, a színválaszték pedig a burgundira, a kobaltkékre és a platinára korlátozódik. A frissített Surface Pen várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem derült ki, de annyi biztos, hogy a Type Coverhez hasonló színekben érkezik, sőt, feketében is elérhető lesz – amikor megjelenik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. errorcode0...
2017.05.23. 19:58
Szóval 2700$ + áfáért nincs se billentyűzet, se toll. Csodás. Nem mintha valaha is vennék magamnak ilyen gépet, de azért ez már kicsit túlzás. Aksitöltő
jár hozzá, vagy térden állva kell érte könyörögni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Busterftw error...
2017.05.23. 22:08
Aki ennyiért vesz gépet, nem gond a $160 bill.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vivanto
2017.05.23. 23:34
Ezekkel a paraméterekkel legalább semmi kényszert nem érez az ember a cserére . A kaby lake aligha tekinthető upgradenek, legalábbis teljesítmény szempontjából nem az. Egyedül talán a megnövekedett battery life ami hiányozni fog, de az SP4-et is 9 órával reklámoztak, amiból az i7-es 5-6 órát tud. Szerintem itt is max 1 órát tesz hozza, ami még mindig kevés a töltés nélküli utazáshoz.

A gyorsabb tollat meg szerintem meg lehet venni külön is, és működni fog az SP4-el (az SP4 toll is működött az SP3-al). Bár van egy olyan érzésem hogy az új toll meg pont hogy jobban eszi az elemet, az előzetes pletykákból említett wireless chargingrol semmi szó nem esett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. myckie2 vivan...
2017.05.24. 07:14
Ugye a Microsoft ilyenkor az elméleti maximum üzemidőt adja meg tehát 0 fényerőn, wifi nélkül. Nálam SP4 i5-nél volt már ez 10.5 óra is, de csak 0 fényerőn Office használata mellett. A toll valószínűleg működni fog, de a késleltetés nem fog változni, mert ha jól olvastam akkor az SP 2017-ben hardveresen oldották meg a dolgot. Amúgy összességében nem valami nagy újítás. Inkább egy SP 4.5.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto mycki...
2017.05.24. 08:07
Igen, az üzemidő számítást tudtommal minden gyártó igy szokta megadni, nem csak az MS.

Az viszont fura hogy az i7 még az általad említett beállítások mellett is többet eszik (flight mode, minimum brightness), sőt, még a CPU házirend is a minimumon volt egy custom power profile-al. Nem tudom meddig bírná pontosan, úgy 5 óra használat után 20% körül volt az akku, és azt becsülte hogy van benne még 1 órára elegendő.

Ezért is gondolom hogy az a 13 óra nem fog minden model esetében ténylegesen +4 órában realizálódni.

Jobban belegondolva, már csak az USB töltés miatt is érdemes lett volna egy USB-c (meghagyva a jelenlegi charging portot). USB töltő állomást sokkal több légitársaság kínál economy classon, míg AC töltést nem nagyon szoktak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. myckie2 vivan...
2017.05.24. 12:22
Hát igen, a port választékot én sem értem... Főleg, hogy már évek olta változatlan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!