iPon Hírek

Megérkezett a Nokia X2

Dátum | 2014. 06. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia meglehetősen aktívan fejleszti azokat az okostelefonokat, melyek a Nokia X platformhoz tartoznak. Az első széria a barcelonai Mobile World Congress során került reflektorfénybe, most pedig már mondhatni túl vagyunk az első generációváltáson is.
Az új Nokia X2 ennek megfelelően nem csak hardveresen, hanem szoftveresen is előrelépést jelent a korábban látottakhoz képest. Az alapot ugyan továbbra is az Android Open Source Project nyújtja, viszont itt már sok friss funkcióra és újonnan felbukkanó applikációra is számítani lehet. A készülék felhasználói felületén például kisebb grafikai módosításokat lehet megfigyelni, de ez még csak a jéghegy csúcsa. A Fastlane nagyon sokoldalúvá vált, már jelzi a közelgő eseményeket, felhívja a tulajdonosok figyelmét különböző napi teendőkre, továbbá számon tartja a legutóbb futtatott alkalmazások listáját is. Az értesítési sávon frissült a gyorsmenü, a HERE Maps felhasználói pedig kapnak már hangvezérelt navigálási lehetőséget is. Az alapértelmezett böngésző szoftver szerepkörében már érdekes módon az Opera tetszeleg, ami azért furcsa, mert a Nokiának van saját böngészője, aminek a fejlesztésébe sok energiát fektették, és pont az Opera egyik legfontosabb képességével, az adattömörítéssel „reklámozzák”.
A készülék vonalvezetésén nem változtattak, így ez is nagyon színes egyéniségnek és fiatalosnak ígérkezik. Az előlapot egy 4,3 hüvelykes, ClearBlack (IPS) megjelenítő tölti ki, amely a 800 x 480-as felbontása révén 217 PPI-s pixelsűrűséggel kecsegtet. Az első X modelleken mindössze egy gomb volt, ezen viszont már kettő van, a „vissza” mellett szerephez jutott egy, a főképernyőre vezető érintőbillentyű. Felül is van egy újdonság, méghozzá egy VGA kamera személyében, tehát ezzel akár már videóhívásokat (Skype) is lehet majd folytatni – ha nem is csúcsminőségben, de örömteli, hogy van már erre mód. A főkamera is jobb lett, mivel itt már egy 1/4 colos érzékelővel rendelkező, 5 megapixeles egység képviselteti magát. Ennek a munkáját egy LED-es villanó is segíteni fogja, videófelvételek alkalmával pedig 720p-s felbontás is választható már, míg korábban a 480p jelentette a maximumot. Fontos, hogy az X2-nél már nemcsak opcionális a dupla SIM hely, hanem mindegyik gépezetnél az alapfelszereltség része, ami meghatározó a potenciális vevőkört figyelembe véve.
A Nokia X2 egyik igazán fontos újítása a borítás alatt rejlik. Itt a Cortex-A5 alapú Snapdragon S4 Play lapka helyébe egy Cortex-A7-re épülő, Snapdragon 200 szériás megoldás lépett – ennek köszönhető például a HD videózás lehetősége is. Az MSM821X 1,2 GHz-es órajelen üzemelő processzormagok párosával szolgál, míg a játékokban egy Adreno 302 grafikus feldolgozó egység bizonyíthat. Megduplázták a memóriáját is, így az újdonságban már 1 GB-tal gazdálkodhat a Nokia X rendszer. A beépített háttértár mindössze 4 GB-os kapacitású, ami egyáltalán nem sok, és éppen ezért felvértezték microSD-s bővítési lehetőséggel a gépet. A kapcsolati lehetőségek tárházában van 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, FM rádió RDS-sel, A-GPS vevő (GLONASS), és persze az elmaradhatatlan 3G HSDPA+ modem sem hiányzik. Az X2 összességében tehát gyorsabb és nagyobb a hasznos felülete is, de így az energiaéhsége is növekedett. Nem hagyták ezt figyelmen kívül a tervezők sem, így az 1500-as telep helyébe egy 1800 mAh-s akkumulátor lépett. A 121,7 x 68,3 x 11,1 milliméteres géppel egyetlen feltöltés követően állítólag 13 órán keresztül lehet majd telefonálni, internetezni meg 4 órán át, de kiemelendő, hogy ez már mobilnet-kapcsolat mellett értendő, nem WLAN-on.
A Nokia X2-nek 100 eurós kiskereskedelmi árat szabtak, amire még jönnek a különböző adóterhek is, így a végfelhasználói ára néhány országban (sajnos például Magyarországon is) megközelítheti a Lumia 520/525-ét. Az eszközt hazavihetik az érdeklődők szürke, zöld, narancssárga, fekete, fehér és citromsárga árnyalatban is. A Nokia X 2.0 rendszer egyébként frissítés formájában elérhető lesz a korábbi modellek számára is, így attól nem kell tartani, hogy akik már beneveztek valamelyik modellre, lemaradnának az újításokról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. LoGA
2014.06.25. 09:10
Ha jól sejtem, ez a Microsoft által nem felvásárolt részleg terméke, különben minek teremte saját magának konkurenciát. Hozzáteszem: ezekben az android alapú Nokiákban nem látok sok fantáziát, az android pont a Google szolgáltatásai miatt jó, ebben meg pont az nincs benne.

Viszont a készülék design nagyon ott van szerintem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tyrel
2014.06.25. 09:39
Hát ízlések és pofonok, nekem meg pl. ez az egyetlen Android fajta amiért hajlandó lennék pénzt adni... (ha nem lenne egy 820-am)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp LoGA
2014.06.25. 10:34
+1 így van, a design nekem is bejön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chris123
2014.06.25. 12:32
Lehet, hogy n00b kérdés, de ezt lehet rootolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2014.06.25. 13:48
"A Nokia X 2.0 rendszer egyébként frissítés formájában elérhető lesz a korábbi modellek számára is"

Téves: http://www.gsmarena.com/nokia_x_x_and_xl_will_not_be_updated_to_x_platform_20_-news-8851.php

chris123:
Mivel még nagyon új a készülék (még nem is lehet kapni), így még nem lehet, de az első generációt is lehetett, erre is jön majd a módszer.

LoGA:
"Ha jól sejtem, ez a Microsoft által nem felvásárolt részleg terméke"

Rosszul sejted, ezt már a Microsoft adja ki. WP8-nak lehet konkurencia, de legalább a Microsoft szolgálattásokat több platformon is tudják terjeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani HUFEU...
2014.06.25. 17:20
Máshol más szerepel, majd elválik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!