iPon Hírek

Megérkezett a Xiaomi új VR headsetje

Dátum | 2016. 10. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Xiaomi korábban már bemutatott egy igazán olcsó, okostelefonokkal használható VR headsetet. A Xiaomi Mi VR Play szinte tényleg csak az alapokra szorítkozott, semmilyen elektronikus rendszert nem foglalt magában, mindössze egyetlen gomb volt rajta, és a fejrevaló rögzítése is a legegyszerűbb módon történt. A Xiaomi Mi VR a Mi VR Play modellhez képest minden tekintetben más szintet fog képviselni.
A lehető legjobb stabilitás elérése érdekében igen nagy felületen fekszik fel a fejre az eszköz elől és hátul is. A maximális kényelem elérése érdekében szivacsos belső burkolatot kapott a Mi VR fejpántja. Nagyon jól szabályozható lett a rögzítése, így mindenki könnyedén hozzáigazíthatja a saját fejformájához – ez szintén a kényelem jegyében alakult így. A mobiltelefon helye nem tartogat érdekességet, ez a rész pont olyan, mint a legtöbb ilyen jellegű VR headsetnél. A benne található lencse 38 milliméteres, tükröződésmentes bevonattal lett ellátva és egészen jó, 103 fokos látómezőt biztosít. Kamerahelyet nem alakított ki rajta a Xiaomi, és nem is áttetsző az elülső burkolata, szóval ilyen tekintetben némi hiányérzete lehet az érdeklődőknek. Az pedig nem derült ki, hogy a szemüvegesekre mi vár; fel lehet-e venni szemüvegre is vagy esetleg a lencsék hangolhatóak-e dioptriakorrekció céljával.
A Mi VR egy beépített független mozgásérzékelővel lett ellátva, ami tényleg a legapróbb rezzenéseket is hajszálpontosan fogja felismerni és lekövetni is. A Xiaomi elmondta, hogy a virtuális valóság kiegészítő több mint tízszer érzékenyebb, mint az általános megoldások, ráadásul mindössze 16 milliszekundumos késlekedéssel tudja majd visszaadni a mozgási szenzor által szolgáltatott adatokat. Ez több szempontból is fontos fejlesztés: ennek köszönhetően pontosabban lehet vezérelni az alkalmazásokat és sokkal közvetlenebb érzést nyújt, így kisebb annak az esélye, hogy rosszullét alakuljon ki a viselőjénél. A mozgás és a kép szinte már tökéletes szinkronban lesz még az irányváltásoknál is. Az eszközhöz tartozik egy távirányító is, amivel valószínűleg a Mi VR megfelel majd a Google által létrehozott Daydream platformnak is, és vélhetően támogatni fog minden olyan androidos alkalmazást, ami a Daydream köré épül majd. Erre mindössze kettő gomb került, benne azonban található egy kilenctengelyes (!) mozgási szenzor, ami a felhasználó minden mozzanatát figyelemmel fogja kísérni, és a jövőben sok helyen ki lehet majd használni.
Az újdonság legnagyobb gyengesége a mobilkínálatban fedezhető fel. A Xiaomi elsősorban a Mi Note 2 okostelefon mellé ajánlja, ami bár szinte kompromisszummentes csúcsgép lett – még a B20-as LTE sáv támogatásának sincs híján –, VR-ra pont nem tökéletes választás. A virtuális valósághoz minél nagyobb felbontású kijelzőre van szükség, és míg a Xiaomi riválisa már sorra váltanak Quad HD-re, addig a kínai alakulat továbbra is kitart a Full HD mellett – ennek persze tényleg csak a VR headseten belül van gyakorlati hátránya, máshol aligha lehet kifogásolni a minőségét. Emellett támogatott még a Mi 5 a Mi 5s és a Mi 5s Plus okostelefon is, de ezeknek is „csak” 1080p-s a kijelzője. A Xiaomi talán egy olyan mobillal is előrukkol majd a közeljövőben, ami már 2560 x 1440 képpontos felbontással dolgozik, de addig is meg kell barátkozni a jól látható pixelráccsal, mert a jelenlegi információink szerint más gyártók készülékeivel nem is lehet használni a kiegészítőt.
Tartalomból nem lesz hiány a Xiaomi elmondása alapján.
A Xiaomi Mi VR 200 jüanba fog kerülni Kínában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 30-35 dollárnak megfelelő összeget kell majd érte leszurkolnia a vásárlóknak. A Gear VR-hoz viszonyítva azt lehet elmondani, hogy a Mi VR minőségibb kialakítással bír és valószínűleg kényelmesebb viseletet nyújt majd, viszont a funkcionalitása szerényebb (nincs például tapipad), és nagyjából harmad annyiba kerül. Néhányan biztosan sajnálni fogják, hogy a Xiaomi nem célozta meg azt a tudásszintet, mint amit a Gear VR, de valószínűleg részben ennek köszönhető az, hogy sokkal olcsóbb is nála.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. CannaBEAST
2016.10.30. 19:28
Engem a nő jobban megfogott, mint az egész masina.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!