iPon Hírek

Megérkezett az Alpenföhn legfrissebb CPU hűtője

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A gyártó a felhasználói visszajelzések figyelembevételével elkészítette népszerű, Brocken névre keresztelt univerzális processzorhűtőjének második generációs kiadását, a Brocken 2-es modellt.

Első ránézésre sok hasonlóságot, ugyanakkor sok különbséget is felfedezhetünk a Brocken 2-es modellen elődjéhez, a Brocken-hez képest. A mérnökök áttervezték a torony formátumú hűtőtömb felépítését, így szimpla helyett most már dupla toronyból áll az újdonság. A Brocken 2 emellett kicsivel szélesebb és magasabb is lett, mint elődje, méghozzá annak érdekében, hogy 120 milliméteres helyett már 140 milliméteres átmérőjű ventilátor is helyet kaphasson rajta. A 14,6 centiméter széles és 16,5 centiméter magas processzorhűtő mélysége ugyanakkor csökkent, így az újdonság már csak 10 centiméter mély.

Annak ellenére, hogy a Brocken 2 esetében a torony formátumú hűtőtömböt két részre osztották a tervezők, a Brocken alapmodellnél megismert legfőbb tulajdonság változatlanok maradt. Az alumíniumból készített lamellák most is hármas csoportokba rendezve lettek felfűzve a hőcsövekre, így nagyobb hely van köztük, ami azért jó, mert így kisebb légnyomással dolgozó ventilátor is helyet kaphat a rendszerben, ez pedig jótékonyan hat a zajszintre. A nagyobb bordaköznek köszönhetően kisebb nyomás, így kisebb fordulatszám kell a levegő köztük történő átáramoltatásához.

A hűtő nikkelezett hőcsövei a talpazatban futnak össze, ahol közvetlenül érintkeznek az adott processzor felületével. A mérnökök a felületet úgy alakították ki, hogy a hőcsövek hézagmentesen illeszkedjenek a talpazat síkjához, így hatékonyabb a hőátadás folyamata. A hőcsövek kialakításának köszönhetően az új processzorhűtő aszimmetrikus felépítéssel rendelkezik, azaz nincs a talpazat fölött középpontosítva - kicsit hátrafelé tolták el, valószínűleg azért, hogy a memóriamodulokkal ne kerüljön konfliktusba a processzorhűtő ventilátora.

Az új processzorhűtőhöz természetesen egy friss ventilátor jár, ami Wingboost 2 névre hallgat. A termék a korábbi, díjnyertes Wingboost ventilátorokhoz képest átalakított lapátokat kapott, a minél halkabb működésről pedig folyadékcsapágy gondoskodik. Az átalakítások jóvoltából az újdonság elődjénél jobb teljesítményt kínál, ám üzemi zajszintje ezalatt összességében alacsonyabb szinten marad. A PWM támogatással ellátott légkeverő a percenkénti 400-as és 1100-as fordulatszám-tartományban üzemel, méghozzá 19 dB(A) maximális zajszint mellett. A légkeverő egyetlen óra leforgása alatt maximum 109 köbméternyi levegőmennyiség megmozgatására alkalmas.

A 842 grammos Brocken 2-t az Intel LGA-1155/1156/1366/2011-es, valamint az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2-es processzoraihoz egyaránt alkalmazhatjuk. A Brocken 2-es processzorhűtő még ebben a hónapban elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 39 angolt font magasságában helyezkedik majd el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. jocek
2013.03.06. 16:04
Ezzel a lamellázással a jó öreg Brocken-re emlékeztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThompsoN jocek
2013.03.06. 16:14
Nem véletlenül Brocken 2 a neve. Elég szép darab, olyan elegáns. Azért az NH-C14-et nem cserélném le rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. PRO_St4rS
2013.03.06. 16:20
remek jó a 2011-es foglalathoz is (y)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thspo
2013.03.06. 20:38
az első a világ talán egyik leghatékonyabb hűtője a mai napig és mindenkori ár/érték bajnok. Remélem ez is hasonló képp fog aratni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Taragas
2013.03.06. 20:54
Megvárok egy tesztet, és ha olyan jó, vagy jobb mint a kistesó, akkor rendelem is. Sajnos a sima brocken amdre csak alulról felfele tud fújni, és bár írták, hogy sok hátrányom nincs belőle, mégis letettem róla. A brocken 2 vel ilyen probléma hála isten már nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror Tarag...
2013.03.06. 21:00
Az kimondottan előny, főleg, ha a ház tetején is van szellőzés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!