iPon Hírek

Megérkezett az Android 4.4.3

Dátum | 2014. 06. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android 4.4 legújabb – és egyben vélhetően az utolsó – „foltjának” érkezésére már egy ideje számítani lehetett, hiszen rengeteg információ napvilágot látott vele kapcsolatban az utóbbi néhány hétben. Ez az újdonság természetesen a Nexus modelleken debütált, de a Motorola okostelefonjai és a Google Play Edition gépek is szinte azonnal megkapták. Az Android 4.4.3 a KitKat bemutatkozása óta a harmadik alverzió, és ezúttal már szinte csak és kizárólag hibajavításokkal van megtöltve. Az egyetlen szembetűnő újítás egy friss tárcsázó. Az aktuális főverzió egyébként elég jól sikerült stabilitás tekintetében, ugyanis az október 31-i megjelenését követően legutóbb tavaly december 9-én kellett javítást eszközölni rajta, vagyis több mint fél éve zavartalanul – illetve a most kiküszöbölt kisebb hibákkal – működött. Ekkor érkezett az Android 4.4.2, ami mostanra valószínűleg az Android rendszerű okostelefonok több mint 10 százalékán jelen van, és ez a részesedés nagyon jó ütemben gyarapodik (önmagához mérten), mert a KitKat eddig soha nem látott sikernek örvend.
A Google a mostani frissítés révén javított a kapcsolati lehetőségeken, így például Bluetooth-on, és s Wi-Fi-n. Az előbbinél a kapcsolatkezelés igényelt beavatkozást, az utóbbinál pedig az automatikus kapcsolódást kellett górcső alá venni. Néhány esetben megkeserítette a felhasználók életét, hogy látszólag teljesen véletlenül újraindul az eszköz, de állítólag erre is sikerült gyógyírt találni. A kamera esetében korábban előfordulhatott, hogy magától elindult, és lemerítette az akkumulátort, nos, remélhetőleg ilyenre már egyik készüléknél sem kerül majd sor. Dolgoztak a visszajelző LED működésén, az energiahasználat követése is pontosabb lesz, az USB hibakeresőt pedig biztonságosabbá tették a mérnökök. Javították az adatforgalom monitorozásán, a parancsikonokon, illetve a kapcsolat- és üzenetkezelőn is. A Google hivatalosan nem tette közzé a változáslistát, így még sok más egyéb is megbújhat a háttérben, a lényeg viszont az, hogy ennek köszönhetően még stabilabb lesz a rendszer.
Az Android 4.4.3 a referencia gépek körében először a Google Nexus 5 és a Nexus 7 2013 modelleken bukkant fel. Hamarosan pedig minden olyan Nexus készülék meg fogja ezt kapni, mely két évnél fiatalabb, hiszen ilyen feltételekkel indulnak útnak a Nexus termékek, legyen szó tábláról vagy mobiltelefonról. Ebbe az intervallumba beleesik még a Nexus 4, az első generációs Nexus 7, valamint a Nexus 10 is. A Nexus 5-re érkező csomag az egyesült államokbeli T-Mobile képviselet elmondása alapján a KTU84M jelölést kapta, a Nexus 7-nél pedig a KTU84L kóddal megbélyegezett szoftver bejelentkezésére kell várni. A frissítés mérete egészen nagy (kb. 54 MB) ahhoz képest, hogy jóformán csak kisebb javításokat tartalmaz – ezek persze egészen szép létszámban vannak. Fontos ezeken felül, de még a Google-höz kapcsolódóan, hogy a GPE modellek is frissültek. Ezek között a HTC One, a HTC One (M8), a Samsung Galaxy S4 és Sony Xperia Z Ultra részesülhet OTA módon az Android 4.4-ből. Sajnos az LG G Pad 8.3 Google Play Edition frissítéséről nem szólt a fáma.
A Motorolánál a frissítés a Moto termékcsalád tagjaival vette kezdetét, ennek értelmében elsőként a Moto E, a Moto G, valamint a Moto X részesülhet az újdonság által nyújtottakból. Ezeknél is a hibákra koncentráltak elsősorban – kiváltképp a kamera alkalmazását tekintve –, ám itt már új funkciókat is becsempésztek a Motorola fejlesztői, függetlenül az Android 4.4.3-tól. A Motorolákon is feltűnik a mostani KitKat frissítését követően az említett, új tárcsázó, valamint a Motorola Alert applikáció is alapból jelen lesz már a mobilokon. Az Alert egy olyan program, ami szükség esetén értesíteni tudja a körülöttünk levő ismerőseinket – már amennyiben nekik is telepítve van ez a készülékükre. Tud vészjelzést leadni a felhasználó ennek a használatával, de egyszerűen találkozóra is invitálhatóak az ismerősök. Az Android 4.4.3 kiadás esetében már az is körvonalazódik, hogy mely készülékek kaphatják meg a következő körben. Természetesen a csúcs- és egyéb felsőkategóriás modelleken lesz a sor, legalábbis a mostanáig napvilágot látott információk alapján. A Samsungtól olyan értesülések szivárogtak ki, miszerint az Android 4.4.3-at már tesztelik a néhány hete debütált Galaxy S5 esetében, és a Galaxy S4-nél is vizsgálják a lehetőségeket. A friss KitKattel kapcsolatban hallani lehetett még az LG háza tájáról is, itt nagy valószínűséggel a G2 korábbi zászlóshajóé lehet a megtiszteltetés. Az LG-nél persze biztosan gőzerővel dolgoznak az újonnan leleplezett G3 frissítésén is, így az sem zárható ki, hogy ez azért beelőzheti a napokban leváltott G2-t. Más gyártók részéről egyelőre nem lehet tudni, miként vezetik be, illetve használatba veszik-e egyáltalán az Android 4.4.3-at.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. djgeg
2014.06.04. 22:07
Annyira rühellem a Google-t, hogy nem képes tényleg egységesen elstartolnia frissítésekkel... Nexus 5-öm még mindig nem látja, pedig barátomé meg már fel is frissült... K mindegy milyen szolgáltató vagy melyik országból származna... Ez egy rohadt hivatalosan támogatott termék, ne legyen már különbség bassza meg.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Cyanogen
2014.06.04. 22:18
@djgeg +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Akos93 djgeg
2014.06.04. 22:34
Nyugodj meg, az én Nexus 5-öm pár perce jelzett (22:33). Biztos neked is pár órán belül észleli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. asusu
2014.06.04. 22:55
Már reboot-ol

Amúgy szándékosan nem egyszerre nyomják ki az összes eszközre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. maci
2014.06.04. 23:22
Én most kerestettem manuálisan a frissitést, és már jön is lefele a Nexus 4-emre. 78MB.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. GARAB djgeg
2014.06.05. 00:10
Úr isten. nekem is csak fél11kor dobta fel. És akkor? én imádom ezt a telefont, a rendszert is, nem értem, hogy mit kell itt szenvedni, mikor semmi olyan nincs benne, ami életmentő vagy radikális....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. DemonDani GARAB
2014.06.05. 00:27
Főleg most, és abban az esetben, ha eddig problémamentes volt a gép.

Sajnos láttunk már olyat, hogy elvileg javult volna a helyzet, és aztán az ellenkezője történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Akos93
2014.06.05. 00:37
Szerintem a tárcsázót hagyhatták volna nyugodtan ahogy volt...
Amúgy én is imádom ezt a telefont, ilyen elégedett még egy androiddal nem voltam mint ezzel a Nexussal Több mint fél év alatt egyszer nem akadt meg, mikro laggal se találkoztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. 0rigami
2014.06.05. 00:42
@djgeg: szerintem is legyen az, h mind a pár millió felhasználónak EGYSZERRE adja be és kezdje is el letölteni. Lehetőleg EGY szerverről és mindezt baromi gyorsan, fagyásmentesen. Nincs mese, ha kell valami, akkor azt most rögtön, mert milyen ciki már, h a havernak már megvan, neked meg még nincs... pár óra "késés" vérlázító, hisz addig hogy mutatkozol majd emberek között???
Irigylem problémáidat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Atesz1987
2014.06.05. 05:10
Nekem aztán küldhetik az új frissítést. Ha még egyszer felidegesít a táblagépem, úgy baszom ki az ablakon, csak úgy laffan. Még szerencse, hogy a symbiános nokiám bírja még. Androidos telefon már biztos nem lesz helyette...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arn
2014.06.05. 07:26
most komolyan azon hisztiztek, hogy nem kapjatok meg azonnal? nem is tudom, hogy lehet igy elni.

tenyleg, a symbian egy csucs volt... ahhoz kepest meg a samsungos android is bugmentes csoda. a nexus meg teljesen jo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. djgeg 0riga...
2014.06.05. 09:33
Pfff... Gyerekek
1 Az, hogy a Google-nek van 2+ millió!!! szervere.
2 Nem minden eszközre kell kinyomni, hanem legalább a saját nexusaira
3. Már egy napja van frissítés hivatalosan, nem órákról beszélünk, hanem 1 napról!
4. Egy hivatalosan támogatott eszköz amivel arra verik a nyálukat, hogy 2 évig támogatott, ne össze vissza jöjjön a frissítés.
4. BTW most kerestettem rá és még mindig nem jelzi!!!!!!!!!!!! Ma 9:30, kor a tegnap bó fél-egy napja megjelent frissítést b@szik látni............
5. A legutóbb is ez volt N4 el.... Szarakodtam anno a supportal, mert istenért nem akarta látni a frissítést ami 1-2 hete kijött már!
6. Az én telefonom a pechjesek körében van. Előfordul szép számmal, hogy beragad/nem lehet elérni a fényképezőt. Van hogy lemerül fél nap alatt a semmitől miegyéb...
Már jó ideje várom ezt a fos frissítést, de baszhatom, mert a Google annyira nyomi, hogy kijön egy frissítés nem képes ténylegesen mindegyik saját eszközére pár órán belül elérhetővé tenni!
Ez siralmas bénázás semmi más!

Nem vagyok fanboy, se Apple se Android se semmi más... Egyszerű felhasználó vagyok, akinek ha a pofájába nyomják xy óra múlva a hírt, hogy frissítés van a Nexus okra, akkor bő fél-egy nap múlva nehogy már ne találja meg a nyamvadt telefon... Nincs is annyi szerverük pl az Apple éknek... még is fogják és már évek óta ha kijön egy frissítés az a bejelentés napján már elérhető mindenkinek.... Itt meg könyörögni kell egy frissítésért ami már majdnem 1 napja jelent meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nalaszi djgeg
2014.06.05. 10:33
Anyám... Azért lássuk már be hogy itt rengeteg készülékről van szó egyszerre ami iszonyatos nagy feladat ám ha úgy akarod végrehajtani, hogy ne legyenek komoly problémák! Akármekkora óriás is a GOOGLE egy ilyen "akciót" csak lépcsőkben tud végrehajtani. Nem hiszem, hogy túl nagy dolog ezt belátni... Még egyenlőre az én Moto G -m sem kapta meg pedig a gyártó honlapja szerint már kint van a frissítés. Mondjuk annyit hozzátennék a cikkhez, hogy már az előző (4.4.2) frissítésben is benne volt az új tárcsázó erre a készüléktípusra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djgeg nalas...
2014.06.05. 11:05
Ember.... Miről beszélsz? Nexus 4-5-7-7 II-10
5 azaz 5 darab készülékről beszélünk!!!
5 riherongy készülék...
Ha ezt nem tudja megoldani a Google akkor inkább most kidobom az ablakon a Nexus 5 öm.... Mert akkor kára nincs értelme semmit csinálni az Androiddal hosszú távon...
Mások meg tudják oldani... Akkor neki is kéne hogy menjen!!!!!!!!!
Eltelt több mint egy nap. Semmi. Ez szimplán nevetséges egy csilliárdos cégtől és a hatalmas platformjuktól... Meg a saját nevükkel fémjelzett készülékektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nalaszi
2014.06.05. 11:18
Eleve nem 5 készülékről beszélünk. Az megvan, hogy néhány Motorola modell is a GOOGLE által készült tulajdonképpen? És az , hogy az általad említett modelleken sem hajszál pontosan ugyanaz a ROM van telepítve, hanem ország, szolgáltató függvényében ezek eltérőek lehetnek egymástól? Teszem azt az én MOTO G készülékemen a
176.44.1.falcon_umts.TescoSL.en.GB
verzió van fent, de ebből csak brit viszonylatban is még több létezik, illetve országonként és szolgáltatóként rengeteg a variációs lehetőség. Szóval van ezzel munka nekik ilyenkor bőven, hidd el. Amúgy meg hamarosan biztosan megkapod szóval most mi a gond tulajdonképpen?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. arn
2014.06.05. 11:20
Egy nap... Atyam, ketsegbeejto a helyzet. Ha gyorsan merul az altalaban vmi third party program sara. Pl facebook messenger... Nalam megfelezi az uzemidot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. djgeg nalas...
2014.06.05. 11:49
Mindig is a Nexus készülékekre jöttek először... Az a hivatalos "platformja" nem a motorola... látszott mennyire le se szarta, csak és kizárólag a szabadlmakért vette meg.
Ejj de sok variáció... Kivitelezhetetlen, egy a UK playstoreból vásárolt termékre 24 órán belül megcsinálni az elérhető frissítést.
Amúgy alapszabáj lenne, hogy tartsák vissz ainkább 1 napig, de mindenre egyszerre jöjjön ki.

BTW nem azzal van a bajom, hogy xy verzióra késöbb jön, de ez egy a Google től hivatalosan vásárolt termék, amire papíron kijött a frissítés... de gyakorlatilag nem. Akkor francnak dumálnak.
BTW a barátom akinek már fent fityeg a frissítés, UGYAN ONNAN vette mint én! Ugyan úgy UK playstore! Ugyan az a nyavadt verzió. Neki még is megtalálta és fent van a frissítés. Nekem nem.

arn
Nem az FB vagy egyébb third party app csinálja, szimplán az android ragad be... Android system meg a fényképező app lehúz sokszor 80-90% kot az aksiból (össz használat ból) Aztán hetekig jó, aztán megint előjön... Nevetséges ez is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nalaszi
2014.06.05. 12:01
Mondjuk annyira lesz@rta a GOOGLE a Motorola -t, hogy én speciel a MOTO G -met a büdös életben el nem cserélném egy Nexus -ra. És szerintem ezzel elég sok ember van még ugyanígy... Persze nem azért mert ez a legűberszuperebb parasztvakítás ami a piacon van, éppen csak többet kaptam a pénzemért mint BÁRMELYIK csúcs készülék tulajdonosa. És jó érzés kevésbé baleknak lenni!
Az meg amióta léteznek PDA illetve "okos" telefon készülékek mindig is így volt, hogy a felhasználók nem egyszerre hanem több "lépcsőben" kapják meg a frissítést. Kb. ennyi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. arn djgeg
2014.06.05. 12:13
A gpu orajelet turaztatja, nem azt latod, hogy az app zabalja az akkut, csak eppen hamarabb lemerul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thedevelop... 0riga...
2014.06.05. 12:14
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. djgeg arn
2014.06.05. 12:24
Persze, miközben a fényképező app kész halál el se indul, és közben az is ott van a top 1-2. legtöbbet fogyasztó appok között. Biztos Third party app lesz.... (nincs semmi fényképezős fos felrakva csak a gyári)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. athew
2014.06.05. 12:31
Rootolt Nexus 5-nél hogy érdemes frissíteni? Ha simán engedem, akkor felülírja a rootot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. franc03
2014.06.05. 12:46
Elképesztő bazmeg, hogy egyesek azon rinyálnak, hogy a haver 20 órával hamarabb kapta meg a frissítést...

Get a life, get a job, get a girlfriend bazmeg.
Egy szánalomkupac vagy.
Ott áll már a garázsban a BMW hogy ennyire ráérsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.05. 13:34

Van élet, van munka és van barátnő. BMW nincs és nem is kell
Amíg egy csilliárdos cég a saját támogatott "Nexus" szériáját nem képes olyan téren gatyába rázni, hogy a frissítést egységesen tegye elérhetővé addig nincs miről beszélnünk. Apple-nek megy. Windowsnak megy. Nekik meg nem.
(Nem az összes készülékről beszélünk... Hanem a "támogatott készülékekről"

Nem rinyálok totál elvagyok nélküle, azt leszámítva, hogy 130+e Ft ért van egy telefonom, ami havonta 1-2x fél nap alatt lemerül egy nyomorult fényképező applikáció miatt. N4 el már végigjátszottam, hogy 2 héttel a frissítés után a Playstore os US készülék nem volt hajlandó frissíteni.... Csak teljes újratelepítés után.
Mindez egy nagy VICC... egy olyan cégtől mint a Google.
Főleg úgy, hogy egy ugyan onnan vásárolt ugyan az rev, minden barát telefonja már fel is frissült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arn
2014.06.05. 14:22
Hat tuti nem stresszelnek tul a munkahelyen, hogy ilyenekkel foglalkozol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djgeg arn
2014.06.05. 14:26
Inkább, pont, hogy igen és ezért húz fel ez a baromság ennyire Inkább ezen vezetem le a feszkót, mint valamelyik kollégán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szajlensz djgeg
2014.06.05. 14:59
Akkor te sem próbáltál iOS-t frissíteni, főleg, amikor egy komolyabb verzió jön. Pl. 7.1.1 sebességben óriásit dobott az iPhone 4-en, Ezért csapott le rá mindenki, mint a bizonyos gyöngytyúk. Persze, egyszerre elérhető a világ összes iOS7 eszközére. Az ára az, hogy 30kB/s a letöltés és nem tudod aktiválni, azaz fent van, de használhatatlan. Nem célom egyik céget sem védeni, mindkét megoldás jó, csak kell hozzá egy kis türelem. Én sosem frissítettem a megjelenés napján, készülve erre. Cserébe másnap reggel a kávé-cigi-fogmosás ideje alatt kész is volt, zsebre vágtam a telefont és mentem dolgozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.05. 15:03
Google azért a 2+ millió szerverével meg tudná oldani ha akarja + nincs annyi frissítendő készülék mint az iPhone esetében.+Engem nem az 1 nap érdekel igaz már bőven túlment, mivel még mindig nem elérhető most csekkoltam, hanem az idegel ki, hogy az egyik user megkapja a másik nem totál random. (2 ugyan olyan ugyan onnan származó eszközről beszélünk!!! )
N4 el is eljátszottam amíg nálam volt.... Felkészültem, hogy ezzel is majd szórakozok 1 hetet legalább amíg meglesz a frissítés ami remélhetőleg az idegölő random lemerítős fényképező appot javítja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 0rigami
2014.06.05. 20:03
@djgeg: tudod mit? Igazad van!

B@szd ki a Nexusod a kukába, de előtte ne felejtsd el megtaposni, majd dőlj hátra elégedetten, h ma is megoldottál egy problémát!
Ha nem jön be, ne hordj ki lábon egy infarktust: az okos ember ilyenkor másra vált és örül neki, h jól döntött!

Ennyi röviden.

Régi, Androidos LG-m van, de ha cserélem jövőre, valami Nexusra fogom... igen, azért mert szeretem magam szop@tni az ilyen "problémákkal", meg amúgy a popsibuksi Guglival is, h pofátlanul 2 egész évig garantálja a frissítéseket a "sz@rjaira"!
pfffejj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vrnagy djgeg
2014.06.05. 22:21
Azt azert vedd figyelembe, hogy hiaba van sok szervere, azok nagy resze egyeb szolgaltatasokat szolgal ki, vagy csak szimplan tarolasert felelos. Felelotlenseg kijelenteni, hogy x darab szervere van, miert nem oldja meg. Az, hogy ugyanonnan vetted a telefont, meg nem bizonyit semmit. Lehet ket teljesen eltero gyartasi szeria, esetleg eredetileg mashova szantak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Arexol
2014.06.06. 01:20
Most szólt pár perce a teló, (Nexus 5) hogy frissítés. Minden tök rendben ment de őszintén szólva eddig sem volt semmi gondom vele, Wi-Fi jel néha gyenge volt de ment, (routertől 2 méterre...) most se jobb. Kamera sosem indult el magától.
Tudom apróság de két dolgot vártam ettől az egésztől, az egyik, hogy az értesítés jelző LED működjön végre, de ugyan olyan sz_r (nem gond, vettem alkalmazást, azzal jó)
Másik, hogy a hangerő gombbal fel lehessen ébreszteni a telefont, na hát ez sem jött össze. Tudom, ennél nagyobb bajom sose legyen...
Azon kívül, hogy másképp néz ki a tárcsázó és hogy 4.4.3 van írva a verziószámnál én olyan rohadt nagy külömbséget nem vettem észre. Ezért kár volt starpálniuk magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!