iPon Hírek

Megérkezett az Archos Power termécsalád

Dátum | 2016. 01. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos a CES 2016 alkalmával indította útnak a Power termékcsaládot. A Power mobilok nem a sebességükről lesznek híresek, inkább az üzemidő az, amire a megszokottnál nagyobb hangsúlyt fektettek a tervezők. Jelentősen eltérő árral és méretben érkeztek az első fecskék, lássuk hát, mit is nyújtanak pontosan. Archos 40 Power Az Archos 40 Power talán a CES-en bemutatott új okostelefonok között a legszerényebb megoldás, és egyúttal a vállalat teljes kínálatának is a leggyengébb tagja. A tervezők itt egy 4 hüvelykes, 800 x 480 képpontos felbontású TN+Film technológiás panel köré építkeztek. Maga a méret nem jelentene gondot, sőt, egészen biztos, hogy sokan kapva kapnának egy jól megmarkolható okostelefonért, de a szűkös betekintési szögek és a nem túl acélos fényerő hamar kedvét szegheti az érdeklődőknek. A készüléken az Android 5.1 fog futni, szóval legalább ilyen tekintetben nem kell kompromisszumot kötni. A szerkezet kettő kamerát kapott, az előlapjára egy 2, a hátoldalára pedig egy 5 megapixeles megoldás került. A videóhívásokat gondtalanul tudja majd bonyolítani, de önarcképek készítésébe nem érdemes belefogni. A főkamerája sem egy virtuóz, de szerencsére a LED-es segédfényről azért nem kell lemondani, szóval rosszabb körülmények között is munkára fogható.
A készülékben egy Spreadtrum SC7731C chip lapul, ami négy 1,2 GHz-es Cortex-A7 processzormaggal és egy Mali-400 MP4 IGP-vel várja majd, hogy munkába állhasson. Ez sem egy mai darab már, de legalább elfogadható felhasználói élményt lesz képes produkálni, kellően gyorsan mozgatja majd a rendszert és a legtöbb appot is, talán a játékok okozhatnak neki fejtörést, de mivel csak WVGA felbontású a gép, még ilyen téren sem lesz vészes a produkciója. A memória mindössze 512 MB-os méretet öltött a 40 Powerben, és ez az igazán fájó pont. A háttérbe küldött programokat itt már szinte azonnal bezárja az Android, de ennél akár komolyabb problémákat is okozhat az extrémen szűkösre szabott RAM. A háttértár 8 GB-os méretet öltött és bővíthető microSD kártyával. A kapcsolati opciók lajstroma a 3G HSDPA modemmel indít, szóval az LTE-ről le kell mondani, de van Wi-Fi, Bluetooth és A-GPS is. A mobil energiaszükségleteinek kielégítésén egy 1900 mAh-s akkumulátor munkálkodik majd, ami első hallomásra nagyon kevésnek tűnhet, de a képességeit elnézve az átlagosnál jobb üzemidő eléréséhez ez is elegendő. Az Archos 40 Powerért mindössze 70 eurót fog kérni a vállalat, szóval nagyon olcsón lehet majd hozzájutni, de a képességeit elnézve ez egyáltalán nem meglepetés. Az alacsony ára ellenére aligha fognak érte tömött sorokban állni a vásárlók, akadnak ilyen összegért komolyabb konstrukciók is a piacon. Archos 50 Power A Power széria másik tagja már egy 5 hüvelykes megjelenítővel került bevetésre, ami szerencsére a szükséges minőséget sem nélkülözi. A csatasorba állított panel 1280 x 720 képpontot lendít mozgásba a felhasználó minden érintésére, és IPS technológiát alkalmaz, szóval napsütésben és széles betekintési szögekből is sem okoz csalódást. Az Archos ezúttal is az Android 5.1-hez nyúlt a fejlesztésnél, így a megfelelő szoftveres alap adott lesz. A Lollipop néhány előre telepített hasznos applikációt is felvonultat, de az extrák tekintetében nem érdemes arzenálra számítani. Az okostelefon előlapi kamerája itt is csak 2 MPixeles, szóval az Archos nem hódolt be a szelfis trendnek a Power termékcsalád esetében, szerencsére a videócsevegések során nem fog komolyabb csalódást okozni. A masina főkamerája viszont már remek, 13 megapixeles fotók megörökítését teszi lehetővé, és még gyenge környezeti fény mellett sem kell letenni a fényképezésről vagy videózásról, mert van a tarsolyában LED-es villanó.
Az 50 Power egy MediaTek MT6735 lapkának ad otthont. Ez a chip egy Mali-T720 MP2 grafikus egységnek, valamint négy 1,3 GHz-es órajelig skálázódó Cortex-A53 magnak nyújt fedezéket. A sebességre nem lehet majd különösebben panasza a felhasználóknak, de néha biztosan előfordulhat, hogy egy kicsit elbizonytalanodik a mobil. A rendszermemóriával és a háttértárral már el van eresztve az 50 Power, az előbbi 2, az utóbbi pedig 16 GB-ra lett szabva. A tárkapacitását még könnyedén fentebb is lehet tornászni, ehhez mindössze egy memóriakártya szükségeltetik, tehát bővíthető is. A kapcsolati képességeit tekintve kínál Bluetooth modult, A-GPS vevőt, WLAN-t Wi-Fi Directtel és az i-re a pontot a 4G LTE hálózati egység teszi fel. A 72,2 x 145 x 9,2 milliméteres vonalak közé szorított telefon egy 4000 mAh-s kapacitású akkumulátorral lett ellátva. Itt nyer igazán értelmet a Power jelző, hiszen remek futási teljesítményre van kilátás. (Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hosszú üzemidő kedvelőinek ennék komolyabb eszközök is rendelkezésükre állnak már, így például a Gionee Marathon M5.) Az Archos 50 Power összességében már egészen korrekt okostelefon lett, ahol nem kell szinte minden ponton kompromisszumokat kötni. Az ajánlott fogyasztói ára 150 euró, ami viszont már nem is egy szerény összeg. Egyedül az akkumulátora mentheti meg az újdonságot attól, hogy beleszürküljön a mezőnybe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!