iPon Hírek

Megérkezett az első Tizen táblagép

Dátum | 2013. 10. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Tizen operációs rendszert futtató termékek érkezése már egy ideje várható volt. Több alkalommal is kaptunk már kiszivárgott információkat az első táblagéppel kapcsolatosan, ám mostanáig a megjelenésről nem igazán esett szó. A Systena által fejlesztet eszközről most Japánban rántották le a leplet.

Ha esetleg valakinek nem lenne ismerős a Tizen neve: ez az operációs rendszer Linux alapokkal rendelkezik, és a jövőben okostelefonok, táblagépek és egyéb szórakoztatóelektronikai termékek felületén tűnhet majd fel. A Tizen két legnagyobb támogatója az Intel és a Samsung. A platform a MeeGo és a Maemo hagyatékául jött létre, és mostanra képes futtatni egyebek mellett az Androidra fejlesztett alkalmazásokat is. A felhasználói felülete az eddig látottak alapján modern vonalvezetésű, és az első képek tanúsága szerint főleg körkörös elemekkel operál. Sajnos a futtatott Tizen 2.1-es variánsának képességeit illetően nem sok mindent tudunk biztosan egyelőre, így nehéz hova tenni ezt a gépezetet a Windows RT, az Android és az iOS rendszereket futtató tabletek körében.

A Systena névtelenségbe burkolózó fejlesztői tabletje letisztult formavilágban öltött testet. A hófehér vagy bordó árnyalatú masina előlapjának egysíkúságát csak a kijelző, és a felette elhelyezkedő kamera töri meg, egyetlen hardveres kezelőszerv sincs, ami a használatához szükséges. Vagyis minden a 10,1 hüvelykes megjelenítőn fog történni, ami az IPS technológiának és az 1920 x 1200 képpontos felbontásnak köszönhetően garantáltan jó minőséggel örvendeztet majd meg minket. Kamera hátul is van, így nem csak a videócsevegéseink folytatásakor társ a szerkezet, hanem akkor is, ha esetleg fotózni szeretnénk valamit. Egyébként a kameraduó nem túl "izmos" hiszen egy 0,3 és egy 2 megapixeles egységgel állunk szemben, és a főkamera mellé sajnos LED villanó sem került, így a fényviszonyok romlásával ez is használhatatlanná válik. A készülék motorterét egy Samsung chip bérelte ki. Az Exynos 4412 négy Cortex-A9 processzormaggal és ugyanennyi Mali-400 grafikus egységgel várja, hogy bevetésre küldjük. Az 1,4 GHz-es órajelen üzemelő SoC mellett a rendszernek 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia. A háttértár kapacitása 32 GB-os, ami alapjában véve már nagyon sok mindenre elég, de így sem feledkeztek meg a bővíthetőségről, tehát egy microSD slottal is ellátták az eszközt. A kapcsolati képességeinek tárházában biztosan lesz 802.11 b/g/n Wi-Fi egység és egy Bluetooth 3.0 modul, ám egyéb extrákról sajnos nem számolhatunk be. A fizikai méreteire és arra, hogy mekkora akkumulátort tudtak belezsúfolni, nem derült fény.

Azok, akik már hozzáférhetnek a táblához, tehát a fejlesztésben is részt vesznek, minden szükséges dokumentációt kézhez fognak kapni, ami segítheti a munkájukat. A cél egyértelműen az, hogy a platformot a nagyszabású rajtra alkalmazások széles választékával szereljék fel – jó látni, hogy nem akarnak annyival megelégedni, hogy támogatást nyújtanak az androidos appoknak. A Systena arra vonatkozóan nem közölt adatokat, hogy a fejlesztői csomag mennyibe kerül. Korábban egyébként már Tizent futtató okostelefont is sikerült lencsevégre kapni, de erről továbbra sincs semmilyen pontosabb információnk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. scsabee
2013.10.28. 09:16
"- És hányan fogják ezt használni?
- Hát vagy tizen."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. clyde94
2013.10.29. 12:25
Mekkora... DDDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!