iPon Hírek

Megérkezett az Intel új vPro platformja

Dátum | 2010. 02. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a kis- és közepes vállalkozások, valamint a nagyobb üzleti felhasználók számára készítette el vPro platformjának legfrissebb változatát, amely új lapkakészlettel, új processzorokkal és új hálózati vezérlőkkel áll a felhasználók rendelkezésére, sőt, ezzel együtt még az eddigieknél is több ütőképes technológiát vonultat fel.

A vPro platform alapját a napokban bejelentett vPro processzorok, valamint a Q57-es lapkakészlet alkotja, ám a hardver mellett szoftveres támogatás tekintetében is jelentősebb előrelépések történtek az előző generációs megoldásokhoz képest. A Core i5-ös és Core i7-es sorozatú vPro processzorok ugyanazokon a technológiai alapokon nyugszanak, mint hagyományos társaik: a termékek 32 nm-es csíkszélességgel készülnek, rendelkeznek HyperTransport és TurboBoost támogatásokkal, valamint beépített videó vezérlővel is, sőt, néhány extra támogatást is kaptak, amelyek a vPro platform felhasználóinak igényeit próbálják kielégíteni. A vPro sorozatú processzorok hardveresen támogatják a gyártó új lopásellenes technológiáját (Anti Theft 2.0), emellett lehetővé teszik a velük felszerelt rendszerek költséghatékony irányítását.

Akcióban a hardveres alapokon nyugvó KVM támogatás.
Az újdonságok hardveres KVM támogatással érkeznek, ennek köszönhetően a költséges szoftveres KVM megoldások megvásárlására sincs szükség. A hardveres KVM (Keyboard-Video-Mouse) támogatásnak köszönhetően a rendszergazdák távolról feltérképezhetik a rendszerrel kapcsolatos problémák okait, legyen szó kékhalálról, BIOS problémáról, rendszer kifagyásról vagy egyéb, általában személyes megjelenést igénylő hiba kijavításáról. Az, hogy a rendszert a boot folyamat előtt is irányíthatjuk, a hardveres KVM támogatásnak köszönhetjük. A KVM támogatás jóvoltából a szakemberek ugyanazt megtehetik az adott konfigurációval (irányítás/vezérlés tekintetében), amit akkor is megtehetnének, ha előtte ülnének: ugyanazt látják, amit a felhasználó is lát a monitoron, illetve ugyanúgy hozzáférhetnek a konfiguráció minden funkciójához. A KVM technológia az adott rendszerhez billentyűzet, valamint egér csatlakoztatására és a videó jelek továbbítására ad módot, mindezt hálózaton keresztül, távolról. A rendszerek egyébkén hardveres alapú távoli energia-menedzsmentet is támogatnak, amely energia és így költségmegtakarítást tesz lehetővé azáltal, hogy a használaton kívüli rendszerek kikapcsolhatóak, a munkaidő megkezdése előtt pedig újra visszakapcsolhatóak. További előny, hogy az új Core i5-ös és Core i7-es sorozatú központi egységek elődeiknél sokkal fejlettebb energiagazdálkodás mellett üzemelnek.

A vPro platform esetén az AES kódolás és dekódolás hardveres gyorsítására is lehetőség van, ami levesz némi terhet a processzor válláról, így a kódolt merevlemezhez történő hozzáférés rugalmasabbá és zökkenőmentesebbé tehető (ezt tudják a sima kétmagos Core i5-ök is).

A vPro és a sima Core processzorok közötti különbségek. A kép nagyítható! Forrás: Intel.
A friss platform tartalmazza az Intel Anti Theft technológiájának 2.0-s változatát is. Ez az eljárás az adott konfigurációk ellopása esetén jön jól, ugyanis segítségével illetéktelenek számára használhatatlanná tehetjük a rendszert, amennyiben az feljelentkezik a netre (ez főként a notebookok esetében hasznos). A rendszert, amennyiben az ismét megbízható kezekbe került, távolról engedélyezhetjük, így a kódolt merevlemez tartalmához ismét hozzá lehet férni. A konfiguráció letiltásának tényéről egyébként egyedi üzenetben is értesíthetjük a tolvajt: az illetéktelen felhasználó a boot folyamat helyett láthatja az általunk beállított „üdvözlő” szöveget, de a kódolt rendszerhez és így fájljainkhoz sem tud hozzáférni.

Az új processzorokkal felszerelt noteszgépekhez a gyártó Intel Centrino Ultimate-N 6300-as és Intel Centrino Advanced-N 6200-as típusú 802.11n szabványra épülő WiFi adaptereket is kínál. Az új WiFi kártyák multi-stream és dual-band támogatásokkal érkeznek.

Az új platform és processzorok köré épülő asztali- és mobil konfigurációk már több OEM gyártó műhelyében is készülnek, a termékek hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban is. Az érdeklődők a vPro platformmal és a vPro processzorokkal kapcsolatban itt találhatnak bővebb információkat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kange
2010.02.08. 22:33
ööö, mi az a HyperTransport?

Ez nem a Hyper-Threading akarna lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. markangabo...
2010.02.08. 23:01
Kange - Ha nem tévedek a HyperTransport az FSB-t (front side busz) hivatott leváltani. De lehet, hogy rosszra gondolok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu
2010.02.09. 08:05
A HyperTransportot az FSB helyett alkalmazza az AMD, erre a célra az Intelnél a DMI illetve a QPI használatos. A HT rövidítést használják még a Hyper Threading esetében is.

Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/HyperTransport
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kange
2010.02.09. 08:57
igen, ennyire én is utánanéztem (gargantu - thx) és én is ide jutottam...

Mivel Intel platformról van szó és a szövegkörnyezetben is a Hyper-Threading -re utal ("processzorok ugyanazokon a technológiai alapokon nyugszanak, mint hagyományos társaik", valamint a táblázatban is ez szerepel, ezért kérdeztem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.02.09. 10:54
ismét egy zseniális fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!