iPon Hírek

Megérkezett az iOS 10 első publikus kiadása

Dátum | 2016. 07. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A júniusi WWDC 2016 eseményen bemutatott iOS 10 már több bétán is túl van, szóval egészen jól halad a fejlesztése, most pedig elérkeztünk egy újabb fontos mérföldkőhöz a megjelenéshez vezető úton: befutott az első publikus béta kiadás. Az Apple elérkezettnek látta az időt, hogy a nagyközönséget is bevonja az operációs rendszer tesztelésébe.
Az iOS 10 ugyan nagyobb változást igazából nem hoz, de szép számmal akadnak benne újítások, és ezúttal a grafikus felhasználói felület sem kerülhette el a sorsát. A lekerekített elemekkel tarkított iOS 10 persze továbbra is a „lapos” dizájnt követi, szóval azért vizuális orgazmusra senki ne számítson. Az Apple itt átdolgozta a lezárt kijelzőt, ami így már sokkal funkcionálisabb lett. A szakemberek nem hagyták változatlanul az alulról és felülről előcsalogatható értesítési sávot, valamint a vezérlőközpont sem, ezek is jobban tudják majd ellátni a feladatokat. Az Apple egyebek mellett sokat dolgozott az Apple Music szolgáltatáson, és a fényképek kezelése is jobb lesz, mint korábban volt – az iCloud fotótára például önállóan tudja rendszerezni a tartalmakat többféle szempont alapján. Érdemes azt is kiemelni, hogy a 3D Touch még nagyobb szerepet fog ettől kezdve kapni, és igazából egy kicsit újra is kell tanulni ennek a használatát, annyi minden módosult az iOS 10-re. Sokáig lehetne még sorolni a kisebb változásokat, hiszen van már itt nekünk egy Home applikációnk is, továbbá számos meglévő program is változott (pl. térkép, hírek), de lépjünk most ezeken túl, és lássuk a legfontosabb kérdést a hírünk kapcsán.
Hogyan telepíthető az iOS 10 aktuális publikus kiadás? Nos, mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mely készülékeket támogatja ez az újdonság. Az iOS 10 operációs rendszer elérhető az iPhone 5-re és az annál újabb modellekre, a negyedik generációs iPad-re és a fiatalabb testvéreire, valamint a hatodik generációs iPod Touch multimédiás lejátszóra is. Ha megfelelő szerkezettel rendelkezik az ember, akkor a következő lépések végigzongorázásával lehet felvarázsolni az iOS 10-et az „alanyra”: a készülékről el kell látogatni a beta.apple.com honlapra, ahol – ha még korábban nem tette meg a felhasználó – regisztrálni kell az Apple azonosítót, és be kell jelentkezni. A belépést követően ki kell választani az iOS-t, majd fel kell venni az adott eszközt. Ha ez megvan, akkor innen le kell tölteni a profilt, és telepíteni azt, ami valószínűleg már mindenkinek egyszerűen fog menni, hiszen a rendszer nem sok (semmi) lehetőséget ad az eltévedésre a művelet közben. Ez a profil adja meg a jogot az iOS 10 publikus bétájához, szóval ha minden megvan eddig, akkor a beállításokban el kell navigálni a szoftverfrissítés menüponthoz, ahol máris ott lesz az újdonság telepítésének lehetősége.
Természetesen azt senki ne feledje, hogy ez még csak egy béta kiadás, szóval elképzelhető, hogy a stabilitás terén még akadhatnak gondok, és a funkciók sem a végleges formájukat mutatják. Ezekkel számolni kell a telepítés előtt – bár az első visszajelzések eddig pozitívak. Mivel egy új operációs rendszerről van szó, nem pedig kisebb frissítési csomagról, érdemes arra felkészülni, hogy az eszköz több mint egy gigabájtot fog letölteni. A pontos méretet nehéz meghatározni, mert ez minden támogatott modellnél eltér, illetve eltérhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. AxoPy
2016.07.09. 12:40
1.7 gb volt nekem iphone 6s 64gb telefonon, letoltes nyilvan mindenkinek szubjektiv ertek lesz internetkapcsolattol fuggoen, a telepites maga 12 percet vesz igengybe elejetol vegeig. Minden ugy marad a telefonon ahogy volt azelott, csak az oprendszer valtozik szoval nyugodtan neki lehet esni - a biztonsag kedveert erdemes csinalni egy backupot itunesba-. Nagyon jo eddig maga a rendszer, az osszes alkalmazasom gond nelkul mukodik, nem fagyogat a telefon, nem lassu. iOS 7 ota betazok, es ez a legjobb, legstabilabb beta ami valaha kijott az apple ajtajan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. smokyka
2016.07.09. 15:54
A Developer Preview 1 is teljesen jól használható volt a mindennapokban nálam. Viszont ezt az új értesítés/widget/stb. designt (transzparens fehér "kártyák" ) nem tudtam megszokni 1 hónap alatt sem, rettenetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sidewinder
2016.07.10. 11:50
Nekem nem ajánlja fel a biztonsági mentés arhiválását.
Mitől lehet ez?
Az iTunes frissítve van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sidewinder
2016.07.10. 12:13
Illetve ha már elkezdeném, a Profile-t sem telepíti...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.07.10. 17:46
Az hogy miert nem jelenik meg a biztonsagi mentes gomb nalad azt nem tudom, de egyebkent nem lesz ra szukseges, mivel mint irtam abszolut semmi nemvaltozik a telepites utan csak az OS.
Feltetelezem hogy nem telefonrol mentel fel a beta.apple.com-ra, azert nem tudsz semmit csinalni.
A beta telepitesehez NINCS szukseg szamitogepre, itt egy video, csak utanozd le es kesz.

https://youtu.be/XkrPUchgvyM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sidewinder AxoPy
2016.07.11. 00:44
Telefonról mentem fel, DE
Ja, hogy a Safariról kell...
Így már működik!
Azért köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!