iPon Hírek

Megérkezett az iOS 7.1

Dátum | 2014. 03. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple a korábban kiszivárgott menetrend szerint mutatta be az iOS 7.1-et. Az új rendszerben a legszembetűnőbb változások a felhasználói felületen vannak – ahogy arra már előzetesen is számítani lehetett. Rengeteg kisebb nagyobb grafikus változtatáson, finomhangoláson esett át az ősszel bemutatott iOS. Átalakult egyebek mellett a tárcsázó és a híváskezelő, de a kikapcsolásért felelős részleg sem maradt érintetlen. Néhány effektet kikapcsolhatóvá tettek, változott a billentyűzet, és a zenelejátszó sem kerülhette el a sorsát.
A külső mellett a legnagyobb prioritást a CarPlay szolgáltatás támogatása kapta, ami néhány nappal korábban mutatkozott be a 84. Genfi Autószalonon. Ennek köszönhetően az iOS által nyújtott élmény a személygépjárműveknek is szerves része lehet. Ehhez a felhasználónak mindössze csatlakoztatnia kell a támogatott okostelefonok valamelyikét (iPhone 5, 5S, 5C) a CarPlay-jel felvértezett járműhöz. (Amiből a partnerek számát tekintve nem lesz hiány a jövőben.) Ezt követően lényegében minden fontos képesség elérhetővé válik az autó fedélzeti számítógépén keresztül a telefonról: legyen szó különböző üzenetekről, bejövő hívásokról, térképekről vagy bármilyen zenei alkalmazásról. A CarPlay lelke a Siri lesz, ugyanis szinte minden lehetőség irányítható majd hangfelismerés útján. És ha már a Sirinél tartunk, akkor nézzük, milyen újításokat kapott ez az iOS 7.1 érkezésével. Az Apple által életre hívott személyi asszisztens mostantól új módszerekkel lesz vezérelhető. Kézi irányítás esetében, hasonlóan a walkie-talkie-hoz, addig hallja a felhasználóját a masina, ameddig az nyomva tartja a középső billentyűt; az automatikus észlelés esetében pedig már magától fel fogja ismerni a Siri, hogy mikor van vége a kérdésnek – az Apple elmondása alapján, elég jó válaszidővel fog dolgozni az utóbbi megoldás. Ezen felül a brit angol, az ausztrál angol és a japán nyelvekhez új beszédhangok kerültek bevezetésre, melyek sokkal természetesebbek lesznek mind a férfi, mind pedig a női hangszínnél, mint a korábbiak.
Nem maradt ki a változtatások sorából az iTunes Rádió sem. Immáron a kiemelt állomások mellett elhelyezkedő keresőmező segítségével saját rádióadókat is könnyedén létre lehet majd hozni, ahol a készülék tulajdonosa által kijelölt zenék (kedvencek) fognak szólni. Egyszerűbb lesz az éppen megszólaló számok és albumok vásárlása is, mivel már egyetlen érintéssel végrehajtható ez a művelet. Mostantól elő lehet fizetni az iTunes Matchre mobiltelefonról, táblagépről vagy iPod Touch-ról is, hogy reklámok nélkül élvezhesse az iTunes Rádiót a felhasználó. A naptár is kapott néhány újítást, így például a bejegyzett események új, havi szintű nézetben is megtekinthetőek lesznek. Továbbá már megtanították az adott régiókban specifikusan jelen levő ünnepeket, ünnepnapokat is „neki” – itthon ilyen egyebek mellett a közelgő március 15. – így jobb részletességgel tud szolgálni.
Ezeken túlmenően sok apróságra is odafigyeltek a fejlesztések során. A felhasználói felület például sokat változott, ahogy arról már volt szó, ám még ennek a részeként a félkövér betűtípus is felbukkant a virtuális kezelőszerveken – legyen szó a billentyűzetről vagy a számológépről. A „Mozgás csökkentés” lehetőség pedig már elérhető az időjárásnál, az üzenetkezelőben és a feladatkezelő animációinál is. Végül új beállítási lehetőségek érkeztek a megjelenítőn feltűnő gombokhoz, a sötétebb színekkel operáló alkalmazásokhoz és a fehérpontok csökkentéséhez is. Készülék, vagy régió specifikus változásokban is bővelkedik a frissen leleplezett iOS, így ezeket is érdemes megemlíteni. Az iPhone 5S esetében például a kamera új beállítási pontot kapott, amelynek köszönhetően a HDR automatikusan is engedélyezhető lesz. Az iPhone 4 tulajdonosokra nagyobb teljesítmény vár a rendszer több pontján is. Az iCloud-kulcskarika támogatása immáron több országra terjed ki, és finomhangolták a Touch ID ujjlenyomat olvasó működését is. A FaceTime hívások értesítései szinkronizálva lesznek, így ha egy másik eszközön fogadja a hívást a hívott fél, akkor az mindenhol fogadottnak lesz jelezve. Az olvasatlan e-maileknél nem okoz már gondot, ha a számláló tízezer fölé megy. Zárásul pedig kiemelte az Apple a változások listáján, hogy javításra került a főképernyő lefagyásához vezető hiba. Az iOS 7.1 OTA módon lesz a legegyszerűbben frissíthető, de mindenképpen körültekintően ajánlott elvégezni a műveletet (a töltöttségi szint megfelelő legyen). Az új rendszer minden olyan „iEszközre” elérhető, amin korábban az iOS 7.0 valamely verziója volt jelen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. grrrgo
2014.03.11. 13:41
Nekem az iOS az iOS6 óta halott!
Egyébként soha nem értettem, hogy az apple miért csücsül a több milliárd dollárján, ahelyett hogy az iOS-t régiónként kicsit finomhangolná. (pl nekem iPad2-öm van, de nem válthatok magyar billentyűzetre, nincs olyan billentyűzet ahol a számok és angol billentyűzet egy rétegen lenne. SIRI nincs ipad2-höz noha az ingyenes youtube-ba ami kb havonta!!! frissül simán van magyar!!! hangfelismerés. Nem tudom hány magyar vett iOS eszközt, de szerintem dollár milliókat fizettek az Apple-nek. Ennek ellenére a lokalizáció szerintem nagyon szegényes (mintha az Apple csak az USA-nak gyártana, és a világ többi része (főleg a Keleti régiókban élők) csak valami másodpolgárok lenének.)
Ezzel szemben a Google szolgáltatásai ingyenesek az új "feature"-ökre nem kell egy évet várni és még a magyar állampolgárok is anyanyelvükön használhatják nem csak a gazdag nyugat (német, francia, angol stb.) Ha már nekünk magyaroknak nem csak objektív drágább az Apple-s cucc, hanem szubjektív is, (több havi átlag fizetés egy cucc) akkor az Apple igazán megtisztelhetne minket, hogy felvesz egy két magyar alkalmazottat, vagy magyar team-et is felbérel.
A rahedli pénzt nem csak UFO építésére lehet elkölteni, hanem lásd Google; aki a robotikába fektetett be egész komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ch00ler
2014.03.11. 14:44
Ez mind így van, jó lenne valami magyar support, de nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatosan.
Hiába ugyanaz a hardware, mint a világon bárhol, nincsen mögötte olyan tartalom, ami megmutatná ennek a rendszernek az igazi erejét.
Talán éppen ezért néznek sokan furcsán az Apple-re, hogy mit akar a piacon ezzel a telefonnal, amikor más gyártók sokkal jobb cuccokat gyártanak. Pedig pontosan azért használja a fél USA az iphone-t, mert minden szolgáltatást megkap hozzá, amit csak akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bokpeter
2014.03.11. 14:50
iTunes radio fontos nekunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander
2014.03.11. 15:47
Semmi baj az ios7-el, kiválóan teszi a dolgát. Ez a frissítés is jó, finomodik az egész. Hajrá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.03.11. 18:01
Mit értesz azon, hogy lokalizáció nagyon szegényes? Van magyar nyelv az iOS-ben, és ha beállítod egy deka angollal nem találkozol. Jó a Siri nem tud magyarul, de az nem is fontos annyira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. malvoisen grrrg...
2014.03.11. 20:08
Az iOS eszköz aktiválásakor be lehet állítani a magyar nyelvet és lokalizációt.

Siri pedig sok nyelven nem tud, ami egyébként nagyobb a magyarnál. Én mondjuk a US English-sel teljesen jól elvagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rotyoka
2014.03.11. 20:31
Akkor most már vízálló lett a készülék?
Próbálta már valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.03.12. 15:00
Igen az lett. Nyugodtan mehetsz vele a kádba, de csak akkor lesz az, ha közben fejen állsz a kádban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!