iPon Hírek

Megérkezett az Oppo N1 mini

Dátum | 2014. 08. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Oppo ismét bővítette a kínálatát, és ezúttal egy olyan okostelefonnal, ami fényképezésre lett kihegyezve. Az N1 kisebb változata egy hónapos késést követőn futott be, és teljesen más kamerával lett felvértezve, mint az eredeti kiadás. Ez annak tudható be, hogy több mint tíz hónapos különbséggel kerültek bevetésre, és bizony a mérnökök nem pihentek ez idő alatt.
A készülék legfontosabb pontja tehát minden kétséget kizáróan a kamerája, ami itt egyszerre tölti be az előlapi és a hátoldali egység szerepét is. Az Oppo N1-hez hasonlóan az N1 mininél is átforgatgató lett ez a modul, így a manapság hatalmas divatnak örvendő önarcképek (szeflik) készítésére például kifejezetten jó minőségben alkalmas az eszköz, és persze a videóhívásoknál sem fog szégyent vallani. A kamera lelke egy 13 megapixeles, 1/3,2 hüvelykes, Sony gyártmányú, CMOS szenzor, amelyet egy hattagú, F/2.0-s apertúrájú lencserendszer mögé zsúfoltak be. Ezzel lehetőség nyílik akár 24 MPixeles fényképek készítésére is, ami az Oppo Find 7 esetében debütált szoftveres trükknek, a SuperZoomnak köszönhető. Ez az eljárás több felvételt csinál egy pillanat alatt, és ezek alapján képes valóban jobb minőségű, felskálázott állókép alkotására – ez persze esetenként, így például mozgó témával, nem használható, így azt semmi esetre sem lehet kijelenteni, hogy ekkora felbontású lenne a kamera. Rosszabb fényviszonyoknál az egység munkáját egy LED-es villanó fogja segíteni, illetve az állítható záridő (maximum 32 mp, de nem árt ilyenkor egy állvány). Videózni legfeljebb 1080p-ben lehet majd vele.
Három színben lesz megvásárolható.
A sebességfelelős egy Qualcomm MSM8928 chip lesz, amely a Snapdragon 400 széria tagja, tehát egy középkategóriás megoldás. Ebben a lapkában 1,6 GHz-es órajelen szolgálatot teljesítő ARM Cortex-A7 processzormagok lapulnak, illetve egy Adreno 305 is helyet kapott benne, ami a grafikus feladatokért fog felelni. A rendszernek nem kevesebb mint 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, ez pedig azt jelenti, hogy a RAM-ra vélhetően nem igazán kell majd odafigyelnie a jövendőbeli tulajdonosoknak. A háttértár esetében már kevésbé rózsás a helyzet, ugyanis hiába rendelkezik alapból 16 GB-os tárkapacitással a gépezet, bővítési lehetőség nincs. Innen nézve napjainkban már nem is olyan sok az a 16 giga, ráadásul ebből valamennyit az operációs rendszer is lefog az előre telepített alkalmazásokkal. És, ha már a rendszernél tartunk, a készüléken az Oppo saját megoldása, a Color OS 1.4 fut, ami vegyes fogadtatásban részesülhet. Ez annak ellenére, hogy egy nagyon jól sikerült, és sokoldalú szoftver, az alapja egy több mint egy éves Android 4.3. Az utolsó Jelly Bean kiadás helyét nem tudni mikor veheti át az Android 4.4 KitKat, ugyanis egy esetleges frissítésről egyelőre nem is esett szó.
Az okostelefon megjelenítője 5 hüvelykes, ami jól mutatja azt, hogy legfeljebb az eredeti N1-hez képest lehet mininek nevezni, az ugyanis 5,9 colos volt. Az alkalmazott IPS technológiás panel felbontása 1280 x 720 képpontos, így a pixelsűrűsége 294 PPI-s, ehhez pedig 1000:1-hez kontraszt arány és 450 cd/m-s fényerő társul. Az eszköz fizikai paraméterei is előre vetítik, hogy egyáltalán nem kicsi masináról beszélhetünk. A térfogata 148,4 x 72,2 x 9,2 milliméteres (98,5 cm3), így nemcsak az összes jelenleg kapható „mininél” nagyobb, hanem még a legtöbb aktuális csúcsmodellnél (LG G3, Xperia Z2, Galaxy S5, HTC One M8) is több helyet foglal el. A tömeget figyelembe véve sem jobb a helyzet, 150 grammot nyom az Oppo N1 mini. A kapcsolati lehetőségei között van 4G LTE támogatás (150/50 Mbps), Bluetooth 4.0 modul, 802.11 b/g/n Wi-Fi és A-GPS vevő is. Az üzemidő felelőse egy 2140 mAh-s akkumulátor, mely meglehetősen nagy feladat elé lesz állítva. A belbecs ugyan viszonylag jól bánik a tartalékaival, viszont a kijelző aktiválását követően meglehetősen nagy felületre „derül fény”. Feltehetően átlagon aluli üzemidőre kell számítani az újdonságtól.
Testvérek egymásközt.
Az Oppo N1 mini árazásakor a vállalat egyáltalán nem volt szerény. A készülék már megvásárolható Malajziában, és ott nagyjából 440 dollárnak megfelelő összeget kérnek el érte. Hamarosan más régiókban is elérhetővé válhat az okostelefon, de pontos menetrendet még nem tudunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!