iPon Hírek

Megérkezett az Opteronok új, takarékos nemzedéke

Dátum | 2008. 05. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Keményen dolgozik az AMD annak érdekében, hogy minél hatékonyabbá tegye a processzorait; ennek jegyében elő is álltak a négymagos Opteron HE legújabb változataival - méghozzá rögtön öttel.

Valamennyi újonc közös jellemzője, hogy átlagosan 55 watt körüli a fogyasztásuk, ami pedig nyilvánvalóan jóval alacsonyabb, mint az eleddig rendelkezésre álló, korábbi verziók 75 és 105 wattos energiaigénye - de még az Intel hasonló típusú Xeonjainak egy részénél is gazdaságosabb. A chipek alacsonyabb üzemhőmérsékletének köszönhetően alkalmazhatóak továbbá kisebb munkaállomás-gépeken éppúgy, ahogy blade és rackmount szervereken is, ahova a kevés és szűkös hely miatt az Opteronok eleddig sokszor túl forrónak bizonyultak.

Az új egységek 1,7 és 1,9GHz közti sebességekkel érkeznek, kettő, négy és nyolc aljzattal üzemelő rendszerekhez (2300-as, 4300-as és 8300-as sorozatok), így végső soron nyolc, vagy akár 32 maggal is elláthatnak egyetlen rendszert. Elvileg már elérhetőek, gyakorlatilag azonban a cég még nem adott ki róluk teljes, összefoglaló árjegyzéket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások