iPon Hírek

Megérkezett az új Nexusokhoz készült Qi töltőállomás

Dátum | 2013. 11. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON


A vezeték nélküli töltés egyre több okostelefon tudástárába épül be. Az éllovas ilyen téren egyértelműen a Google (illetve az LG és az ASUS közvetve) és a Nokia. Azonban a többiek sem szeretnének lemaradni, és már a Samsung, a Sony, valamint mások mellett a BlackBerry is kínál olyan mobiltelefont, amelyet ily módon tölthetünk újra, kiegészítőkkel pedig lelkes próbálkozások az iPhone esetében is akadnak. Ezek az eszközök a Qi szabványoknak felelnek meg, és ez miatt több telefon is tölthető más gyártótól származó padon is. Viszont a vezetékmentes töltési megoldások piaca is több szereplőből áll, így a jövőben akár széthúzás is kialakulhat a különböző, bizonyos tekintetben jobbnak vagy rosszabbnak vélt szabványok felé. Ám ne repüljünk ennyire elő, lássuk mivel állt most elő a Google.

Az androidos referencia eszközök termékcsaládja az elmúlt hónapok során két masinával is bővült. Ezen páros mindkét tagja tartalmazza a hátlapja mögött azt az egységet, ami már lehetővé teszi a feltöltést kábelek nélkül is. A Google és az LG egyébként először a Nexus 4 esetében vetette ezt a technológiát be, és egy nagyon érdekes töltőt készítettek a géphez. Az előző megoldás viszont már a múlté, és a helyét egy jóval szerényebben festő példány vette át. A vízszintes pad egy szimpla, négyzetes felülettel várja a Nexus 7 és Nexus 5 készülékeket. A mindössze néhány négyzetcentis felület első ránézésre nem tűnik túl biztonságosnak, de az információink szerint nem fogjuk minden pillanatban leverni róla a tölteni kívánt masinát. Ennek az az oka, hogy a mágneses felülete miatt olyan stabilan "cuppan rá" a Nexusunk a töltőre, hogy az interneten fellelhető képek tanúsága szerint akár fel is emelhető vele a töltő – persze ezzel senki ne játsszon, mert könnyen baj lehet belőle, és a töltő madzagjának sem tenne jót az alábbi képen látható művelet. A csomagnak része lesz a Qi töltő mellett egy kilenc wattos AC adapter és egy szabványos micro-USB felületű kábel is.

Sajnos a meglehetősen erős, mágneses rögzítés technológiai oldaláról pontosabb információink nincsenek, pedig kíváncsiak lennénk rá, hogyan oldották meg a mágnesek elszigetelését. Figyelembe véve ugyanis, hogy több olyan szenzor is van egy modern mobiltelefonban és táblában, amelynek a működését ezek jelentősen befolyásolhatják, biztos van valami apró trükk. Az Qi kompatibilis eszköz használható lesz természetesen az összes olyan mobillal vagy táblával, ami ezt a lehetőséget támogatja. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a biztonságot nyújtó mágnes csak a Nexus 5 és a Nexus 7 esetében van jelen, így például a Nexus 4 már könnyedén lebillenhet róla egy óvatlan pillanatban. A Google új vezeték nélküli töltője már megrendelhető a Google Play rendszeréből. A kiegészítő ára nettó 50 dollár lesz, tehát erre még jönnek a különböző adóterhek is, így olcsónak a legkesébbé sem nevezhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. nemlehet
2013.11.25. 13:02
Amúgy tök jó ez a vezeték nélküli töltő, mert csak le föl kapkodja róla az ember, de nekem van egy olyan aggodalmam, hogy igen hamar ki fogja nyírni az aksit. Ugye fix töltési ciklusunk van (kb 1000-1500), amit ha nem teljes töltésre használunk fel, akkor kb 1 év alatt kinyírjuk az aksit. Aztán egy unibody-s telefonnál ez komoly probléma. Vagy valaki tud ezzel kapcsolatban valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. matyusv nemle...
2013.11.25. 13:38
Az 1000-1500 ciklus, az 0-100%-ra vonatkozik, tehát ha te csak 90%-ról töltöd fel 100-ra, akkor csak 0,1-et használtál el az 1500-ból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pompi
2013.11.25. 15:52
Mindemellett egyik Qi képes Nexus (4,5,7) sem unibody. Pillanatok alatt leszedhető a hátuljuk és cserélhető az akksijuk ha úgy hozza a szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2013.11.25. 17:48
Eddig azt hittem, hogy a mágnes és a mikroelektronika nem lehetnek barátok, erre egyre több cáfolatát látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2013.11.25. 20:28
Pompi:

Jó de nem csak Nexus létezik a világon, más telefon is alkalmas Qi töltésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.11.26. 10:36
Ez a tolto kizarolag ilyen unalmasan volt megvalosithato?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pompi
2013.11.26. 12:46
nemlehet:
meg merem kockáztatni, hogy mindenben lehet (szervíz útján ha másképp nem) akkumulátort cserélni. Amiben meg nem az csak erősíti ezt a szabályt

DogTheDog:
akinek izgalmasabb kell, annak ott az orb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!