iPon Hírek

Megérkezett ez első Intel SoFIA alapú táblagép

Dátum | 2015. 05. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Teclast neve felénk talán nem annyira ismert, de a keleten meglehetősen sokszor lehet összefutni ezzel a márkanévvel. A Teclast ezúttal azzal került a híroldalak hasábjaira, hogy elsőként mutatott be olyan táblagépet, ami már az új belépő Intel chipet használja. Az Intel idén indította el az új elnevezésekkel operáló Atom „x” szériát. Az első Atom x7 lapka a Microsoft Surface 3 táblagépben bizonyíthat, ami 500 dolláros induló árral került a boltokba. A középső árszegmenst az Atom x5 fogja bevenni, mely 300-350 dollár körüli áron kínált készülékekben tűnhet fel. A belépőszinten pedig az Atom x3 hódít majd, itt már valóban jöhetnek a filléres tabletek, ilyen például a hírünk alanya is, ami elsőként alkalmazza ezt a lapkát. Hogy mégis mennyire lehet olcsó a SoFIA-t használó gép? Nos, a Teclast X70 3G 70 dolláros ajánlott fogyasztói árral társulva bukkant fel, és rögtön egy olyan online boltban kezdett, ahonnan a világ minden tájáról lehet rendelni. Egyes becslések szerint a kínai belpiacon akár 50 dolláros áron is elérhető lehet.
A X70 3G neve azonnal elárulja, hogy egy 7 hüvelykes megoldással állunk szemben. A készülék előlapjára ugyan egy IPS technológiával dolgozó panel került, ami örömteli, de nem ellensúlyozza azt a tényt, hogy mindössze 1024 x 600-as felbontásról beszélhetünk, így meglehetősen pixeles végeredményre van kilátás. A nagyon alacsony ára ellenére két kamerával látták el a tervezők. Az előlapjára került kamerával lehetőség nyílik vele videóhívásokat folytatni, ám mivel ez az egység mindössze VGA, nem érdemes tőle komolyabb minőségre számítani. A főkameránál ugyan már egy kicsit jobb egységről van szó, de a 2 megapixeles, fixfókuszos megoldás sem fogja magasra tenni a lécet (és LED-es villanója sincs természetesen). Az operációs rendszer szerepében az Android 4.4 tűnt fel. A KitKat persze nem a legfrissebb már, de a Teclastnak köszönhetően több extra szolgáltatással és applikációval is szolgálni fog, valamint a felhasználói felülete is átesett némi változáson.
A belbecs szemrevételezése előtt érdemes leszögezni, hogy a sebesség tekintetében sem érdemes megváltást várni. A színfalak mögött egy Atom x3 lapka dolgozik, egészen pontosan a C3130 jelöléssel ellátott chipről beszélhetünk – ez a legkisebb, így egyben a legolcsóbb tagja a SoFIA-ként megismert családnak. Ebben a chipben mindössze két Silvermont mag van, és az órajele is csak 1 GHz-ig skálázódhat, az IGP szerepkörét pedig egy Mali-400 MP2 grafikus feldolgozó egység tölti be. A rendszer számára mindössze 512 MB memória adott, ezzel kell ügyesen gazdálkodnia, így még az alapvető applikációk közül is csak a legfontosabbakat érdemes használatba venni. A háttértárat természetesen lehet bővíteni microSD kártyával, és erre vélhetően a legtöbb esetben sor is fog kerülni, hiszen mindössze 4 GB az beépített tárhely kapacitása. A SoFIA-nak hála a kapcsolati lehetőségei rendben vannak, még 3G HSDPA+ modemmel is szolgál a táblagép. Emellett van a fedélzetén 802.11 a/b/g/n szabványokat teljesítő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, és A-GPS vevő, ami akár a GLONASS műholdakat is segítségül hívhatja. Továbbá érdekes adalék, hogy két SIM-et képes kezelni egyszerre, ami sokak szemében további pozitívum lehet.
A fizikai paramétereit tekintve meggyőző az X70 3G, így azok a vásárlók, akik mindenhova magukkal szeretnék vinni a tabletjüket, és nem szeretnének sokat költeni, megfelelő társra lelhetnek benne. A térfogata 187 x 113 x 8,9 milliméteres, a tömege pedig 270 gramm. Sajnos a működéshez szükséges energiát szolgáltató akkumulátor sem túl izmos, egy 3000 mAh-s egység támogatását élvezi az újdonság. Gyári adat nincs, de folyamatos nyomkodással és filmezéssel legfeljebb kb. 5-6 órát bírhat majd, hiszen hiába a takarékos Intel chip, a kijelzője azért nem valami szegényen bánik a tartalékokkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pdx06
2015.05.12. 16:45
Hát nem egy nagy eresztés, de talán elég is mivel a táblagépet csak nyaraláskor veszem elő, olyankor elég jó tévézésre, netezésre. Máskor semmi szükségem rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tibike1993
2015.05.12. 16:49
Tudom h ilyen árért nem sok elvárása lehet az embernek, de 512 ram droidnak...azért az kemény, főleg h nem gingerbreadről beszélünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba
2015.05.12. 18:29
Hát igen, az 512MB miatt ez csak porfogónak lesz jó. Még a gyereknek sem adnék ilyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Crytek01
2015.05.12. 23:37
Jézusom még égeti magát valaki ilyennel 2015-ben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jedi
2015.05.13. 07:04
Amúgy meg 7" az már nem telefon, de még nem tablet ! Nekem van egy bő 3.5 éves Myaudio DCC1016-osom ( tudom sokan utálják a márkát, de én el vagyok vele ) ! 10" IPS 1280*768, 1GB memó, 16GB háttér, fém az egész , stb. stb. Nem egy ilyen 7"-os volt már a kezeim között ! Hát tényleg vicc kategória volt az összes az enyémhez képest ! Azon már tényleg kényelmesen, és kompromisszumok nélkül lehet filmet nézni, és netezni is ! Én ilyen 7"-osat semmi pénzért nem vennék ! Akkor inkább már ha néha-néha útközbe meg kell nézni valamit a neten az embernek, akkor a telefon !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2015.05.13. 07:47
Nem tudom hogy kik engedélyezték ezt az Intelnél, de ezért kár volt belefogni a tervezésbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabest
2015.05.13. 08:28
A legjobb x7 állítólag csak gpu-ban lesz jobb a réginél (z3735/6), ezért 200 dollár felett indokolatlanul drágának tűnik. Youtube-on már lehet találni Surface 3 teszteket, abban van ilyen. Egyébként a teclast nem rossz gépeket csinál, van junk is, de van olcsó ipad és surface klónjuk is rendes felbontással, android, windows vagy dualboot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!