iPon Hírek

Megérkeztek a Classmate-ek

Dátum | 2008. 04. 03.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Hivatalosan is bemutatta a "nyugatosított" Classmate PC-ket a Shanghai-i IDF 2008 alkalmával az Intel. A gépek ezen új nemzedéke "természetesen" még megfizethetőbb, még hasznosabb, még strapabíróbb, még internet-központúbb és az aksija is még tovább bírja. A gyermekeknek szánt minilaptopok ezen új kategóriáját az Intel egyszerűen csak netbookokként emlegeti.


Hardver-téren konkrétan a következőkre számíthatunk: az alapot, ahogy az várható is volt a korábbi hírek alapján, egy 900MHz-es Intel Celeron M szolgáltatja (egyelőre; a későbbi verziók már Atom-ot kapnak), 802.11b/g Wi-fi és szövevényes (mesh) hálózati kapacitással. Képernyő terén 9 hüvelykes LCD-t kapnak, akkumulátorból 6 cellásat, memóriából 512 MB-ot, merevlemezből pedig 30 GB-osat - plusz még egy integrált webkamerát is.

Operációs rendszerből mondhatni a szokásos a kínálat: vagy Linux, vagy Windows XP. Lehetőség van egy oktató-programcsomag előtelepítésére is, amellyel együtt a gépek valóban teljesen méltóak lehetnek a nevükre ("osztálytárs") - főleg, hogy a szoftver és a tartalmak 8 különböző nyelvű változatban is elérhetőek lesznek.

A Classmate PC-ket támogató infrastruktúra kialakításán több, mint 80 szoftver- és hardver-forgalmazó, rendszerépítő, tartalomszolgáltató és oktató-szervezet dolgozik együtt az Intel-lel. A gépek ára várhatóan $250 körül lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!