iPon Hírek

Megérkeztek a Micron M600-as SSD-i

Dátum | 2014. 09. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Micron most egy elég komoly SSD sorozatot mutatott be M600 néven, amelyben többféle felsőkategóriás adattároló is helyet kapott.
Forrás: AnandTech
Az M600-as sorozat a kliens szegmensben az M550-es család fölött helyezkedik el, így az új sorozat tulajdonképpen a Micron abszolút felsőkategóriás megoldása lesz az SSD piacon. Az M600-as család tagjai – sajnos – csak és kizárólag Micron jelzéssel kerülnek forgalomba, és csak és kizárólag OEM vállalatok, illetve rendszerépítők számára lesznek elérhetőek – vagyis Crucial jelzésű, kifejezetten a boltok polcaira szánt M600-as SSD meghajtók a bejelentés szerint nem érkeznek. A Micron és a Crucial márkanevek az utóbbi időben különváltak, legalábbis ami az egyes termékek fejlesztését illeti, ugyanis az OEM piac és a végfelhasználóknak szánt termékek piaca különböző igényekkel rendelkezik, így a jövőben a Crucial és a Micron feliratú termékek között a márkajelzésen kívül egyéb különbségek is lesznek.
Az M600-as SSD meghajtók négyféle formátumban készülnek: 7 milliméter magas 2,5 hüvelykes, mSATA, illetve 2206-as és 2280-as M.2-es SSD kártya formájában szállítja őket gyártójuk. A 2260-as megoldások kétoldalasak, a 2280-asok pedig egyoldalasak lesznek, ami megmagyarázza, miért 512 GB-os az elérhető maximális adattároló kapacitás. Az mSATA modellek között szintén 512 GB-os a legnagyobb adattároló kapacitású példány, míg a 2,5 hüvelykes adattárolók között már 1 TB-os változat is lapul.
Forrás: AnandTech
Az M550 esetében megismert SSD vezérlő az M600-as családban is feltűnik, de ezek a meghajtók már a legfrissebb, 16 nm-es csíkszélességgel készülő 128 Gb-es MLC NAND Flash memóriachipeket alkalmazzák, csak úgy, mint az MX100-asok. Annak ellenére, hogy az M600-asok hardver tekintetében azonos alapokon nyugszanak, mint az MX100-as SSD meghajtók, mégis egymástól eltérő termékekről beszélhetünk. Az M600-asok esetében a legfontosabb újítás, ami bekerült a motorháztető alá, a Dynamic Write Acceleration nevet viseli. Ez az eljárás – amit a továbbiakban DWA néven emlegetünk – lényegében egy dinamikus technológia, amely képes a NAND Flash memóriachipeket MLC és SLC módban egyaránt használni, a pillanatnyi körülmények szerint. Egy üres SSD meghajtónál a rendelkezésre álló NAND Flash tárhelyet majdnem teljes egészében SLC módon használja a rendszer, majd ahogy kezd megtelni az SSD, az SLC NAND Flash gyorsítótár mérete is csökken. A DWA eljárás láthatatlan módon üzemel, azaz az SSD névleges adattároló kapacitása végig változatlan, az SLC és az MLC üzemmód közötti váltást pedig maga az SSD vezérlő végzi, méghozzá teljesen automatikusan, a háttérben.
Forrás: AnandTech
A kisebb adattároló kapacitású SSD meghajtóknál, azaz a 128 GB-os és 256 GB-os modelleknél igen jelentős teljesítménynövekedést okozhat a DWA technológia – ami a 2,5 hüvelykes példányok közül csak kizárólag ezeknél működik, hiszen itt szükség van a trükkre, hogy az adatátviteli sebességek elérhessék a kívánt szintet. Az mSATA és M.2-es SSD kártyáknál más a helyzet: itt minden szinten van DWA támogatás. A DWA eredményeként a 128 GB-os M600-as SSD meghajtó képes 400 MB/s-os folyamatos írási sebesség biztosítására, és ezzel együtt másodpercenként 88 000 művelet végrehajtásával is képes megbirkózni, ha véletlenszerű írásra kerül sor. Az okos eljárás természetesen az SSD meghajtók strapabíróságára is pozitív hatást gyakorol, így a 128 GB-os modellnél például 100 TB az élettartam során elviselt írásmennyiség, ami látványos növekmény az előző generációs 128 GB-os SSD 72 TB-os értékéhez képest. A strapabíróság az adattároló kapacitás növekedésével természetesen növekszik, így az 1 TB-os meghajtó már 400 TB-nyi írásmennyiséget visel el élettartama során. Persze feltétlenül szem előtt kell tartani, hogy az M600-as SSD meghajtók a kliens piacot veszik célba, így az arra jellemző terhelésformára lettek optimalizálva. A DWA mellett az M600-as SSD meghajtók repertoárjában DevSleep támogatás éppúgy található, mint TCG Opal 2.0 és eDrive támogatás, sőt, az adattárolók áramszünet elleni védelmet is kaptak – kondenzátoraiknak köszönhetően hirtelen áramszünet alkalmával az éppen zajló műveleteket még biztonságosan be tudja fejezni a vezérlő, így elkerülhető az adatvesztés. Az új SSD meghajtók a rendszerépítők és az OEM-ek számára már elérhetőek, méghozzá három év garanciával. Árakról sajnos nincs információ, de mivel a termékek végfelhasználók számára külön nem lesznek megvásárolhatóak, így ez most talán nem olyan nagy baj.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!