iPon Hírek

Megérkeztek a Steam Machine tesztgépek

Dátum | 2013. 12. 16.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Valve pénteken küldte ki a beígért Steam Machine prototípusokat, szám szerint 300-at. 30-at azok kaptak, akik a közösségért tett cselekedeteikkel ezt kiérdemelték, a többieket véletlenszerűen választották ki. Bár eredetileg a világ minden tájáról lehetett teszternek jelentkezni, végül jogi okok miatt sajnos kizárólag az amerikai rajongók közül kerülhetett ki a 300 szerencsés, akik végül megkapták a gépüket. A végleges verzió természetesen az egész világon kapható lesz, a különböző gyártók más-más külsővel fogják elkészíteni a gépet, az iBuyPowerét korábbi hírünkben már be is mutattuk. A kicsomagolós videók közül alant látható Corey Nelsoné, aki a hétvégén kapta kezei közé a tesztgépet.
Ugyanaz a szerencsés felhasználó megörökítette a gép indulását és működését is, láthatjuk a SteamOS-t, a gép elején a világító fehér kört, és az oldalán a GeForce logót is, ami láthatóan nagyon tetszett a felhasználó kislányának, aki az operatőr volt. Érdemes a csatornán lévő többi videót is megnézni, a felhasználó szorgalmas volt, szétszedte a gépet, telepített rá egy Windowst is és letesztelte 3DMarkkal, kipróbálta a kontrollert Windows alatt és még ki tudja mit fog kitalálni.
Háromféle Steam Machine konfiguráció létezik, a teszterek a legerősebbet kapták. A specifikációkról korábban már írtunk ugyan, de ide is beteszem őket, hogy lehessen gyönyörködni bennük: Grafikus kártya: nVidia Titan vagy GTX780 vagy GTX760 vagy GTX660 Processzor: Intel i7-4770 vagy i5-4570 vagy i3 RAM: 16GB DDR3-1600, (CPU), 3GB GDDR5 (GPU) Tárhely: 1TB/8GB hibrid SSHD Táp: Belső 450W 80Plus Gold Méretek: kb 30,5cm x 31,5cm x 7,4cm A tesztgép külsejéről és belsejéről itt találhattok még képeket. A Valve januárban, a Consumer Electronics Show-n fog bővebb tájékoztatást adni a Steam Machine különböző változatairól és gyártóiról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. PDP-11
2013.12.16. 12:43
Elég ütős hardvernek néz ki, de legalább a erősebb verzióba tehettek volna rendes ssd-t. Amúgy Titan helyett miért nem 780ti kerül a legerősebbe, ha már csak Nvidiában gondolkoznak, hisz játékra erősebb meg olcsóbb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. xcomman
2013.12.16. 12:53
Akkor bejelentik hivatalosan a hl3-at vagy sem? Ez itt a kerdes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tomchee
2013.12.16. 12:55
Gondolom árban így jött ki a legjobban, nah meg gondoltak azokra, akik feltelepítenek legalább 20-30 játékot egyszerre.. nah annak kell a hely.
De bármikor szabadon kicserélgetheted magadnak a hardvert benne szóval végül is....

xcommmon: Háh' Az a baj, h azt meg csak azért sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. krisz111
2013.12.16. 12:55
Én inkább a suport-ra leszek kíváncsi no meg a végleges lomra (OS + moddolhatóság ), hogy érdemes e foglalkozni vele. Munkám miatt inkább maradok az asztali vasnál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gab78
2013.12.16. 13:06
Nekem ennek az egésznek mocskos lehúzás szaga van...

Vegyél jó drága hardvereket, Steam OS, kösd magad a Steamhez, és fizess mindenért... gyűjts virtuális semmire sem jó kitűzőket, minden apró szar + tartalomért fizess...

Ennek a hybrid merevlemeznek meg aztán igen nagy értelme van...

Lemerem fogadni, ha ez egy picit is sikeres lesz, simán megjátsszák, hogy a HL3 csak majd Steam OS-en lesz elérhető!

A PC-nek pont a nyitottsága a szépsége és a vonzereje és ez volt a Steamé is, de a SteamOS, nem azt mutatja, hogy később is ezt szeretnék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller gab78
2013.12.16. 13:13
Pedig PONT hogy a nyitottság a lényeg. Leváltják a zárt kódú Windowst egy,a magjában nyílt Linux disztróra (nem tudom hogy a Steam OS opensource lesz-e, gondolom nem)
A hardverek nem lényegesek, futhat SteamOS PC-n is, és StemBox is futtathat PC-s OS-t is.

Ezek inkább előre összerakott gépek előtelepített OS-el. Mintha itt az iponon vennél összerakott gépet előtelepített Windows-al.

A baj az, hogy nincs elég játék hozzá... Még mindig igen sovány a játékfelhozatal Linuxon.

Az nVidia kártyák jó döntések voltak, RadeOn még mindig lutri Linuxon.


SSD Linuxon nem akkora előny, mint Windows-on. A fájlrendszerek jobbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Yoshileon
2013.12.16. 13:27
gab78
Nem értem hol látod a lehúzást, azt igazán nem hozhatod fel ellene, hogy fizetni kell a játékokért. PC-n is kéne. Ejnye.
A játékokon kívül semmiért nem kell fizetni, nem tudom mire célzol... Ellenben a konzolokkal, ahol ugye live meg psn előfizetést kell venned, hogy tudj játszani a játékkal multiban amit már egyszer kifizettél.

A hybrid merevlemeznek igen sok értelme van, olvass utána.

Kijelentették, hogy biztosan soha nem fognak steambox exkluzív játékot csinálni.

A Steam sose volt nyitott, ez egy DRM, ahol futtatni kell a klienset a háttérben, hogy játszani tudj a játékaiddal. Mindig is zárt, és kötelező volt (a valve-os játékokhoz). Ha egyszer megszűnik, akkor a játékaid is eltűnnek. Még csak nem is lesz kötelességük utoljára letölthetővé, vagy talán steam kliens nélkülivé alakítaniuk, mivel te csak a steamen való használatát vetted meg, nem pedig a játékot. Nem áll a tulajdonodban, csak bérled.

Most annyi változik, hogy terjeszkednek, próbálják elérhetőbbé tenni, esetleg vonzóbbá a konzolosok számára a steamet. Számomra egy kicsi csalódás volt, hogy a SteamOS gyakorlatilag egy debianra előre telepített big picture...

Tetszik a hardver, ahogy össze van rakva ilyen picibe, a kontrollert pedig szívesen kipróbálnám, és talán venni is fogok, ha tetszik, de úgyis szükségem van egy erős gépre, ezért számomra teljesen felesleges, nem nekem találták ki. Ráadásul ott van az is ugye, hogy az egész steam librarynek csak egy töredéke, a linuxos rész fut rajta.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kray
2013.12.16. 13:41
Azért a linouxra, mióta a Steam bejelentette efféle hajlamait egész sok játék megjelent (többek között pl. a Metro last light)
Szerintem lassan de biztosan fejlődik a dolog és ha minden játék nem is, a legtöbb új már biztosan megjelenik így is majd.

Aki csak játékplatformnak tartotta a win-t végre megszabadulhat tőle ami elég nagy előny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zephyrus
2013.12.16. 14:03
Yoshileon: saját compositort írtak, 3.10-es kernel saját patchekkel, nagyon sok mesa fixet toltak upstreambe, és minden patch opensource (GPL miatt nem is tehetnének máshogy)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller kray
2013.12.16. 14:13
Igen, egyre több játék van már Linuxra is, én is meglepődtem. Szóval a fejlődés már elég jó ütemben zajlik, de még nem tart ott ahol kéne.

Emellett a játékok sem futnak mindig röccenésmentesen. Pl Serious Sam 3 elég jó grafikával rendelkezik, de bár Win-en megy ultrán, Linuxon leesik az fps nagy pályákon.

Ráadásul én a Linuxos gémerkedésem alatt az opensource játékokhoz szoktam, amik bizony sokkal jobban idomulnak az OS-hez. Nem tudom mikor láttam utoljára olyan játékot windowson vagy Steam-en, ami nem fosta volna össze magát egy képátméretezés vagy alt-tab miatt. Emellett kényelmesebb lenne a megszokott módon a csomagkezelővel frissíteni a programokat. Itt viszont probléma a DRM, amit utál a Linux nagyon.

Amúgy én nem a portolást nyomnám ezerrel, hanem a kapásból crossplatform fejlesztéseket. Ennek a legnagyobb akadálya a DirectX-OpenGL háború. Hálistennek egyre több játék már SDL 2-vel készül el, amivel szinte plussz ráfordítás nélkül lehet elkészíteni a Linuxos verziót.

Amíg Windowsos játékokat portolunk Linuxra, addig nem lesz igazi előny a vékonyabb OS, mert a portolás sosem olyan jó, mint a többszáz órás optimalizáció DX-re. A mai játékok nagy része VGA limites, nem CPU-limites. Itt a jó minőségű driver, a hatékony API-k és az optimalizáció segít. Ezek közül mindegyiknél fejlődni kell még hogy gaming platform lehessen a Linux.

De én is látom hogy hatalmasat fejlődött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gab78
2013.12.16. 15:18
Yoshileon: Picit sem vagyok konzolpároló! Mindenhol igyekeznek lehúzni, DLC-k, tartalom... és ennek a Steam elég komoly táptalaja... ma már nem nagyon kapsz kész játékot, félkész, utólag tákolják még, utólag jönnek hozzá plusz pénzért tartalmak, amiknek eleve illett volna a játékban benne lenni... persze nem kell, mert nem kötelező, de mégis próbálják arra terelni a játékosokat, mert anyagilag jövedelmező... a psn és live-hoz meg csak annyit, hogy még a Steam is beállhat közéjük... de ha egy piacon egyeduralkodó vagy, akkor szinte akármit megtehetsz, ha függővé teszed egy adott platformtól a játékost... lásd Windows... évekig a kutya sem készített játékot Linuxra... Tessék már picit tovább gondolni! Nem azzal van a baj, hogy Linuxra is gyártanak játékokat! Sőt én örülök is neki, mert ami a Win8-cal elkezdődött, na abból én nagyon-nagyon nem kérek...

Tudom, hogy működnek, olyan mint az Intel SRT-je, egy szimpla olvasási gyorsítótár! De inkább egy kisméretű SSD az OS-nek és egy nagy HDD a játékoknak kellett volna...

"Kijelentették, hogy biztosan soha nem fognak steambox exkluzív játékot csinálni." Ezt ugye magad sem hiszed el?! Soha nem mondd, hogy soha!

A nyitottságot pedig úgy értettem, hogy mindenki számára elérhető, függetlenül mid van hardver tekintetében... Win/Mac/Linux. Ennek kezd vége szaga lenni! De ne legyen igazam!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog
2013.12.16. 15:26
Nem latom a piacon a helyet.
Sajnos nekem ugy tunik,hogy Gabe Newell neki akar szaladni az MS-nek,mert mar ugy is megigerte vagy tiz eve,es magaval huzza a ceget.
Ez igy mind a konzolosoknak mind a PC felhasznaloknak felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Yoshileon
2013.12.16. 15:44
gab78
Ez a DLC-s téma amit te mondasz, ez közel sem a Steam hibája. Ez lett most a trend, rájöttek, hogy mennyivel többet lehet így keresni, és tudjuk, hogy a legtöbb cégnél csak a pénzről van szó. A DLC-ket a fejlesztők készítik, döntik el hogy legyen, nem pedig a Valve. Ők csak megadták a lehetőséget, mert volt igény (de nem innen indult). Mutass egy olyan Valve játékot, amihez vannak DLC-k...
Mondjuk ott a market, de azt nehezen sorolhatnánk ide, mivel ott többnyire felhasználók által készített SMINKEKET lehet venni, és semmennyit nem adnak a játékélményhez.

Valve’s Greg Comer said, “you won’t see an exclusive killer app for SteamOS from us. We’re not going to be doing that kind of thing.”

This will also apply to third-party titles, Valve’s Anna Sweet told us. “Whenever we talk to third-party partners, we encourage them to put their games in as many places as possible, including not on our platforms," she said. "Because we think that customers are everywhere, and they want to put their games wherever customers are. That would go against our whole philosophy, to launch something that’s exclusive to SteamOS or Steam machines.”

Oké, volt már rá példa, hogy segget csináltak a szájukból, de ezzel kapcsolatban biztos vagyok benne, hogy nem így lesz. Milliók bizalmát játszanák ki, ha ezt megszegnék. Főleg, hogy ez az egész SteamBox nem egy "költözés", a Valvenak ugyanúgy a Steam marad a legfontosabb, ez csak egy kiegészítés hozzá.

Nagyon pesszimistán állsz ehhez az egészhez, sajnálom, hogy a te kis világodban mindenki csak ki akar baszni veled... A Valve-nak a left 4 deades húzásán kívül sok mindent nem lehet felróni, és vigyáznak rá, hogy ez így maradjon.

Nyitottságot tekintve... a SteamOS-t bármilyen hardverre fel lehet majd telepíteni... szóval itt nem értem mire gondolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller gab78
2013.12.16. 16:02
""Kijelentették, hogy biztosan soha nem fognak steambox exkluzív játékot csinálni." Ezt ugye magad sem hiszed el?! Soha nem mondd, hogy soha!"

Amíg nem kezd el a SteamOS eltérni és proprietary lib-eket használni a játékok futtatásához, addig biztos menni fognak a SteamOS-es játékok legalább Linuxon, de akkor már Win-en is nyílván.

Amíg a SteamBox-ok x86-os PC-k átcímkézve, addig technológiailag lehetetlen csak vele kompatibilis játékokat írni.


Ez az egész teljesen másról szól. Sok víznek kell ahhoz lefolynia a Dunán, hogy ez bekövezzen.

Ha a Valve-nak ilyen irányú tervei lennének akkor a lehető legrosszabb döntést hozta a Linux kernel kiválasztásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mzso
2013.12.16. 16:43
"nVidia Titan vagy GTX780 vagy GTX760 vagy GTX660"
Négy fajta videókártyából nem lehet három féle konfigurációt csinálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HozeManuel
2013.12.16. 17:12
Miután mindenki bevásárol PS4-ből, XBAX-ból menyni emberjnek jut eszébe majd hogy Gabe papa is kibérelné a nappalit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2013.12.17. 15:13
Ennek így semmi értelme (csak annyi hogy a linux támogatottság ugrik egyet, és talán sikerül kirúgni a széket az m$ alól), de maga a gép egy vicc.
A legértelmesebb az lett volna, ha látva a ps4 és xone-t, a valve is rendel az AMD-től egy konzolokhoz hasonló SOC-ot, így lenne fix hardver, és még a portolás is gyerekjáték lenne...
De nem hogy konzol közeli APU, még fix hardver sincs, így pedig ez nem más mint egy sima márkás PC... optimalizációra való esély nuku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.17. 21:33
"csak annyi hogy a linux támogatottság ugrik egyet, és talán sikerül kirúgni a széket az m$ alól"
De..... Majd pont egy új drágán adott pécékhez kötődő OS fogja amikor kiscsillió Linux disztribúciónak nem ment.

Egyébként egyet értek. Ez így érdektelen. Ha HSA-s APU-khoz kötődne opcionálisan megspékelne dGPU-val Mantle API-val akkor lenne érdekes. Simán verhetné a konzolok grafikáját és mindemellett teljes értékű PC is lehetne. Az egy két referencia konfigurációhoz könnyen hozzá lehetne igazítani a beállításokat is, hogy a felhasználó optimális eredményt kapjon. Konzolról könnyű lenne erre portolni konzolról. Aztán a játék készítők vagy portolnák DX-re/Windows-ra is vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabesz7630
2013.12.18. 17:41
kiskoller :
Szerintem a nyitotsagrol le is tehetsz mert egyreszt latjuk az androidon miylen jo is a kur#a nagy szabadsag.
Masreszt pont az a lenyeg, hogy a valve "csinal" egy linux szeruseget amin futnak majd a jatekok.
Namarmasot, ha mindenki belenyul, ganyol, olyan linuxra irja meg amire akarja akkor doglott az egesz.
Ki a rak fog (plane hogy iylen konzolszeru faeket akarnak -kb atmenet a pc es a konzol kozt- ami nem tom hogy fer ossze a linuxal, de mindegy mert a linux es az egyszeruseg nem egy univerzumban leteznek) 20 fele linuxot feldobni ra csak azert mert valamelyik jatekkeszitonek dobott az agya?
Ez az egesz ugy okorseg ahogy van.
Ez az idiota nevell meg egy szegmenst (mintha nem lenne igy is eleg es kesz remalom igy is) csinal csak mert a microsoft miatt nem egy fifilardot keres evente csak a 0,99999-et.
Rohadjon meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2013.12.18. 17:47
sanyix :
Gondoltam ha te megszolasz ott benne lesz az amd.
Senkit nem erdekel pc-n az amd fogd mar fel (legalabbis normalis embert nem ).
Pc-n kell cpu az amd meg oylat nem tud csinalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2013.12.18. 20:58
@gabesz7630: már hogyne tudna? Az intel még mindig nem tud labdába rúgni ár/teljesítményben.
Egyébként részben igaz, pc-re cpu kell, mert minden elavult ősrégi szar rajta (főleg az alkalmazások, tudod amik még a 64bitet sem lépték meg, vagy a directx11-et, meg a többit, olyan húzóalkalmazásokkal mint az autodesk fosai amik grafikus programok létére nem tudnak grafikus processzort használni)
Amúgy ebben az esetben a konzol soc-hoz való hasonlóság miatt írtam az amd-t, de sebaj te mint idióta intel vérfanboy csak annyit látsz hogy amd

@mszo:
"Majd pont egy új drágán adott pécékhez kötődő OS fogja amikor kiscsillió Linux disztribúciónak nem ment."

Igen pont a valve bírta rá az amd-t meg a zintelt, hogy kezdjen el normális linuxos drivereket készíteni, mert van szép nagy piaca. Már rajta is vannak rendesen a dolgon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!