iPon Hírek

Megérkeztek a WirelessHD 1.1 specifikációi

Dátum | 2010. 05. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A WirelessHD Konzorcium ma lerántotta a leplet a WirelessHD szabvány 1.1-es kiadásának specifikációiról. A technológia 60 GHz-es frekvencián működik és most már 28 Gbps-os maximális sávszélességet kínál a nagyméretű multimédiás fájlok másolásához, illetve streameléséhez, legyen szó WirelessHD -képes hordozható készülékekről, asztali számítógépekről, HD televíziókról vagy asztali Blu-ray lejátszókról.


Az 1.1-es szabvány érkezésével számos igen-igen ütőképes újítással gazdagodott a szabvány, amely természetesen visszafelé kompatibilis az eddigi WirelessHD szabvánnyal és eszközökkel is. A 3D videó formátumok és a 4K, azaz az 1080p-nél négyszer nagyobb felbontás támogatása mellett egyéb újítások is bekerültek a repertoárba, ezekről az alábbi pontok adnak tájékoztatást:
 

A WirelessHD szabvány az IEEE 802.15.3c specifikációra épül és lehetővé teszi, hogy különböző szórakoztatóelektronikai termékek között vezeték nélkül továbbítsunk különböző A/V tartalmakat, illetve az új verzió esetében már fájlokat is másolhatunk vagy szinkronizálhatunk az egységek között. A szabvány már elterjedőben van, de egyelőre sajnos még csak elvétve találkozhatunk WirelessHD-képes eszközökkel.

A vezeték nélküli adatátvitelt kínáló technológiáról bővebben a WirelessHD Konzorcium hivatalos weblapján olvashatunk. A WirelessHD második generációs verziójával kapcsolatban korábban, a CES alkalmával már olvashattunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. prohlep
2010.05.10. 22:58
Nehany oraval korabbi hir a 60 GHz-bol csak 7 Gbps-t hozott ki, de ez mar 28 Gbps. Talan kesobbi megjelenessel?

Eleg viharos a fejlodes. Marmint ugy ertem, hogy az otthonunkban egyre gyakoribbak lesznek az elektromagneses viharok es kulonfele legkori jelensegek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler prohl...
2010.05.11. 00:04
Az egyik új WiFi szabvány a másik pedig WirelessHD, más körülményeknek kell megfelelni. Mondjuk mint az eddigiek alapján tudjuk, ezek az értékek borzasztóan messze lesznek a valóstól, de ha már egy Full HD-s film elmegy hanggal vezeték nélkül az szép előrelépés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.05.11. 13:47
OK, az vilagos, hogy a 7 Gbps wireless-altalanos es 28 Gbps wireless-tarolas-specifikus egymastol eltero celokat szolgalnak, csak feltuno, hogy 60 GHz mindket esetben a frekvencia tartomany nagysagrendeje, es ott ugye akkor 30 Gbps az elvi felso hatar az informacio atvitelre. Ha valamennyi protokoll es hibajavito redundanciat is beleviszunk, akkor mar ertheto, sot igen szep a 28 Gbps, es ha tobbet viszunk bele, akkor pedig a 7 Gbps.

Nekem azt tunt fel, hogy az altalanos atvitel helyett tarolas-specifikus atvitelre korlatozodva miert ernek el 23.33 % helyett 93.33 % kihasznaltsagot.

Nem gondoltam volna, hogy egy sima altalanos celu wireless kapcsolat ennyivel tobb sallangot igenyelne, mint egy tarolas/streaming orientalt wiereless.

Azt sem tartom valoszinunek, hogy e ket dolog technologiai alapjai erdemeben kulonboznenek.

Na mindegy, nem is ez volt a lenyegi eszrevetelem, hanem egy szovicc: "Eleg viharos a fejlodes. Marmint ugy ertem, hogy az otthonunkban egyre gyakoribbak lesznek az elektromagneses viharok es kulonfele legkori jelensegek."

Tartok attol, hogy egyre egeszsegtelenebb kornyezetet teremt a technika ilyenten, elektromagnesesen viharos fejlodese.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YuGabe
2010.05.12. 00:08
"Amíg nem bizonyítják bűnösségét, addig ártatlan."
Azaz amíg nem bizonyosodik be, hogy káros lenne, addig egyszerűen "nem az".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2010.05.12. 19:46
erről egy dokumentumfilm jut eszembe, ami vmilyen gyógyszerről szólt, amit jópáran szedtek régen, csak kiderült, hha terhesség alatt szedte vki, torzszülötteket szült...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. David08
2010.05.12. 20:35
még ha káros akkor se kürtölik szét hogy káros káros... mert akkor ki venné meg??!! nem a maguk ellenségei
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!