iPon Hírek

Megérkeztek az AMD Danube és Nile plaformjai

Dátum | 2010. 05. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az AMD friss mobil platformjairól, azaz a Danube és Nile megoldásokról korábban már olvashattunk egy-két pletykát. Akkoriban arról számoltak be a források, hogy az újdonságok több, mint 100 dizájn díjat nyertek, ám most úgy tűnik, hogy ez a szám egy kissé szerény volt. A Danube esetében az elnyert díjak száma 109, míg az ultravékony noteszgépekbe szánt Nile platform 26 dizájn díjat zsebelhetett be.

A Nile és Danube platformok mindketten 45 nm-es processzort, DDR3-as rendszermemóriát és M880G lapkakészletre épülő alaplapot tartalmaznak, ez utóbbi északi hídjában egy Radeon HD 4200-as sorozatú, DirectX 10.1-es támogatással ellátott integrált videó vezérlő is lapul. A hardver elemek frissítése főleg a Nile platform esetében lesz komoly újítás, ugyanis a gyártó előző generációs, ultra vékony noteszgépekbe szánt platformjában még a régi, 65 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok dolgoztak.

Congo vs. Nile.
A fenti prezentációs képkockán a régi és az új, ultravékony noteszgépekbe szánt platform legfőbb tulajdonságait láthatjuk. Az AMD elmondása szerint a Nile platform elődjénél sokkal gyorsabban képes mély alvási státuszba lépni, ami a 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzorokkal karöltve igen figyelemreméltó fogyasztáscsökkenést eredményezhet az elődökhöz képest. A Nile processzorok órajelenként 22%-kal több utasítás feldolgozására képesek, mint az előző generációs megoldások. Az alábbi táblázat a Nile platform öt új processzorának specifikációit foglalja össze:

Nile processzorok.
Hogy teljes legyen a kép, a Danube, azaz a kereskedelem fő áramába szánt noteszgépek platformjában helyet kapó processzorokról is készült egy lista.

Danube processzorok.
Az AMD illetékesei 21,3 GB/s-os maximális memória sávszélességről beszélnek a Phenom II-es processzorok esetében, míg az összes többi processzornál 17 GB/s-os memória sávszélesség áll rendelkezésére. Kivétel ez alól a V120-as modell, amellyel kapcsolatban ebben a tekintetben nem állnak rendelkezésre információk. A fent említett memória sávszélességek sorrendben DDR3-1333 és DDR3-1066 MHz-es órajelen üzemelő modulok alkalmazása esetén érvényesek. Az AMD külön kiemeli, hogy az Athlon II-es és V sorozatú processzorok 64-bites lebegőpontos egységekkel, míg a Phenom II-es és Turion II-es egységek 128-bites lebegőpontos egységekkel rendelkeznek.

A Nile és Danube platformokkal szerelt noteszgépek hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban, méghozzá olyan neves gyártók kínálatában, mint az Acer, az ASUS, a Dell, a HP, a Lenovo, az MSI és a Toshiba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. prohlep
2010.05.12. 11:10
Hozzaszolas csata helyett erdemes megvarni a kulonfele osszehasonlito teszteket. Habar a 45 nm nyilvan ranyomja a belyeget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2010.05.12. 11:51
A 15W-os Turion nem tűnik rossznak, ha kaphatóvá válnak az új gépek mindenképp elkapjuk őket egy teszt erejéig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2010.05.12. 13:15
DELL, HP ,LENOVO ??? ezek szerint mégsem üres fenyegetőzés volt a részükről a gyenge mobil teljesitmény és kihozatali arány miatti váltás a konkurens irányában?
Vagy ez is része volt a tavalyi peren kivüli paktumnak a két gyártó között?
Esetleg már nem szivárog a "bonus"" menyisségi rabat" a piacvezető gép gyártóknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sarocker
2010.05.12. 14:02
12W TDP 1,7GHz-en: ez jobb, mint a VIA Nano 1,6GHz-en, mert az 15W TDP-vel rendelkezik. Szegény VIA megmarad embedded platformnak. Nem fog onnan kitörni. Pedig szurkoltam neki, de egyre messzebb kerül a mainstreamtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. doktorovic...
2010.05.13. 10:43
nagy fogyasztás, kevés tudás, gyenge teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman dokto...
2010.05.13. 13:03
Szokásos hozzászólás tőled, de azért megkérdezem. Milyen tudást hiányolsz belőle? Mit jelent az, hogy nagy a fogyasztás? És honnan tudsz a teljesítményről, amikor még le se lett tesztelve...
PS: Azért az avatarod vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2010.05.13. 22:52
Nem a processzorokról beszélt, csak bemutatkozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2010.05.19. 21:10
fel kell kötnie a gatyát rendesen az amd-nek, mind a két szegmensben, mert amit ebben a tesztben produkált az nevetséges, mind teljesítményre, mind fogyasztásra, mondjuk az még az előző generáció lehet

http://prohardver.hu/teszt/thinkpadek_uj_vilaga/platform_cpu_ram_hdd.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!