iPon Hírek

Megérkeztek az első nagy felbontású Pluto-fotók

Dátum | 2015. 09. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Elképesztően sokszínű felszín tárul fel azokon a nagy felbontású felvételeken, amelyeket a New Horizons űrszonda a Plutóról készített. Az űreszköz az elmúlt napokban kezdte meg a törpebolygó rendszerén való júliusi keresztülrepülés során begyűjtött adatok javának hazasugárzását. Az összes információ Földre küldése összesen egy évig fog tartani. A New Horizons jelenleg már nagyjából 5 milliárd kilométerre van a Földtől, és minden rendszere kiválóan működik. A Pluto felszínén annyi változatos forma és komplex folyamat figyelhető meg, ami minden eddig felkeresett naprendszerbeli égitesten túltesz, mondja Alan Stern, a New Horizon program vezetője. „Ha egy művész a szonda odaérése előtt hasonlóan festette volna meg az égitestet, mindannyian túlzásnak éreztük volna az ábrázolást, pedig tényleg ilyen a Pluto” ‒ folytatja a kutató.
A fenti felvételt a legfrissebben kézhez kapott fotókból állították össze a szakértők, és a kép azt ábrázolja, hogy mit látnánk, ha 1800 kilométeres magasságból tekintenénk le a Pluto egyenlítői részére. A kép alsó részén az égitest felszínének legidősebbnek tartott, sötét, kráterekkel szabdalt részét, a Cthulhu-régiót láthatjuk, felül és jobbra pedig a Szputnyik-síkság fényes, jeges felszíne tűnik fel. A felvételen ábrázolt terület 1800 kilométer átmérőjű, és a képek 2015. július 14-én készültek 80 ezer kilométeres távolságból.
Az elmúlt héten hazasugárzott képek legjobbjain 400 méter/pixeles felbontásban figyelhető meg az égitest felszíne, és ez még csak a kezdet. A felvételeken többek közt dűnékre hasonlító felszíni formákat, a hegyekből a síkságokra ömlő nitrogén jégfolyamokat, és feltehetően folyékony anyag által kivájt völgyhálózatokat azonosítottak a szakértők. A fotókon még részletesebben láthatók továbbá azok a kaotikusan „összedobált”, óriási hegységek is, amelyek leginkább talán a Jupiter jeges holdja, az Európé hegységeire emlékeztetnek. „A Pluto felszíne legalább olyan bonyolult, mint a Marsé” ‒ mondja Jeff Moore, a szonda geológiai adatait elemző csapat vezetője. A szakértő szerint akár az is elképzelhető, hogy az ide-oda dőlő hegyek valójában óriási jégkockák, amelyek a nem hivatalosan Szputnyik-síkságnak nevezett régió fagyott nitrogéntengerében lebegnek.
Ezen a képen egy 470 kilométer átmérőjű terület látszik, amelyen a Szputnyik-síkság északnyugati peremén húzódó kaotikus hegységrendszer figyelhető meg, a hegyek lábainál a rejtélyes „dűnékkel”.
A dűnék lehetséges jelenléte pedig azért jelent óriási meglepetést, mert a Pluto légköre jelenleg annyira ritka, hogy benne nem beszélhetünk komolyabb szelekről, magyarázza William B. McKinnon, Moore helyettese. Az égitest tehát vagy sokkal sűrűbb atmoszférával rendelkezett a múltban, vagy pedig a dűnéket valamilyen más, eddig nem azonosított folyamat formálta.
A New Horizons nemrégiben hazasugározta a Pluto legnagyobb holdjáról, a Charonról július 15-én közzétett felvétel sokkal nagyobb felbontású változatát is. Ezen az 1200 kilométer átmérőjű égitest felszínét 4,6 kilométer/pixeles részletességgel láthatjuk. Végül pedig következzen egy kétféleképpen feldolgozott felvétel a Pluto légköréről, amely akkor készült, amikor a szonda törpebolygó melletti elhaladás után visszapillantott, és Pluto árnyékából fotózta le a napsütötte atmoszférát. A jobboldali, speciálisan feldolgozott képen látszik, hogy az égitest légköre milyen sok jól elkülönülő rétegből áll.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. jozef8
2015.09.11. 16:16
Nagyon jók ezek a nagy felbontású fotók! Színesbe nem lehet nagy felbontású fotót készíteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zeroalbedo jozef...
2015.09.11. 16:33
De, lehet "színesbe" nagy felbontású fotót készíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.11. 16:34
A színes fotó szép és jó, csak tudományos szempontból se nem praktikus, se nem hasznosabb.

A színes felvételek csak a laikusok számára szolgálnak (esztétikai) többlet tartalommal. Ellenben sokkal több adatot jelentenek, bonyolultabb (értsd. drágább és elromlásra hajlamosabb) berendezéseket igényelnek és több helyet is foglalnak. Amikor egy 4 milliárd km-re levő égitesthez küldünk tudományos műszereket, azoknak a lehető legegyszerűbbnek és legmegbízhatóbbnak kell lenniük.

Egyébként a fekete fehér képeket ki lehet később színezni, úgyhogy idővel talán olyanok is fel fognak bukkanni.

A képekről:
Elképesztő, lenyűgöző, változatos világ(ok) és hihetetlen mérnöki és asztrofizikai/csillagászati teljesítmény!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Jools jozef...
2015.09.11. 18:02
De lehet, lesz is színes, csak azokat egy másik kamera csinálta, és még nem értek ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Dav111
2015.09.11. 19:58
Mérj össze egy színes képet egy fekete-fehérrel. Lesz méretbeli különbség. Na, ez a kép 4-6 kbps-el jön elvileg le a szondáról. Soha nem ér ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozef8 zeroa...
2015.09.11. 20:12
Érted a lényeget Nekem ezek is tetszenek, de azért jobban tetszene egy olyan kép amin a bolygó rendes színe is látható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2015.09.12. 00:28
"A kép alsó részén az égitest felszínének legidősebbnek tartott, sötét, kráterekkel szabdalt részét, a Cthulhu-régiót láthatjuk"

Mi durva lett volna ha egy Mi-Gót is lefotóztak volna.

Amúgy a dűnék -ha már feltételezünk- lehetnek nagyon lassú hullámok, valami nagy lökés következményei pl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kocsisnak
2015.09.12. 07:44
Az első kép alatti 1800 méteres magasság az eredeti cikkben még 1800 km volt. Lemaradt a 'kilo'.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02
2015.09.12. 10:56
Lenyűgöző teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.12. 11:28
Valóban, köszi, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Legato
2015.09.13. 01:27
Ja,10meg 20 fényévre lévő bolygókra ráközelítenek a retek teleszkóppal
erre ami kb 5millió kilométerre van,nem bírják rávinni mi?
A valódi felbontást 100év múlva se fogják közzé tenni
Már ha hihetünk a szemünknek,és ez tényleg a valós kép,nem csak valami
koholmány
A fele se igaz ennek a tudománynak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AusWolf Legat...
2015.09.13. 02:18
Nem közelítenek rá 10 meg 20 fényévre lévő bolygókra. 10 meg 20 fényévre lévő csillagokra közelítenek rá (de nem ennyire, mint amit itt látsz a Plutoról), és a kapott adatokból következtetnek a bolygóikra. Ami képeket látsz, azokat többnyire művészek alkotják a csillagászok által begyűjtött és feldolgozott adatok felhasználásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02 AusWo...
2015.09.13. 09:09
tehát akkor egy marsi rover kép ami pl 7680x7680 168MB .tif-ben nyilvánosságra tesznek,azt csak egy festő képzeleterővel csinálta?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee
2015.09.13. 10:49
Ne haragudjatok, de már nem is tudom követni, hogy ki is itt az igazán nagyon buta :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.13. 12:57
Nem tudom melyik barlangból kúsztál elő, de igazán visszamehetnél.

Exobolygókat még soha nem érzékeltünk direkt módon, optikai teleszkóppal. A csillagokat látjuk, amik körül keringenek, tudod mint a Szíriusz ahonnan az őseid jöttek mielőtt a gyíkemberekkel kereszteződtek volna.

A Pluto középtávolságon kb. 5 milliárd km-re van tőlünk. Az oda küldött szonda meg 12.500 km-re közelítette meg a kisbolygót, ahonnan az ehhez hasonló felvételek készültek. Ez a felbontás egy 2006-os technológiájú szondától nemcsak elégséges, hanem tökéletes.

Egyszerűbb lenne nekünk is, meg neked is, ha visszamennél a homokozóba a többi összeesküvés elméletes félkegyelművel.


@csabi02
AusWolf exobolgyókról beszélt, nem a Marsról és az ott működő roverekről. De igen, mielőtt odaküldtünk volna bármit is, a Mars felszínéről csak művészi elképzelések voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek FaL
2015.09.13. 18:47
Asagrimmel megbeszéltük, hogy nem is reagálunk ezekre többé... nem éri meg felhúzni magad rajta

Nekem amúgy a dűnés kép a kedvencem. Az Európé küldetést várom már, illetve az Enceladus gejzírjeinek felfedezését. Remélem a következő évtizedekben költenek rá pénzt. Minimum jó kis szondákat. Enceladusnál csak be kéne gyűjteni a kilövellő cuccot, és sok titokra fény derülne. Valahogy ezek a jeges világok sokkal jobban lázba hoznak, mint a Mars például. Főleg, ha tényleg létezik óceán a jégpáncél alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteoreso
2015.09.14. 09:21
A jeges felszín jobb a "Plútójáró"-knak is, a finomszemcsés holdpor nagyon gyilkos minden mozgó járműnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02 FaL
2015.09.14. 17:17
Akkor azt mondod ezeket a képeket is,amiket a szonda készített,csak egy festő csinálta?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!