iPon Hírek

Megérkeztek az Intel E3-1500 v5-ös Xeon processzorai

Dátum | 2016. 06. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a Broadwell-E sorozatú processzorok mellett egy másik új processzor családot is bemutatott, igaz, ennek tagjai már speciális felhasználásra készültek, így nem az átlagfelhasználókat, hanem a szerverkonfigurációk szegmensét veszik célba. Megjöttek az legújabb Xeonok
A Xeon E3-1500 v5-ös processzorok Skylake alapokon nyugszanak, tokozás tekintetében pedig BGA alapúak lesznek, azaz alaplapra forrasztva érkeznek – és cserélhető kivitelben nem is lesznek elérhetőek. Ezek a termékek elsősorban a video streaming szolgáltatások igényeire fókuszálnak, ugyanis valós időben képesek akár HEVC tartalmak kódolására is.
Az újdonságok közül az E3-1585L egyidejűleg akár két darab 20 Mbps-os 4K30p HEVC stream valós idejű átkódolására is képes, míg 1080p30 tartalmak esetén akár 15 darab 20 Mbps-os stream valós idejű átkódolását is meg tudja oldani. Ez a képesség egyre fontosabb, ahogy a szolgáltatások HD-ről Full HD, illetve 4K felbontásra állnak át, valamint a 360 fokos videók kezelése is nagy teljesítményt igényel, amit a Xeon E3-1500v5-ös modellekkel költséghatékonyan ki lehet szolgálni. Az egyprocesszoros rendszerek építésére alkalmas újdonságok legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi:
A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy mindegyik processzor 16 sávos PCI Express 3.0-s hubbal rendelkezik. Fejlődik a GPU virtualizáció Az új szerverprocesszorok érkezésével grafikai virtualizációs technológia (GVT) terén is történt némi előrelépés. Eddig az Intel Iris Pro vezérlővel ellátott Xeon processzorai csak kétféle GVT módot támogattak. A GVT-s API virtualizációra adott módot, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy API használata mellett több felhasználó munkafolyamatát szolgálhatja ki ugyanaz a hardver. Ez tervezőirodáknál jöhet jól, ahol a felhasználók ugyanazt az alkalmazást használják, de webszervereknél is hasznos lehet, ha minden kliens ugyanazt az API-t igényli. A GVT-d ezzel szemben már lehetővé teszi a hardver teljes funkcionalitásának kihasználását, ám ebben az üzemmódban összesen csak egyetlen felhasználó kiszolgálására van mód.
A frissen bemutatott GVT-g a fentiekhez képest előrelépés, ugyanis segítségével a Skylake alapú Xeonok esetén a GPU teljes funkcionalitása elérhető, sőt, egyszerre maximum 7 felhasználó közötti megosztására is van mód, attól függően, mennyire erőforrás-igényes az adott munkafolyamat. Ezt, vagyis a GVT-g módot elsőként a Citrix XenServer 7.0 fogja támogatni, de később egyéb alkalmazások is beállnak a sorba. Az új szerverprocesszorok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!