iPon Hírek

Megérkeztek az Intel legújabb SSD meghajtói

Dátum | 2013. 01. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Tény, hogy az Intel meglehetősen komoly SSD termékpalettával rendelkezik, ám az mSATA formátumú példányokból így is viszonylag kevés áll rendelkezésre - ez a helyzet most valamelyest javult. Máig a vállalat kínálatában az mSATA modellek között csak az ultrabookokhoz optimalizált 300-as sorozatú megoldások voltak jelen, amelyek SATA 3 Gbps-os csatolófelületet használnak, elég szerény olvasási- és írási tempókat kínálnak, plusz adattároló kapacitás tekintetében sem túl vonzóak, hiszen a legnagyobb model is csak 80 GB-os. Most azonban megérkeztek az Intel 525-ös sorozatú mSATA SSD meghajtói is, amelyek nem csak nagyobb adattároló kapacitást kínálnak, de gyorsabbak is 300-as sorozatú társaiknál.

Az 525-ös sorozat tagjai tulajdonképpen a 2,5 colos 520-as sorozatú SSD meghajtók alapjaira épülnek. Utóbbi miatt nem meglepő, hogy az mSATA formátumú újdonságok SandForce SF-2281-es SSD vezérlőt kaptak, amelyhez 25 nm-es MLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak. A SATA 6 Gbps-os csatolófelületet alkalmazó újdonságok az 520-as sorozatú modellekhez hasonló olvasási- és írási sebességeket kínálnak, így 550 MB/s-os olvasási- és 520 MB/s-os írási sebességre számíthatunk. A termékek 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával 80 000, 4K-s véletlenszerű olvasási feladat alkalmával pedig 50 000 I/O művelet elvégzésére képesek. Nem is rossz eredmények ezek, tekintve, hogy rendkívül kompakt SSD meghajtókról van szó. Persze van némi csavar is a dologban: az említett értékek csak a nagyobb adattároló kapacitást kínáló példányoknál érhetőek el, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül. A táblázatból a 90 GB-os modell értékei sajnos hiányoznak, ezeket ugyanis nem adta meg a gyártó.
A fenti értékek SATA 6 Gbps-os csatolófelület alkalmazása esetén érvényesek
A fenti értékek SATA 6 Gbps-os csatolófelület alkalmazása esetén érvényesek
Az 525-ös sorozat tagjai kompaktságuk miatt ideális választásnak minősülhetnek noteszgépekhez, egybegépekhez és kisformátumú rendszerekhez is, mint amilyen az Intel NUC. Utóbbi már megjelenésekor is 525-ös sorozatú mSATA SSD meghajtót tartalmazott, méghozzá egy 180 GB-os példányt. Azóta az Intel apró PC-je 120 GB-os SSD meghajtóval is elérhető. Most, hogy az 525-ös sorozat hivatalosan is elrajtolt, hamarosan megjelenhetnek a család hiányzó tagjai is, így rövidesen 30 GB-os, 60 GB-os, 90 GB-os, 120 GB-os, 180 GB-os és 240 GB-os modellek közül válogathatunk. A friss SSD-k 50,8 x 29,85 x 3,7 milliméteres mérettel bírnak, tömegük pedig kevesebb, mint 10 gramm. A gyártó adattároló kapacitástól függetlenül 128-bites AES adattitkosítási támogatással, illetve 5 év garanciával dobja piacra az újdonságokat. Az 525-ös mSATA SSD meghajtók a jelek szerint 10-20 dollárral kerülnek majd többe, mint az 520-as sorozatú, 2,5 colos formátumú asztali SSD meghajtók árai, de ez aligha meglepő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!