iPon Hírek

Megérkeztek az Intel Skylake alapú apró számítógépei

Dátum | 2015. 11. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Amennyiben kompakt, de erős asztali számítógépekről van szó, az Intel NUC sorozata megkerülhetetlen és egyben kategóriateremtő szereplőnek is tekinthető. A vállalat jelenleg Broadwell alapú barebone konfigurációkat kínál, amelyek közül a leggyorsabb már nálunk is tiszteletét tette egy alapos teszt erejéig. Az Intel a napokban a Broadwell alapú termékek utódairól, a Skylake processzorral szerelt modellekről is lerántotta a leplet, amelyek összesen négyen vannak és hamarosan megjelennek az üzletek polcain is.
A termékcsaládot kétféle processzor és kétféle ház alkotja – ezek kombinációjából tevődik össze a négyféle konfiguráció. A NUC6i3SYH s a NUC6i3SYK jelöléssel ellátott változatok fedélzetén egy kétmagos, négy szálon dolgozó Core i3-6100U típusú processzor található, ami 3 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral és 24 EU-val ellátott Intel HD Graphics 520-as IGP-vel rendelkezik. A processzormagok ebben az esetben 2,3 GHz-es órajelen üzemelnek, Turbo Boost támogatás nélkül, az IGP pedig 300 MHz-es alap- és 1000 MHz-es burst órajelre támaszkodik. A NUC6i5SYH és a NUC6i5SYK modelleken már egy gyorsabb processzort helyeztek el, ami ugyancsak két maggal és négy szállal gazdálkodik. A szóban forgó processzor egy Core i5-6260U típusú megoldás, amelynek processzormagjai 1,8 GHz-es alap- és 2,9 GHz-es Turbo Boost órajelen üzemelnek, megosztott harmadszintű gyorsítótárból pedig 4 MB-nyi áll rendelkezésükre. Ez a processzor már egy gyorsabb, 48 EU-val ellátott Intel HD Graphics 540-es sorozatú videó vezérlőt kapott, ami 300 MHz-es alap- és 950 MHz-es burst órajelen ketyeg. Természetesen mind a Core i3-as, mind pedig a Core i5-ös processzor 15 wattos TDP-vel rendelkezik.
Processzortól függetlenül mindegyik példány barebone kivitelben, azaz rendszermemória és adattároló nélkül érkezik. Közös tulajdonság továbbá, hogy mindannyian két darab So-DIMM memóriafoglalattal rendelkeznek, amelyekben összesen maximum 32 GB-nyi DDR4-2133 MHz-es rendszermemória fér el, az adattárolókat pedig M.2-es slottal várják, ami az NVMe és az AHCI protokollt egyaránt támogatja – így SATA 6 Gbps-os és PCIe alapú SSD kártyák egyaránt helyet kaphatnak benne. Aki 2,5 hüvelykes adattárolót is szeretne elszállásolni a házban, mindenképpen a H modellek közül kell választania, ugyanis csak azokban van 2,5 hüvelykes bővítőhely, SATA 6 Gbps-os porttal karöltve. Az extra bővítőhely miatt a H modellek természetesen magasabbak is: esetükben a 114,3 x 111,76 milliméteres alapterülethez 48,26 milliméteres magasság társul, míg a K modelleknél mindössze 33 milliméter magas a ház.
Méret ide vagy oda, mindegyik apróság tartalmaz Gigabites Ethernet vezérlőt és 802.11ac WiFi vezérlőt, valamint mindegyik modellen van négy darab USB 3.0-s port is, amelyek közül az előlapon elhelyezett sárga példány a gyorstöltést is támogatja. Az újdonságok SD memóriakártya-olvasóval, valamint kombó audió csatlakozóval egyaránt rendelkeznek, videó kimeneteik között pedig mini helyett immár egy normál méretű HDMI 1.4a, valamint egy Mini DisplayPort 1.2-es csatlakozó sorakozik. A NUC sorozat Skylake alapú tagjai természetesen elődeikhez hasonlóan külső tápadapter segítségével szerzik be a működésükhöz szükséges áramot. Az újdonságok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy várható ajánlott végfelhasználói áraik pontosan hogyan alakulnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. LGx
2015.11.18. 10:14
szerintem simán 120k és 150k huf körül lesznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. expander LGx
2015.11.18. 11:56
Az még beleférne. Inkább az a bajom, hogy nagyon randák. Az ASUS Vivo sorozat mennyivel szebb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.18. 12:51
na igen, tény, hogy nem ez a legszebb design
én az árával sem vagyok kibékülve azért...
most nőttem ki az RPI2-t, illetve kiderült, hogy teljes értékű PC-re van szükségünk a nappaliban is. helyem van, így mini itx lesz, viszont a ház felhozatalt és árakat nézve egyedi gyártású lesz azt még nem tudom, hogy fa vagy lemez, esetleg mindkettő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BlackDrago...
2015.11.18. 17:52
Nekem i3 Broadwell NUC van.

Ami ebben az újban jobban tetszik:
+kártyaolvasó
+jobb CPU és GPU
+DDR4
+fullsize HDMI

Ami mindkettőben jó:
+Dual-channel memória, Core i CPU széria, 4db USB 3.0.
+Alacsony (10Watt körüli) fogyasztás, mehetnek nyugodtan 24/7-ben...
Kicsik és erősek, szinte minden megvan bennük ami egy HTPC-nek meg hálózati adatforgalomhoz kellhet: még az i3 is elviszi a fél gigabites letöltést (akár filmezés közben is), meg a gigabites belső hálós kommunikációt, sőt barátnőm még Sims 4-et is tud játszani rajta...

Ami mindkettőben rossz:
1. fémházasok: ami sajnos egyrészt gyakran megráz ha hozzáérsz (pl pendrive-ot rádugni/levenni) másrészt megkeseríti a 2,4GHz-es beviteli eszközök használatát: 80 centi feletti távolságról már csak akkor fog rendesen működni, ha USB hosszabbítóval elvezetjük a vevőt min 30+ centivel a háztól. (Ez meg ugye marhaszépen néz ki, pláne előlapi portból...)
2. Nincs külső GPU csatlakoztatási lehetőség. (pl. external PCI-Express, vagy Thunderbolt 3-mas USB 3.1 Type-C...)
3. Lehetnének teljesen feketék a szürke helyett...
4. Kivezethetnék a házra az alaplapon lévő 2db USB 2.0-t is, a lehetőség nekem kevés, ha nem tudom kivezetni a házra az olyan mintha nem is lenne...
5. A HDMI csak 1.4a... Kellene már nagyon a HDMI 2.0a, hogy legyen 4k@60Hz a HDR UHD TV-ken külső adapter nélkül.
6. HEVC dekóder még csak 8bit színmélységet támogat. Kellene már a 10bit...
7. Sokan ki tudnánk használni ha legalább 2 db gigabites Ethernet port lenne, vagy 1 db 10Gbites még jobb lenne. Egy csomó NAS-ban van már ilyen irányú törekvés, a Cat 6 kábelek meg már elviszik a 10Gbitet 50 méterig (cat 6a meg 100-ig), szóval belső hálóra tökéletes lenne.

Apropó nem tudja valaki, hogy a NUC-hoz hol lehet távirányítót szerezni, beállítani, és windows esetén mi mindent és hogyan lehet vezérelni vele? Pl. hangerő szabályozáskor a windows hangerőt fogja állítgatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp Black...
2015.11.18. 18:42
Távirányítóval kapcsolatban, esetleg nézd meg a Logitech Harmony sorozatát. Egy időben akartam én is venni olyat, de aztán máshogy alakultak a dolgok. Nagyon jók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BlackDrago... tibai...
2015.11.18. 18:58
Rendben köszi a tippet lehet kipróbálom. De előtte tudsz esetleg mesélni valamit ezeknek az univerzális távirányítóknak az elméletéről? Mármint hogyan programozod bele hogy pl. a Hangerő szabályozó gombjai a NUC-on futó windows rendszerhangerejét állítgassák? (És persze hogy csak azt, más infrás készüléken ne állitgasson semmit.)
Őszintén szólva el sem tudom képzelni hogy a fenébe működhet ezeknek a felprogramozása...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2015.11.22. 20:03
BlackDragon :
A Logitech Harmony távirányítók kétféle képpen kalibrálhatók.
1. Egy adatbázisból kikeresed az irányítani kívánt készülék pontos típusát és rátöltöd a távirányítóra. Majd használod!
2. Egy másodlagos infra porton (ami a távirányító hátulján található) betanítos a készülék funkcióit az eredeti távirányító(k)ról.

A nagy külömbség a konkurens egyszerűbb tanítható távirányítóihoz képest, hogy komplex feladatokat is be tudsz programozni és egy felületen több készülék vezérlése is kivitelezhető!

Nekem pl. egy LH525 van és be van állítva, hogy hangot a tv-n állítson, de csatornát a beltéri egységen váltson. Ehhez egyszeri kalibráció kell csak és minden billentyű az fogja csinálni , azon a készüléken, amit és ahogy szeretnéd!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... merid...
2015.11.23. 11:13
Köszi, ránéztem kicsit én is közben, láttam hogy a "magic" a Windows-os szoftverben rejlik, amihez a távirányítón lévő micro USB porttal tud kapcsolódni az eszköz. Akkor ezek szerint ennyi az egész hogy a szoftverben kiválasztom, hogy NUC5I3RYH és kész? Ha ez így van akkor ennek limitációja ugye, hogy 2 ugyanolyan eszközt nem érdemes egy lakásban tartani? Mármint ha van egy másik NUC5I3RYH is otthon, akkor mindkettőt fogja kapcsolgatni...

Köszi mégegyszer a hasznos infót, szerintem beújítok egy ilyen távvezérlőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!