iPon Hírek

Megérkeztek az öntörlő DVD-k

Dátum | 2008. 04. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Több európai országban is felbukkant egy különleges új DVD-formátum, az úgynevezett DVD-D, amelynek különlegessége az, hogy a rajta tárolt tartalom magától törlődik nyolc órával azután, hogy a korong megtette az első fordulatát bármilyen lejátszóban. Ugyanezt az eljárást használják továbbá szoftvereknél is, ahol 48 óra az élettartam - az első felhasználástól számítva.

Ilyen műsoros DVD-D-k a hagyományos, akárhányszor lejátszható testvéreik árának nagyjából a harmadáért kaphatóak könyvesboltokban, benzinkutaknál és újságárusoknál Olasz-, Francia- és Németországban, valamint a skandináv államokban. Az olcsóság érthető is - elvégre a határidő letelte után valóban hiába tesszük be a korongot bármilyen lejátszóba, mindig csak az ominózus "No Disc" üzenetet fogjuk kapni.

(Technikai háttér: a csomagolás, amelyben a korongok kaphatóak, tökéletesen légmentes; amikor felbontjuk, a korongok felületén található speciális bevonat kémiai reakcióba lép a levegővel (oxidálódni kezd). Ahogy zajlik a folyamat, úgy változik meg a korongok színe is - a meghatározott időtartam után pedig teljességgel olvashatatlanná válnak.)

További érdekesség, hogy kaphatóak írható öntörlő korongok (DVD-D+R) is (a megszokottnak mondható 4,5GB-os kapacitással); ezeket megrendelhetjük (2.000-nél kisebb tételben) előre felvett tartalommal, vagy valóban üresen is - utóbbi esetben 8x sebességgel vehetünk fel rá bármit. Előrendelt tartalom esetén mi határozhatjuk meg annak az élethosszát is; ez lehet egyszeri megtekintés, 8 óra, 48 óra, vagy más, általunk meghatározott időtartam. Ha viszont ténylegesen üres korongokat veszünk, úgy azoknak egységesen 48 óra az élettartama.

Jelentős potenciállal bírhatnak tehát ezek a korongok különböző szoftverek vagy filmek próbaverzióinak forgalmazására - amennyiben meg tudják oldani a másolásvédelem kérdését is, mivel egyelőre semmi nem utal arra, hogy bármi is megakadályozná a felhasználót abban, hogy az időtartam lejárta előtt lemásolja magának a DVD tartalmát.

(Az azonban mindenképp elvitathatatlan pozitívuma a dolognak, hogy a korongok egy az egyben újrahasznosíthatóak.)
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.04.19. 22:01
(Guest @ 2008 Apr 19, 14:08) [snapback]23438[/snapback]
Én már írtam Princo-ra, tőlük vehették a technikát.


LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!