iPon Hírek

Megerősítette az nVidia az Intel USB 3-halogatását

Dátum | 2009. 11. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Igen kemény szavakkal illette a grafikai óriás az Intelt, megemlítve egyebek mellett azt is, hogy már korábban is felröppent híresztelésekkel egybevágóan nekik is tudomásukra jutott, hogy az Intelnek 2011-ig valóban nem áll szándékában saját USB 3.0-s lapkakészleteket tervezni.

Mindezt és még sokkal többet a vállalat szóvivője, Brian Burke mondta el. Az Intel legsúlyosabb hibájaként azt rótta fel, hogy majdhogynem monopelszerű keresletet gereblyézett ugyan össze a lapkakészleteire, de aztán csak ül a babérjain, és nem igazán hajlandó érdemi újításokkal előállni. Míg ezzel szemben persze - ezt nyilván nem hagyhatta ki ezen a ponton - az nVidia mindig is rengeteget újított; az Ionnal például az egész netbook-kategóriát újraértelmezték.

Ezt olyannyira fontosnak tartotta, hogy másfelől is megvilágította: "Miután lapkakészlet-téren nincs vetélytársa, az Intel láthatólag úgy döntött, hogy a közeljövőben igazából nincs szükség semmiféle lényegi USB-s újításra". Ezzel pedig magukra hagyták a PC-rajongókat is, akik kénytelenek beérni azzal, amit  a lapkakészleteik (nem) kínálnak.

Ezzel együtt arra is rámutatott, hogy az Intel licenszelési csűrés-csavarással is folyamatosan igyekszik kizárni minden lehetséges vetélytársat - így pl. az nVidiát -, akik veszélyt jelenthetnek rájuk. Nem is csoda, hogy ezt sérelmezik, tekintettel arra, hogy a két nagy név már jó ideje komoly pereskedésben áll egymással licensz-okok miatt. Az Intel szerint az nVidia licensze nem vonatkozik a Core i7-esekre, sem pedig bármilyen más, integrált memóriavezérlőt tartalmazó processzorra. Az nVidia szerint ez mondvacsinált kifogás, hogy kiszorítsák őket. Mindenesetre amíg a vita nem dől el, addig vélhetőleg a GeForce 9400M, Ion és más kapcsolódó lapkakészletek sem fogják támogatni az újabb Intel processzorokat, ami pedig egyes gyártókat - így pl. az Apple-t - a gépeik újratervezésére kényszerítheti.

Teljes egészében persze ez idő alatt sem lesz hiány USB 3.0-használati lehetőségekből, tekintve, hogy egyes gyártók azért apránként előállnak a maguk vezérlőivel, amik lassan piacra is kerülnek. Viszont az Intel támogatása nélkül valószínűleg igen nehéz startja lesz az USB 3.0-ának - amit azonban valamelyest ellensúlyoz az a remény, hogy a LightPeak viszont elvileg valamikor a jövő év folyamán piacra kerülhet, és az elvileg kétszer olyan gyors, mint az USB 3.0 .

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. mihaly.her...
2009.11.05. 17:40
Nem akarom védeni az Intelt, de az NV sem igazán fejlesztett az elmúlt pár évben VGA-t! Intel is fejleszthetne chipset-et a procik alá! Meg NV is támogathatná a DX11-et hardveresen! Amúgy, ha az Intel nem, a gyártók szerencsére megoldják az USB3 és a SATA3 vezérlők ráépítését az alaplapokra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Moresz
2009.11.05. 17:44
Hiába építik rá az alaplapra ha a chipset nem támogatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bacsis
2009.11.05. 18:31
Neem, nem az Intelt védem, de az Nvidiának miköze ahhoz hogy mit csinál az intel ezen a téren? Ha 10évig nem adja ki a natív usb3.0 támogatást, akkor mi van? nem adja ki.. miért? talán kötelező a gyors(abb) fejlesztés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hayate Mores...
2009.11.05. 18:36

Már az IDE csatolókat sem támogatják de külön vezérlővel meg van oldva, ezt is meg lehet csinálni, maximum kicsit drágább.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mihaly.her... bacsi...
2009.11.05. 18:46

Azért jobb lenne, ha valamennyit fejlesztene! Pl: USB3, SATA3, DDR3-1600 támogatása!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Joachim21
2009.11.05. 19:13

Itt a lehetőség az AMD előtt, hogy bedobja a kalapba még 2010 elején az USB3as, meg a SATA 6Gb/s-os alaplapjait, és versenyelőnyhöz jusson! NV meg a FERMIvel lenne már így elfoglalva, mert jelenleg az AMD garázdálkodik a piacon. Verseny nélkül megáll a verseny!  Multifilozófia sajnos.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2009.11.05. 20:58
Igaz, nem fejleszt és majd jól lemarad. De ott a másik cikk az intel megvesztegetéses-zsarolásos tevékenységéről, aminek a következménye az lesz hogy nem marad le, hanem pont ellenkezőleg, elnyomja a többit. Az AMD/ATI és az nV is messze jobb csipkészletet gyárt mint az intel. Az AMD-t kinyírja az inkorrekt (bűnöző) üzletpolitikával proci fronton, az nV-t meg csipkészlet fronton. Vajon mé' van az Asus eePC-jében egy normális ION helyett a gagyi 945? Biztos nem az Asus akarta....Csak nyilván az Asus is megkapta  mailt, hogy csak akkor kap emberi áron Atomot, ha a csipkészletet is az Inteltől veszi. Így könnyű.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rabib
2009.11.05. 21:02
Ha jól tudom, az Ati, AMD "összefogott" már. Ha az Intel és az NV is összetartana, akkor ketten többre vinnék..Szerintem. Akkor az Ati/AMD-nek mindjárt nem lenne olyan nagy előnye...A TSMC-t meg fenéken kell billenteni, hogy ne hibázzanak már annyit akarva, vagy akaratlanul a 40nm-es Fermi kártyákkal. Ha za Ati már meg tudta csinálni, akkor vajon az NV, és gyártópartnerei mért nem tudják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mihaly.her...
2009.11.05. 22:19
rabib: összefogott???? Ez jó!!! Inkább az AMD megvette az ATI-t!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.11.05. 22:42
ez így van amd tornászta fel az ati "imidzsét" idáig. amd nélkül ati sehol nem lenne olyan pedig biztos nem lesz h intel nvidiát v fordítva mivel mind2-nek nagyon jól megy a szekér (bár nem tudom mennyi pénz volt az átnevezésekből, de az itel procijai jók lettek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arkman
2009.11.05. 23:36
Csak 1 Probléma van az intel+nvidia felvetéssel, nevezetesen hogy az intelnek nem kell az nvidia. Rövid távon lehet jól járnának, de hosszú távon fölösleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.11.05. 23:55
Azért ha lehetne(nem lenne olyan drága) akkor rátenné a kezét az nV-re. Ebben biztosak lehettek. A másik,hogy azért az AMD legnagyobb barátja a különböző tröszt ellenes hatóságok. Amennyiben nem így lenne akkor már olyan, hogy AMD már nem létezne. Lenne helyette sok "pici Intel". Azért rosszul sem járnának vele. Gondoljál csak a Cuda, Tesla, Ion, stb. piacokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nattila77
2009.11.06. 07:45
elég szánalmas egy nvidiától a "babérokra ülést" hallgatni ... persze, ha az átnevezgetés is innováció, akkor ők végülis rendben vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adam0205
2009.11.06. 10:50
Hát nV chipset-es Intel lap nem is kell, hogy legyen. A driver-ek finoman szólva is szarok voltak, meg amúgy is Intel alá Intel AMD alá AMD chipset-et érdemes rakni. Az nV-nek az fáj, hogy szép lassan kiszorul a chipset piacról, a VGa téren sem tudja felvenni már a versenyt az ATI-val.

rini: Az Intelnek semmi szüksége nincsen az nVidia-ra, a Fermi elenfeléül a Larrabee-t szánják, csak az pluszban még x86-ot is tud szemben a Fermivel. (Mondjuk mindenki tudja miért. )
Pár év múlva pedig már a ray-tracing-et és a szoftvres renderelést fogják nyomatni, ott meg az nVidia-nak komoly ellenfél lesz az Intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adam0205
2009.11.06. 10:50
Szerk.: Bocs 2x küldte el a böngésző az üzenetet. :-S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!