iPon Hírek

Megfejtették a bagoly fejmozgásának titkát

Dátum | 2013. 02. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tudósok régóta próbálják kideríteni, hogyan képes a bagoly mindkét irányba 270 fokkal elfordítani fejét anélkül, hogy közben komoly károkat okozna nyaki ereiben és elzárná agyának vérellátását. A Johns Hopkins Egyetem kutatói most úgy tűnik, hogy végre megoldották a rejtélyt: a madár sajátos csontozata és érhálózata egyaránt szerepet játszik fejének kivételes mozgathatóságában. A legtöbb élőlény nyaka úgy épül fel, hogy alkalmatlan lenne a bagolyéhoz hasonlóan szélsőséges mozdulatok végrehajtására: erek és izmok szakadnának meg, vagy legalábbis időlegesen elzáródna a fej vérellátása, helyreállása után pedig halálos következményekkel járó vérrögök árasztanák el a szervezetet. A bagoly azonban érdekes eredménye az evolúciónak: látószerve akkorára nőtt, hogy a szemüregben már nem maradt hely a szemmozgató izmoknak, így a szemek helyett egész fejét mozgatja az állat. Valahogy meg kellett oldani tehát, hogy a nyak extrém módon csavarodni tudjon. Fabian de Kok-Mercado orvosi rajzoló és Philippe Gailloud neuroradiológus eredményei alapján ezt több különböző szinten megvalósuló biológiai adaptáció teszi lehetővé. A szakértők kontrasztanyagos angiográfiával és CT-felvételek segítségével vizsgálták a kísérleti állatok, természetes következmények miatt elpusztult hóbaglyok, szalagos baglyok és amerikai uhuk nyakának és fejének érhálózatát, illetve csontos kapcsolódásait.

Az érvizsgálatok során kiderült, hogy a madarak artériái az állcsont magasságában kiöblösödnek. Ilyenre az emberi szervezetben nincs példa, a mi artériáink inkább egyre szűkebbek lesznek, ahogy a szívtől távolodnak. Az elképzelések szerint ezek a kiöblösödések arra szolgálnak, hogy az itt felgyűlő vérutánpótlás a nyaki erek ideiglenes elzáródása vagy összeszűkülése esetén is biztosítsa az agy folyamatos vérellátását. Ezt segíti elő az a rendkívül összetett érhálózat is, amelynek köszönhetően a legkicsavartabb helyzetben is biztosított valamiféle véráramlás. További érdekes felfedezés volt, hogy a baglyok 14 nyakcsigolyájából 12 esetében azok a lyukak, amelyeken az arteria vertebralis áthalad, tízszer nagyobb átmérővel rendelkeznek, mint az ér mérete indokolná. Ilyen módon a vastag levegőburokkal körülvett artériáknak sokkal nagyobb mozgásterük van, amikor a madarak elfordítják a fejüket, és a csigolyák elmozdulnak egymáshoz képest. Az agyat négy nagy artéria látja el: a kétoldali belső feji verőér (arteria carotis interna) és a kétoldali gerincmenti verőér (arteria vertebralis). A baglyok esetében ezek közt apró érhálózat formájában összeköttetés van, így szükség esetén képesek „kisegíteni” egymást, biztosítva, hogy folyamatos legyen a vér agyba történő áramlása. A kutatás következő fázisában a szakértők más madarak, többek közt a héják nyakának felépítését is szeretnék közelebbről megvizsgálni, hogy kiderítsék, ezek esetében is hasonló megoldások teszik-e lehetővé a szó szoros értelmében nyakatekert mozdulatokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. CyberPunk6...
2013.02.04. 14:05
Ezt eddig nem tudták megállapítani? Nem volt elég ehhez felboncolni egy példányt?
Vagy nem értem mi volt ebben a felfedezésben annyira bonyolult, hogy csak most jöttek rá. Aztán lehet csak én nem értek hozzá és valójában ez tök bonyolult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pal07
2013.02.04. 14:07
Érdekes Cikk ! Szeretem !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. akela91
2013.02.04. 14:13
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YellowFlas...
2013.02.04. 14:18
Én sem igazán értem, hogy ebben mi volt annyira bonyolult...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.02.04. 17:07
[hú bagoly!]

jó cikk, de tényleg fura hogy csak mostanra sikerült megfejteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dida104
2013.02.04. 17:31
Jópofa ez a két baglyos videó, amit belinkeltetek :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Skorbut
2013.02.04. 18:05
Ro-ro-rotate your owl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2013.02.04. 18:20
Zseniális, fene jó steady camjük van, beépített képstabilizálóval. Jöhet még több ilyen cikk! Kíváncsi lennék, vajon az Üregi baglyok függőleges nyaka-tekeredésüket is ilyen módon csinálják... [Videó]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2013.02.04. 18:56
/o
I
/ Ennyire hülyének nézik az ember hogy ilent akarnak eladni de aki nem tudtta annak ez is most jól jön.Én például nem.De vannk sokkal de sokkal fonosabb információk is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2013.02.04. 20:54
Hát akkor jól van. Ha ez friss információ, akkor nagyon érdekelheti a tudományos világot a baglyok fejmozgása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2013.02.05. 02:27
Tehát azért képes úgy forgatni, mert képes rá (a felépítése).
...nekem tűnik úgy, vagy a tudományos életbe tényleg bekeveredett sok idióta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LechooEdy
2013.02.05. 19:58
Az, hogy nem érted a "szaknyelvet" nem jelenti azt, hogy a hír nem szól semmiről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!