iPon Hírek

Megfejtették a hímvessző korai fejlődésének titkát

Dátum | 2014. 11. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A belső megtermékenyítés megjelenése az evolúció rendkívül fontos lépésének számít, hiszen ez tette lehetővé, hogy az embrionális korban védtelen utódok a korábbinál biztonságosabb környezetben kezdjék meg fejlődésüket, és teljesen átformálva ezzel a szaporodás jellegét. A megtermékenyítés ezen formájának ugyanakkor van egy nagyon fontos előfeltétele: a hímeknek szükségük van egy olyan szervre, amelynek segítségével a nőstény testének belsejébe juttathatják ivarsejtjeiket. A hímvessző evolúciójával kapcsolatban mostanáig nem sok információval rendelkeztek a kutatók, a napokban ugyanakkor két tanulmány is megjelent a kérdéssel kapcsolatban, amelyek segítenek felgöngyölíteni a külső nemi szerv történetét. Az eredmények az evolúciós rejtély megválaszolásán túl számos fejlődési rendellenesség megértésében és gyógyításában is segítséget nyújthatnak.
A tanulmányok egyikében a Harvard kutatói arról számolnak be, hogyan követték nyomon a hímvessző embrionális fejlődésének lépéseit egerekben, gyíkokban, csirkékben és kígyókban. Cliff Tabin, Patrick Tschopp és kollégáik a folyamat sejtszintű megfigyelésén túl a szerv fejlődésének genetikai hátterét is felderítették. Érdekes módon a vizsgált állatcsoporttól függően nagyon eltérő lehet már az első lépés is, vagyis hogy pontosan milyen sejtekből indul ki a hímvessző fejlődése. A kígyókban és a gyíkokban a hátsó lábak kezdeményeiben indul meg a folyamat, az egerekben a leendő farokrészből származnak a hímvessző kiinduló sejtjei, a csirkeembrióban pedig mindkét rész, tehát a farok és a hátsó végtag előzménye is ad sejteket a szervhez. Minden vizsgált állatcsoport esetében egyezett ugyanakkor a kezdeti vezérlés jellege. A kígyóktól az egerekig jellemző, hogy az állatok jelentős részében az emésztő-, szaporító- és kiválasztórendszer közös kivezetéseként szolgáló kloáka indítja be a hímvessző fejlődését. Ez a tény megmagyarázza a kiinduló sejtek jellegét is, hiszen a rágcsálók kloákája a farok közelében nyílik, a hüllőké viszont ott helyezkedik el, ahol a hátsó lábak lennének. Az eltérő sejtekből eltérő végeredmény is születik: mivel a kígyóknál és a gyíkoknál a lábak sejtjeiből fejlődik ki a hímvessző, a szerv páros lesz, bár szaporodáskor csak az egyiket használják az állatok, magyarázza Tschopp. Amikor a szakértők kísérleteik során a csirkeembriók testének más részeire ültettek be a kloáka szövetéből, ezeken a helyeken a lokálisan rendelkezésre álló sejtekből szintén megindult a hímvessző fejlődése, igazolva, hogy valóban a kloáka vezérli a folyamatot, és a hátulsó testnyílás pozíciójától függ, hogy milyen sejtekből fejlődik ki, és ennek eredményeként milyen lesz a külső nemi szerv. A másik idevágó tanulmányt a Floridai Egyetem kutatói írták, akik csirkeembriókban vizsgálták a külső nemi szervek embrionális fejlődését. Ana Herrera és kollégái különböző fluoreszcens címkékkel látták az embriók korai sejtjeit, majd megnézték, hogy miből mi fejlődik. A vizsgálat során többek közt kiderült, hogy a hímvessző, illetve a nőstényekben a csikló két olyan sejtcsoportból fejlődik ki, amelyek az embrió kétdimenziós állapotában ellentétes széleken foglalnak helyet. Amikor aztán a kétdimenziós lap hengerré záródik, a két sejtcsoport összetalálkozik. Mindkét csoport egy kis sejtcsomót képez, amelyek az állatok nagy részében aztán egyetlen nemi szervvé egyesülnek, a kígyók esetében viszont a szakértők szerint elképzelhető, hogy ezek egyesülésének hiánya eredményezi a két hímvessző létrejöttét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Asagrim
2014.11.06. 14:29
Ha a differenciálódás a kétféle nemi szerv között már ilyen kezdeti stádiumban kialakul, akkor nem értem miért van a hímeknek is mellbimbója. Eddig azzal magyarázták, hogy az még akkor alakul ki, mikor az embrióról még egyáltalán nem dőlt el hogy hím vagy nőstény lesz, de ezt a kutatást alapul véve, korábban dől el ez, mint hogy kialakulnának az emlő kezdeményei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam Asagr...
2014.11.06. 17:55
miért van a hímeknek is mellbimbója
Hogy legyen valami tárgyalási alapja az LMBTQWERTYUIOP szervezeteknek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2014.11.06. 21:29
Fasza hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Balazsdank...
2014.11.07. 17:41
Azt nem kérdezi meg senki hogy a nőknek minek van csiklójük? Ami csak egy pénisz csökevény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!