iPon Hírek

Megfejtették a Magellán-áramlás titkát

Dátum | 2013. 08. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Hubble űrtávcsővel vizsgálódó csillagászok megfejtették a Magellán-áramlás eredetének titkát, amely több mint negyven éve foglalkoztatja a szakértőket. A csaknem 200 ezer fényév hosszú, a Magellán-felhőket is tartalmazó, csillagokból és gázfelhőkből álló ív túlnyomó része a legújabb eredmények szerint a Kis Magellán-felhő anyaga volt egykoron, egy kisebb mennyiség azonban jóval újabb keletkezésű, és a Nagy Magellán-felhőből származik. A Tejútrendszer körül keringő két törpegalaxis alkotja annak a gigantikus anyagáramnak a csúcsát, amelyet hetvenes évek elején fedeztek fel a csillagászok. A kezdetektől kérdéses volt, hogy a „csóvát” alkotó gáz a Magellán-felhőkből ered-e, és ha igen, melyikből. A Hubble felvételei alapján most végre sikerült igazolni, hogy az anyag nagy része a kisebbik törpegalaxisról szakadt le kétmilliárd évvel ezelőtt, az áramlás egy újabb része azonban a Nagy Magellán-felhőből származik. A gázfilamentum eredetét a Hubble COS nevű műszerével, illetve az Európai Űrügynökség VLT nevű, felszíni távcsövének segítségével állapították meg a csillagászok. A műszerek révén sikerült a Magellán-áramlás hat különböző helyén megmérni az egyes elemek előfordulási arányát. A gázfelhő nagyobb részén az elemek mennyisége a Kis Magellán-felhőben kétmilliárd éve uralkodó állapotoknak felelt meg, a törpegalaxisok felé közeledve azonban meglepő változást észleltek a kutatók. A kén és néhány más elem előfordulása hirtelen megugrott, és a gáz összetétele egyre jobban hasonlítani kezdett a Nagy Magellán-felhő jelenlegi kompozíciójára.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a Magellán-áramlás törpegalaxisokhoz közelebb eső részei sokkal újabb keletkezésűek, mint a filamentum távolabbi vége, és nem is ugyanabból a csillagrendszerből származnak. Ez azért meglepő, mert a korábbi modellek egyértelműen azt sugallták, hogy a teljes gázmennyiség a kisebbik törpegalaxisból származik, amelyről gyengébb gravitációja miatt könnyebben leszakadhatott az anyagáram, mint jóval masszívabb testvéréről. A Tejútrendszer más, kisebb kísérőgalaxisai már régebben elveszítették gáztartalmuk túlnyomó részét, a Magellán-felhők azonban nagyobb tömegük révén képesek voltak ennek részleges megőrzésére, így bennük új csillagok tudtak keletkezni. Ahogy azonban a törpegalaxisok egyre közelebb kerülnek csillagrendszerünkhöz, a Tejútrendszert körülvevő halo forró gáza egyre inkább kiszorítja ezek gáztartalmát is. A szakértők szerint ez a folyamat eredményezte az ezek szerint ma is egyre gyarapodó Magellán-áramlás létrejöttét. Ahogy a kutatók elmondták, egy hozzánk ilyen közel eső gázfelhő eredetének felfedezése rendkívül fontos eredmény. Idővel valószínűleg a Magellán-áramlás gázanyagát is bekebelezi galaxisunk, és azt új égitestek létrehozására használja fel. A folyamat tanulmányozás révén tehát pontosabb fogalmat alkothatunk arról, honnan is szerzik a nagyobb galaxisok anyagutánpótlásukat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Asagrim
2013.08.10. 11:39
Ismét egy érdekfeszítő cikk, és tanultam valami újat a Magellán-felhőkről is!

Éppen tegnap este fejeztem ki nemtetszésemet aziránt, hogy a hülye amcsi ismeretterjesztő filmek egyszerűen semmi új információt nem tartalmaznak, mindig ugyanaz hangzik el ugyanazoknak az embereknek a szájából. Gáz összesűrűsödése így, csillagok úgy, magfúzió vasig (arról meg mély kuss hogy a vasnál nehezebbek hogyan jönnek létre), aztán bumm, vörös óriás, vörös törpe, fehér törpe, neutroncsillag, magnetár, pulzár, fekete lyuk, szupermasszív fekete lyuk meg kvazár a galaxisok közepén, univerzum gyorsulva tágul, lehűlés, minmeghalunk, vége. *ásít*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Simba Asagr...
2013.08.10. 12:39
Új eredmények mindig vannak, csak a megfelelő forrásból kell tájékozódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Simba
2013.08.10. 12:42
Vizuális típus vagyok, és nem mintha lenne tartalomjegyzék, szóval csak végignézve tudom meg hogy érdemes volt-e végignézni.

Mindenesetre a doksikat egy időre hanyagolom, időpazarlás az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kukimuki84
2013.08.10. 12:55
A szupermassziv csillagok a mi napunkhoz hasonloan vegzik a fuziot a magjukban, egeszen amig eljutnak a vasig, ami az elso olyan elem, aminek a fuzioja energiat von el, felszabaditas helyett. Ennel a pontnal az egyensulyi helyzet felborul es a gravitacio osszeroppantja a csillagot. Ennel a tomegnel viszont nem egy egyszeru feher torpe keletkezik, mint a Naphoz hasonlo tomegu csillagoknal, hanem egy II-es tipusu szupernova robbanas kovetkezik be. Ennek a robbanasnak az ideje alatt (masodperc tort reszetol par masodpercig maximum) keletkeznek a vasnal nehezebb anyagok, eppen ez az oka annak, hogy annyira ritkak.
A 'hulye amcsi ismeretterjeszto filmek' ha ugyanabban a temaban vannak, egy ido utan nem fognak tudni ujat mondani anelkul, hogy a tomegek szamara erthetetlenne valjanak. Ez nem azert van mert ok hu de gonoszak es megtagadjak Toled az informaciot, egyszeruen csak Gipsz Jakab butan fog a kepernyore nezni, ha elkezdik neki a Chandrashekar-limitet, vagy Swarzschild-radiust magyarazni... Nem kell rogton leszolni mindent!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2013.08.10. 13:09
Nagyon hasznos volt a cikk, mert én eddig nem tudtam, hogy a Magellán felhők nem közvetlenül a galaxisunkban vannak, hanem azon kívül kísérő törpegalaxisként. Most már ezt is tudom.

Kösz az infót Jools.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim kukim...
2013.08.10. 13:24
"Ennel a tomegnel viszont nem egy egyszeru feher torpe keletkezik, mint a Naphoz hasonlo tomegu csillagoknal, hanem egy II-es tipusu szupernova robbanas kovetkezik be. Ennek a robbanasnak az ideje alatt (masodperc tort reszetol par masodpercig maximum) keletkeznek a vasnal nehezebb anyagok, eppen ez az oka annak, hogy annyira ritkak."

Már tudom, mert google kereséssel megoldottam miután a tizenvalahányadik film is csak addig jutott el, hogy magfúzió vasig utána game over a csillagnak, ugorgyunk.

Pedig nem olyan hű de bonyolult információ ez se, hogy "Gipsz Jakab bután nézne a képernyőre" a hallatán. Szóval igenis jogos leszólni, mert marhára egyszerűen emészthető információkat hagynak ki, ami szorosan kapcsolódna a témához amit állandóan ugyanúgy taglalnak.

Már a huszonvalahányadik kvantumfizikás doksit néztem meg, már hülyére unom magam azon, hogy azér' gyors a kvantumszámítógép, mer' a Qbit lehet 0 meg 1 is egyszerre, de azt egy rohadt ismeretterjesztő film se válaszolja meg, hogy hogyan lesz abból konkrét érték számítás, ha a Qbitnek rohadt mindegy hogy ő most nulla vagy egy ...

Ez csak 2 példa volt a sok közül amire Gipsz Jakab is kíváncsi lenne, de nem kap rá választ!

Érdekes hogy Joolsnak sikerül közérthetően kielégítő mennyiségben nyilatkozni a témáról amivel éppen foglalkozik, de se a Discoverynek, se a History Channelnek, se a PBS-nek, se a National Geographic-nak ugyanez nem jön össze!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba Asagr...
2013.08.10. 13:58
Ajánljuk be Jools-t mint rendezőt nekik.

Egyébként szerintem azért, mert ezeket a műsorokat nem tudományos szakemberek szerkesztik, ha nem laikusok. Meg aztán férjünk bele a 40 percbe stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim Simba
2013.08.10. 14:10
De érdekes mégis találnak "tudományos szakembereket" akik szemrebbenés nélkül elismétlik ugyanazt az információt, de mindig ugyanazt ám, tíz dokumentumfilmben egymás után, Alex Filippenko-val, Michio Kaku-val, Andrea Ghez-zel meg Brian Greene-nel az élen ...

Pedig aztán állítólag Michio Kaku nagyon ott van az élvonalban, Teller Ede protezsálta be az egyetemre, meg a húrelmélet egyik alapítója, vagy úttörője, vagy mit tudom én, mert 9-ről felment 11-re a húrelmélet által jósolt dimenziók száma az évek során, egyszer ennyit mond, máskor meg annyit. Közben olyan ökör elszólásai vannak, hogy a gravitáció gyorsítja az időt ... nyelvbotlás nyilván, de annak eléggé durva egy ilyen kaliberű tudóstól kamera előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bsunyibm
2013.08.10. 15:12
Asagrim
"Közben olyan ökör elszólásai vannak, hogy a gravitáció gyorsítja az időt ... nyelvbotlás nyilván" Nem nyelvbotlás, tény. Ezért kell a GPS műholdaknak szoftveresen
korrigálni az órájukat.

A csatornáknak meg pár hónapba/évbe is beletelik, míg leforgatnak egy új sorozatot, ráadásul elég sok új felfedezés kell, hogy legyen téma is az epizódokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim bsuny...
2013.08.10. 15:16
"Nem nyelvbotlás, tény."

Rosszul tudod, lassítja. Azért kell a GPS műholdaknak korrigálnia, mert azoknak az órái járnak gyorsabban, föld körüli pályán, gyengébb gravitációs hatással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bsunyibm
2013.08.10. 15:37
Na ebbe tudok belekeveredni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim bsuny...
2013.08.10. 15:50
Te lehet, de egy tudósnak nem szabadna, de mégis azt teszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.10. 17:25
Az inkább a sebességük miatt van idődilatáció. Máig ez az egyik bizonyítéka ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Simba
2013.08.10. 18:36
Lepkefing ebben az esetben a sebességkülönbségek által okozott idődilatáció a gravitációs erőhatáséhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rtagore
2013.08.10. 18:53
@Simba: Itt egy idézet a Föld körül keringő GPS műholdak atomóráinak beállításáról:
"A Föld felszínéről – mint potenciálgödörből – kiemelt óra látszólag sietni kezd, ugyanakkor a mozgó óra járása látszólag lelassul. A GPS-holdak esetében mindkét hatás fellép, de távolról sem egyforma mértékben. A felbocsátás előtt a GPS-műhold oszcillátorát nem szabad a névleges frekvenciára hangolni, hanem 4,5×10 -10 arányú késést kell beállítani. Így azután a pályárakerülő műhold atomórája látszólag pontosan jár."
Tehát a sebesség kevésbé számít.
Az idézet innen való:
www.matud.iif.hu/08nov/08.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. morgyi
2013.08.10. 22:44
Furcsa én nem egy a csillagok pusztulásáról szóló dokumentumfilmben hallottam a nehezebb elemek keletkezéséről.

Amúgy az hogy laikusok számára érthetetlen az nem kifogás. Lehet bárki hatalmas koponya, ha a tudását nem képes átadni. Ott ismerszik meg az igazi tanár, és okos ember, aki egy csekély értelmű embernek is képes magfúziót magyarázni, olyan példákon keresztül amit ő is megért!

Szóval a gravitációt, mint potenciálteret kiváltó testtől távolodva a gravitáció időre gyakorolt hatása csökken, ezért az idő gyorsul (ezért kell késést beállítani) A gravitációt kiváltó testhez közeledve az idő lassul.
Szóval az hogy a gravitáció gyorsítja az időt részben helyes! Csak kellene mellé magyarázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!