iPon Hírek

Megfejtették a Pioneer-anomáliát

Dátum | 2012. 07. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA kutatói megfejtették a Pioneer-anomáliának nevezett jelenség titkát, vagyis hogy miért mutatkozik eltérés a Pioneer–10 és Pioneer–11 amerikai űrszondák várható és tényleges repülési pályája között. A tudósok minden egyéb lehetséges tényezőt kizárva arra a következtetésre jutottak, hogy a műszerek működéséből eredő hő áll a szondák lassulásának hátterében.

Slava Turyshev, a Physical Review Letters oldalain megjelent tanulmány vezető szerzője és a kutatás vezetője szerint a hatás ahhoz hasonló, mint amikor az autót a saját fényszóróiból kiinduló fotonok „lassítják”. Nagyon aprócska erőhatásról van szó tehát, ami azonban az adott körülmények között világosan kimutatható eltéréseket okoz az űreszközök pályájában.

Az űrszondákat 1972-ben, illetve 1973-ban indították útjukra a Naprendszer külső vidékei felé. Először a nyolcvanas években figyeltek fel arra, hogy a szondák sebessége a vártnál jelentősebben csökken, és ennek megfelelően pályájuk sem egyezik meg teljes mértékben az eredetileg kijelölttel. Turyshev és kollégái 2004-ben kezdték meg a vonatkozó adatok és eredmények összegyűjtését, hogy ezek elemzése révén végre fogalmat alkothassanak a jelenség okáról. Egy mélyűri küldetés terve is felmerült az anomália közelebbi vizsgálatára, először azonban biztosak akartak lenni abban, hogy lesz mit kinyomozni, és nem csak valamiféle, az eddigi vizsgálatok során kifelejtett faktor hatásairól van szó.


Összesen 43 gigabájt adatot elemeztek, ami manapság nem tűnik soknak, de tekintve, hogy ezek jelentős része a hetvenes-nyolcvanas évekből származik, igen jelentős információtömegről beszélünk.

Hosszú ideig úgy vélték a kutatók, hogy a Nap tömegvonzása lehet a vártnál erősebb. A lassulás egyébként földi szemmel nézve nagyon csekély, másodpercenként mindössze 80 milliárdod centiméter – vagyis egy 60 km/órával haladó autót 650 év alatt állítana meg. Ha azonban csillagászati léptékben kezdünk gondolkodni, rögtön világossá válik, hogy valóban jelentős hatásról van szó. Számtalan ötlet felmerült az üzemanyag szivárgásától kezdve, a csillagközi por fékező hatásán át, ismeretlen égitestek gravitációs hatásáig. Egyes kutatók úgy vélték, hogy az eredmények komolyan kétségessé teszik az emberiségnek a gravitáció törvényeire vonatkozó ismereteit. Még rejtélyesebbnek tűnt a dolog, amikor a többi mélyűri szonda pályáját is megvizsgálták. A Voyager-szondáknál is kimutatható valamiféle pályaeltérés, de az közel sem volt olyan mértékű, mint a Pioneeroknál.

Az analízis afelé mutatott, hogy a hatás kifejeződése a szonda felépítésétől és működésétől függ. Míg a Voyager-szondák három aktív tengely mentén vannak stabilizálva, addig a Pioneerok pusztán tengely körüli forgásuk révén stabilizálják magukat, percenként öt fordulatot téve. A kutatók az összegyűjtött adatok alapján azt is megállapították, hogy mennyi hőt bocsátanak ki az elektromos rendszerek, valamint a plutónium bomlása. A távozó hő mértéke pedig megfeleltethetőnek bizonyult a lassulás ütemével. Egyszerű fizikáról van tehát szó, mondja Turyshev, aki hozzátette, bár nagyon izgalmas lett volna valami újfajta fizikai jelenséget felfedezni, végül az ismert fizikai törvények határain belül sikerült megmagyarázni a rejtélyt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. spdrfx
2012.07.19. 12:43
Van egy kis lag, ez mar tobb mint egy eves hir.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jools
2012.07.19. 15:01
A tanulmány júniusban jelent meg, persze volt róla szó már korábban is, de most lett "hivatalos".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tokyofej
2012.07.19. 15:22
Lehet, hogy rosszul teszem fel a kérdést, de akkor ami hőt bocsát ki (az űrben), az lassul? Ez a tény azért már másképp láttatja velem az egész univerzumot. Bolygók és csillagok is lassulnak a hőkibocsátástól? A hő mértéke vajon mennyire számít? Egy 200 C-fokos égitest kevésbé lassul, mint egy 5000 C-fokos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gargoyl
2012.07.19. 16:18
A szondán nyilván nem egyenletes a hőkibocsátás,így eltérnek az erőhatások.
Egy égitest pedig ennél jóval komplexebb példa,pláne ha nem saját maga generálja a kisugárzást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2012.07.19. 18:01
Elsülő fegyverek visszarúgásáról mindenki tud, na a hősugárzás is a lövedék, a szonda a fegyver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tompika74
2012.07.19. 19:20
Ezek szerint ha hátrafelé vezetnék el a hőt, akkor még gyorsítani is lehetne vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Parano1d
2012.07.19. 22:51
Nagyon számottevő gyorsulás volna, kb 44000 km/h ról felgyorsult volna negyven év alatt 44000.01 km/h ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tompika74
2012.07.20. 05:39
Idézem a cikket:
Ha azonban csillagászati léptékben kezdünk gondolkodni, rögtön világossá válik, hogy valóban jelentős hatásról van szó.

Azért azt nem gondolnám, hogy a hír hallatára a Forma 1 csapatok átraknák a hűtőt az autó hátuljába Bár, ki tudja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75
2012.07.20. 10:54
"Pioneer-anomáliát"

Ha már tudjuk ,hogy miért akkor már nem anomália
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jamborka
2012.07.21. 19:52
jól írta a cikk írója mivel múlt időt használt....
egy a múltban már bekövetkezett dologra mutatott rá.


Tehát amit megoldottak az bizony egy anomália volt akár tetszik akár nem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2012.07.23. 21:36
Ilyenkor honnan tudják, hogy nem egy műszer hibásodott meg? Honnan tudják, hogy az "oda" kiszámolt értékek jók és biztos a hő teszi? Azért ők a tudósok, mert nekem józan paraszti ésszel nem adná ki, hogy a hő a gond...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!