iPon Hírek

Megfúrják a szupervulkánt

Dátum | 2012. 05. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Engedélyt kapott az a projekt, amelynek célja egy dél-itáliai szupervulkán fúrásos vizsgálata. A kutatás hírére széleskörű tiltakozás bontakozott ki, mivel egyesek szerint a művelet kisebb földrengéseket vagy robbanást okozhat, kockázatnak kitéve a közeli Nápoly lakosságát. Luigi de Magistris polgármester a múlt héten adott engedélyt az első, 500 méter mélyre hatoló próbafúrás elvégzésére.

A Campi Flegrei Mélyfúrási Projekt nemzetközi összefogásból született, a kutatók célja a Campi Flegrei, avagy Flegrei-mezők elnevezésű vulkáni terület kockázati felmérése, amely úgynevezett kalderákból, azaz kiszélesedett kráterszerű képződményekből áll, melyeket a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre. A terület egyetlen hatalmas, 18 kilométer átmérőjű kalderából és az abban megtalálható másodlagos fiókkalderákból áll össze. A kutatók véleménye szerint, ha kitörne a Campi Flegrei, annak nagyon komoly globális következményei lennének. Ilyen hatalmas kitörések szerencsére rendkívül ritkán következnek be. Az első nagy erejű kitörés időpontját 40 ezer évvel ezelőttre teszik, a második pedig 12 ezer évvel ezelőtt történt. Azóta a vulkáni utóműködés klasszikus jelei figyelhetők meg a területen. A legutolsó kisebb, de jelentős kitörés 1538-ban volt. Ez nyolc napig tartott, és a kidobott vulkáni anyagból keletkezett a Monte Nuovo 135 méter magas kúpja.


Az eredeti terv az volt, hogy egy 4 kilométer mély kutat fúrnak a térségben, de ezt 2009-ben Rosa Russo Iervolino, akkori nápolyi polgármester megvétózta, miután a projekten kívüli kutatók aggodalmukat fejezték ki a fúrás kockázatai miatt.

A kritikusok között volt Benedetto De Vivo is, a Nápolyi Egyetem geokémikusa, aki 2010-ben azt nyilatkozta a Science-nek, hogy egy ilyen fúrás szeizmikus aktivitást válthat ki, rosszabb esetben pedig akár hatalmas robbanást is, például ha a három kilométeres mélységben a feltételezések szerint megtalálható, nagynyomású, szuperkritikus folyadékok érintkezésbe kerülnek a magmával. De Vivo a fúrás leendő helyszínével sem értett egyet, mivel az eredeti tervek szerint gyakorlatilag Nápoly határában végezték volna el a műveletet. Végül ennél sokkal nyugatabbra, a várostól távolabb fognak fúrni.



Ulrich Harms, a potsdami Földtani Kutatóintézet munkatársa és a projekt egyik résztvevője korábban azt mondta, hogy a fúrás kontrollált körülmények között történik, így semmiféle veszélyt nem jelent a lakosságra. Rámutatott, hogy számos több kilométer mély kutat fúrtak világszerte a geotermikus energiák kiaknázására, és ezek egyikénél sem történt robbanás. Nagyon fontos lenne viszont közelebbről megismerni a területet, és megtudni, hogy milyen esély van egy újabb kitörésre.

A próbafúrást pár hónapon belül megkezdik, ennek elkészülte után pedig egy második, immár 3,5 kilométeres kutat terveznek fúrni. A kutakban elhelyezett szenzorok létfontosságú információkkal szolgálhatnak a bradiszeizmikus (függőleges) földmozgások megértéséhez. Ez utóbbi a földfelszín emelkedését és süllyedését jelenti, és a kaldera belsejében levő magma mozgásai állnak a háttérben. 1968‒1972 között a Campi Flegrei 1,7 métert emelkedett, majd 1982‒1984 között újabb 1,8 métert. A második periódusban egy földrengés is bekövetkezett, és a közvetlen kitöréstől való félelmükben 30 ezer embert telepítettek ki a hatóságok. A mostani projekt célja tehát annak megállapítása, hogy milyen összefüggés mutatkozik a bradiszeizmikus földmozgások és a kitörések között. Ezen kívül a vulkáni terület esetleges geotermikus hasznosítási lehetőségeit is kivizsgálják.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Novver
2012.05.21. 18:23
Fúrják meg a Yellowstone-t, hadd pusztuljon a föld!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2012.05.21. 18:40
Csak aztán a vulkán nehogy visszafúrjon, a nagynéném is levette a kukta fedelét mikor még nyomás alatt volt és az összes leves a falon kötött ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. benczeb90
2012.05.21. 19:48
meglékelik mint egy dinnyét! hát, ez megdöbbentő enyhén szólva is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2012.05.21. 19:58


"Ezen kívül a vulkáni terület esetleges geotermikus hasznosítási lehetőségeit is kivizsgálják."

Kibujt a szog a zsakbol, innen fuj a szel.

Aral to is majdnem teljesen eltunt, mert hasznositani akartak, de csak moho algoritmus szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Hunter008
2012.05.21. 19:58
Addig piszkálják míg végül eldurran Mint a rossz kislányok olyanok ezek a tudósok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0
2012.05.21. 20:19
4 és 3,5 kilométeres fúrások geotermikus energiáért? Frászt.
Pénzügyileg csak akkor éri meg ilyen mélyre menni, ha olaj van ott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. stranger
2012.05.21. 22:37
Én nem játszanék a tűzzel, pláne, ha az még folyik is. De szerintem is van valami magasztosabb cél a háttérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tokyofej
2012.05.22. 08:24
Na fúrják csak. Pont most volt a tv-ben az iszapvulkán esete, amit fúrással idéztek elő. Itt meg csak láva van, mi baj lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 franc...
2012.05.22. 08:30
Olajat keresni egy vulkán közelében hatalmas ostobaság lenne, egyrészt valószínű hogy nincs mert ha volt is az utolsó kitöréskor elégett de ott valószínű hogy tömör szikla van amit nehéz fúrni és az olaj sem szereti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2012.05.22. 09:43
Új szánkódombot akarnak emelni egy új módszerrel. Most nem a földet viszik oda, hanem megemeltetik a földdel a talajszintet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2012.05.22. 17:53
"Rámutatott, hogy számos több kilométer mély kutat fúrtak világszerte a geotermikus energiák kiaknázására, és ezek egyikénél sem történt robbanás."

És ezen kutakból mennyi van hasonló területen (vulkán kráterben)?
(kéreg vastagság/szerkezet?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DaemonPC
2012.05.22. 21:50
Tesznek egy szelepet a vulkánra ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!