iPon Hírek

Meghackelik Hawking agyát

Dátum | 2012. 06. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Stephen Hawking a tesztalanya annak a stanfordi kutatók által kifejlesztett korszakalkotó készüléknek, amely gyakorlatilag képes „meghackelni” a tudós agyát. Az iBrain az agyhullámokat érthető formára fordítja át, így a lassan harminc éve beszédszintetizátort használó Hawking és a hasonló megbetegedésekben szenvedők számára talán új utat nyithat maguk megértetésére. A hetven éves fizikus állapota folyamatosan romlik, és már jelenlegi szintetizátorának használata is gondokat okoz neki.

Philip Low, az iBrain kiötlőjének elmondása szerint elsődleges céljuk az volt, hogy a test „kihagyásával”, egyenesen az agy elektromos aktivitását fordítsák át a kommunikáció valamilyen formájára. A legújabb teszteredményeket jövő hónapban mutatják be egy cambridge-i konferencián, ahol valószínűleg Hawking is demonstrálni fogja a készülék működését.


A rendszer egyelőre csak mozdulatokat képes kommunikálni, vagyis ha az alany arra gondol, hogy a kezét vagy a lábát mozgatja, akkor ezt érzékeli az irányító számítógép. A fejlesztés egy következő állomása lesz, amikor a gép az érzékelt utasításnak megfelelően valamilyen feladatot is elvégez majd, így a páciens például irányíthatja a kerekesszékét pusztán lába mozgatására koncentrálva.

A kutatók reményei szerint valamikor a talán nem is olyan távoli jövőben a műszer arra is képes lesz, hogy a gondolatokat szavakká formálja. Low elmondása szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy az egyes elképzelt mozdulatokhoz amolyan agyi jelbeszédként szójelentések kapcsolódnának, és ezt alakítaná aztán a gép hallható beszéddé.

A kutató azt is hozzátette, hogy a készülék az orvostudomány számos más területén is használható lesz, általa monitorozhatóvá válhatnak a különféle gyógyszerekre (pl. fájdalomcsillapítók) adott agyi reakciók, de segíthet az alvászavarok és a depresszió kezelésében vagy autizmus jobb megismerésében is.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. YellowFlas...
2012.06.27. 19:11
iBrain? A háttérben érzem az almás pénzhajhászok szagát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fallosz
2012.06.27. 19:32
Az i előtag tényleg kicsit érdekes, de nekem nagyon tetszik, hogy Hawkingon próbálják ki, nem valami ismeretlen lebénult emberen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2012.06.27. 19:33
En meg egy kezdetleges eszkozt erzek a nev mogott,es el nem tudom kepzelni,hogy majd o kommunikal vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2012.06.27. 20:40
én inkább egy kiadós pert szimatolok i betűcske miatt. A körtések legalábbis joggal hihetik azt hogy az apple majd perelne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.06.27. 22:12
Azert sajnalom szerencsetlen embert,mert ezert tuti csunyan bebuntetik majd a South Parkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2012.06.27. 23:41
Hát az tényleg gáz lesz. Eddig csak a nudista strandon látszódnak a gondolataim, de ezek után már máshol is bajok lesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2012.06.28. 01:07
Ez most új projekt vagy a régi folytatása?Mert ha jól emlékszem régebben is volt egy hasonló kísérlet.
@DogTheDog
Hát igen, de ugyanúgy beégeti magát nálam a South Park az ehhez hasonló, bulvár-jellegű részeivel.(amit itt művelnek 1-2 éve)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Oggy
2012.06.28. 09:39
Mikrobi, ha eljön a világ amikor a te gondolataidat nem tudod titokban tartani és nap mint nap hallanom és látnom kell őket, akkor már tényleg nem akarok ebben a világban élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jools
2012.06.28. 11:40
asdsa: Ez a projekt legalább két éve fut, úgyhogy lehet, hogy már találkoztál vele, de mostanra jutottak el a tényleges tesztelésig. Meg több hasonló is van, mostanában volt szó olyanokról, ahol egy robotot irányított a beteg az agyával, meg az is hasonló kategória, amikor a bénult kart neuroprotézissel hozták mozgásba, a kar saját idegeinek "kihagyásával". De nyilván ilyen kommunikációra irányulóra is voltak más kísérletek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arin
2012.06.28. 12:20
Jailbrake Hawking agyára.

Ha beindul jöhet a gondolatrendőrség

- 1984 című film -
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!