iPon Hírek

Meghackelni a kezet

Dátum | 2012. 08. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az idei Siggraph konferencián, amely a legújabb grafikai és interaktív technológiákat vonultatja fel, a Sony és a Tokiói Egyetem japán kutatói bemutatják a PossessedHand nevű készüléket, amely képes arra, hogy az emberi akarattól függetlenül mozgassa a kezet.

A kéz „meghackelése” úgy történik, hogy egy alkarra csatolt műszer elektromos stimulusokat küld az izmoknak és inaknak, és ezek révén – az agyat kihagyva a körből – közvetlenül irányítja az ujjak és a tenyér mozgását. Gyakorlatilag úgy működik a dolog, mint amikor az orvos a térdünkre ütve teszteli reflexeinket, csak éppen ez a rendszer 28 különböző ponton képes befolyásolni kezünk mozgását, így egészen bonyolult mozgássorok is végrehajtathatók a segítségével.


És ezzel meg is érkeztünk a PossessedHand céljához, mivel az alkotók szándéka szerint a készülék a zenetanulást hivatott elősegíteni. Aki például mindig is meg akart tanulni hegedülni, de sosem szánta rá az időt, az egyszerűen felcsatolja a műszert, amelybe beprogramozható, hogy a kéz milyen mozdulatokat végezzen el: melyik húrokat nyomja le, és milyen erővel. Túlságosan virtuóz játékot persze ne várjunk, ahhoz még nem elég precíz a technológia, de kétségkívül érdekes lehetséges jövőképet villant fel az ötlet.

Persze más, hasznosabbnak tűnő alkalmazási területei is lehetnek a készüléknek, mint a hegedűleckék ellógása. A legevidensebb ezek közül, hogy a technológia rengeteget segíthetne a bénult betegeken, akik ennek segítségével talán részben vagy teljesen visszanyerhetnék végtagjaik mozgását.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. DogTheDog
2012.08.06. 10:08
Hamarosan megjelennek a laughing man logok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Turai
2012.08.06. 10:30
"És ezzel meg is érkeztünk a PossessedHand céljához, mivel az alkotók szándéka szerint a készülék a zenetanulást hivatott elősegíteni."

Én valahogyan inkább a gyógyászati és rehabilitációs célú felhasználásban látom a jövőjét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sensejke Turai
2012.08.06. 10:39
Tényleg inkább erre kellene koncentrálni és másodlagosan a zenetanulásra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LoGA
2012.08.06. 10:49
Valóban érdekes, hogy elsődlegesen a zenetanulást említik és csak mellékesen, hogy ja és a bénult betegeken is segíthet...
Mondjuk az igaz, hogy a bénult betegeknél nem az agy kizárásával való irányítás a cél, hanem pont az, hogy a sérült idegeket áthidalva az agy irányíthassa a kezet. Tulajdonképpen ez a szükséges eszköz fele, mert az a része van meg, ami az elektromos jelet ráülteti az idegre. A másik részét is hozzáteszik, ami az agy idegi jelet elektromossá alakítja, és meg is van a megoldás. Ilyen eszközök is vannak, de sajnos még elég kezdetlegesek .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog sense...
2012.08.06. 11:05
Szerintem az egeszsegugyet minden epeszu ceg messzirol keruli.
Ilyesmi cuccok mar regen lehetnenek,ha lenne fizetokepes kereslet es uniformizalt szabvanyrendszer.
Az a legviccesebb,hogy a fogyatekkal elok,akik egy resze tudna ezzel elni,pont az allami utat jarja a segitseg megszerzesehez(teljesen erthetoen ugye),ahol viszont kaosz kapitany az ur,segedje pedig Mr Endless Pocket.Oket viszont nem tudjak kielegiteni a kis projektek.a jo cuccok pedig azoktol jonnek,igy az nem kerul el a raszorultakhoz sosem.
A megoldas az lenne,ha csinalnanak egy kickstarter szeruseget csak a fogyatekkal eloknek,megfeleloen promotalva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. asdsa
2012.08.06. 12:36
Most komolyan..mit segít ez egy lebénult ember kezén?
A nagyanyámnak is kereke van, mégsem villamos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mzso asdsa
2012.08.06. 13:09
Zenetanulás.... Teljesesn hasztalan dolog amikre fókuszálnak.... Megbénult végtagok mozgatása sokkal érdemlegesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog mzso
2012.08.06. 13:22
Miota hasztalan a zenetanulas?
Azt hittem ilyeneket csak az amcsik szolnak be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Turai
2012.08.06. 13:35
asdsa

Ne a teljesen lebénul esetekre gondolj sokkal inkább az olyan esetekre mikor valaki súlyos balesetet szenved és az idegei is megsérülnek.
Ezeknek az embereknek az évekig tartó nehézkes rehabilitációt a töredékére csökkenthetné egy ilyen típusú megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2012.08.06. 13:36
Ha valaki megbénult, az azt jelenti, hogy nem tudja használni az izmait, inait és az idegi része sem érzékel talán már... ezek után mi alapon segítene az, ha belécsapatják a 220-at?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.06. 13:38
Az zene hasztalan jóformán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.08.06. 15:03
Ha valaki valami miatt ágyhoz kötött, annak az izmait ilyesmi technológiával mozgásban lehetne tartani és nem kéne attól szenvednie, hogy már elhagyhatja az ágyat csak épp izmai nincsenek, amik ebben segítenék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog Szerz...
2012.08.06. 15:21
Szerzetes:

Erre mar regen van megoldas,szinte ugyanigy mukodik.manapsag a fotelatleta csajok is hasznaljak "edzesre",mert ra van irva,hogy izmokat stimulal.
Ami viszont nincs,az egy olyan eszkoz,amivel celzottan lehetne ugy iranyitani az izmokat,hogy az illeto ujra jarjon.Ehhez nem kell olyan eszkoz,ami helyreallitja a nem letezo idegi kapcsolatokat.Eleg,ha a programja es az erzekeloi eleg intelligensek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sensejke asdsa
2012.08.06. 15:26
Mert az agyból jövő jelek elektromos impulzusok. Így ezért lehetne mozgássérülteknél ezt a technológiát alkalmazni. Pl. mikor kicsit megrázza az áram a kezed összerándul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2012.08.06. 16:51
Ennek csak akkor van értelme (az ő céljaikat nézve), ha az agy az ily módon stimulált viselkedést viszonylag hamar meg is tudja tanulni. Feltételezem, hogy ehhez mindenekelőtt az agynak is meg kéne kapnia ugyanezeket az impulzusokat.

Namármost itt a következő olvasható:

"A kémiai szinapszisok ingerületátvivő anyagot tartalmaznak, amelyek inger hatására felszabadulnak, és egyirányú ingerületvezetést tesznek lehetővé. Emberben gyakorlatilag minden szinapszis kémiai elven működik."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2012.08.06. 17:12
További bonyodalmakat vet fel, hogy ez még csak vezérlés és nem szabályozás. Agy által vezérelt mozgás esetén van azonnali visszacsatolás. Ez alapján kontrollálható a mozgás. Pl. Fájdalom esetén az agy képes megállítani a mozdulatot. De egy hegedű, vagy más hangszer esetén is olyan apró finomságok sokasága merül fel, ami nehezen modellezhető. Pl. hogyan kalibrálják be, hogy milyen erővel szorítsa a vonót a jóember húrra, illetőleg, hogy ehhez mekkora "amplitudójú" impulzusra van szükség. Ez gondolom nem független az egyén izomzatától. Az agy ugye kapja a visszacsatolást, de ez a mesterséges vezérlés nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!