iPon Hírek

Megint bemutatkozott az Acer Windows 10-es csúcsmobilja

Dátum | 2016. 01. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Windows 10 inspirálta Jade Primo remek képességek birtokában van, és nem lenne meglepő, ha tényleg érvényt tudna magának szerezni a Lumia 950 és a Lumia 950 XL mellett a csúcson.
A kerekded formavilággal érkező készülék egy 5,5 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami csodás képpel fogadja majd az érdeklődőket. A bevetésre küldött panel 1080p-s felbontással és AMOLED technológiával dolgozik, így ilyen téren biztosan nem lehet majd rá panasz. Az okostelefon előlapján érdemes még kiemelni a „szelfikamerát”, ami 8 megapixeles fotók és Full HD videók megörökítésére, illetve jelen esetben közvetítésére alkalmas. A főkamera ezzel szemben már támogatja a 2160p-s videózást is, és 21 MPixeles fényképeket tud majd csinálni, így a feledhetetlen pillanatok kiváló minőségben maradnak meg az utókor számára. A mobil hátoldalára egy dupla LED-es villanó is került, és mindkét képalkotó előtt F/2.2-es lencserendszer található. Az operációs rendszert tehát a Microsoft biztosítja a Windows 10 Mobile személyében, ami rengeteg új funkcióval megtoldva mutatkozott be októberben. A legérdekesebb újítás jelen esetben a Continuum opció, amellyel egy dokkolót használva pillanatok alatt asztali számítógéppé alakítható az okostelefon, legalábbis látszólag, hiszen csak az univerzális alkalmazások érhetőek el ebben az üzemmódban. A Continuumot nem minden hardver támogatja, de szerencsére a Jade Primo esetében nincs ilyen probléma, az Acer még a szükséges dokkolót is mellékeli az eszközhöz, hogy minden vásárló kiélvezhesse a benne rejlő potenciált.
Az Acer egy Qualcomm MSM8992 chipet küldött bevetésre, ami a Snapdragon 808 szériát képviseli. Ez a lapka minden esetben akadásoktól, megtorpanásoktól mentesen fogja mozgatni a Windows 10-et valamint a legkomolyabb grafikát felvonultató játékokat is. A központi chip a big.LITTLE architektúrára épül, kettő Cortex-A57 és négy Cortex-A53 magot vonultat fel, előbbiek 1,8, utóbbiak pedig 1,4 GHz-es órajelen üzemelnek. A grafikus feladatok végrehajtásáért egy Adreno 418 felel majd. A rendszer számára 3 GB-nyi memóriával szolgál a Jade Primo, 933 MHz-es frekvencián üzemelő modul csücsül benne. A háttértár tekintetében éppen optimális, 32 GB-os kapacitással szolgál az okostelefon, ami nagyon sok felhasználó számára elegendő lesz, de azoknak sem kell pánikba esni, akik a 32 GB-ot könnyedén megtelítik különböző tartalmakkal, hiszen van microSD kártyás bővítési lehetőség. A Jade Primo kapcsolati megoldásait figyelembe véve mindenekelőtt megemlítendő a 4G LTE hálózati modem, ami ha minden igaz, akkor akár a 300 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé teszi, tehát hatos kategóriába sorolható. Ezen felül van még a kelléktárában kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac WLAN Wi-Fi Directtel és Miracasttal, A-GPS vevő, valamint Bluetooth 4.1 modul is. Egyéb extráról eddig nem esett szó.
Mivel szigorúan véve már egy phabletről van szó, nem meglepő, hogy 160 grammos tömegről számolhatunk be, a Jade Primo a maga nemében átlagos fizikai jellemzőkkel bír. Az üzemidejét tekintve nem alkot maradandót, de előre láthatólag csalódásra sem fog okot adni. Hogy minél jobban passzoljon a felhasználók tenyerébe, 2.5D oldalprofilú védőüveg került az előlapjára. A készülékben egy 3000 mAh-s kapacitással szolgáló akkumulátor lapul, ami lítium-polimer technológiával dolgozik, szóval a megszokottnál egy kicsit jobban fog teljesíteni, az élettartama pedig hosszú lesz. Az eszköz keretére C-típusú USB csatlakozó felület került, ami kezdetben biztos okoz majd kellemetlen perceket, de az új formátum gyors terjedésének köszönhetően ez hamar megváltozhat. Arról egyelőre nem esett szó, hogy több színben is elérhető lenne, szóval egyedül a sajtóképeken látható szürkés, sávos mintával kell rá számítani, ami még a dokkolóra is „átfolyik”, így jól passzol egymáshoz a két szerkezet.
Kiegészítőkben nem lesz hiány.
Az Acer Liquid Jade Primo ajánlott fogyasztói ára 600 euróban lett meghatározva, pont mint a Lumia 950-nek. Ez az összeg az előzetesen vártnál magasabb, de remélhetőleg gyorsan szerényebb számok társulnak majd mellé, és ne feledjük, hogy ehhez már gyárilag jár a dokkoló is, amit a konkurensénél, a Lumia 950-nél alapesetben külön kell megvásárolni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. dbelam
2016.01.05. 20:19
Csak acer...
Amikor 3-400 ezres csúcs-tablet PC-ben (nem atom meg arm, hanem i5-i7) a kijelző ragasztása elenged és beesik, vagy az USB szinte semmit se tud megtápolni, akkor villanthatnak akármilyen specifikációt, ha ők rakják össze (mint a Samu)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. expander dbela...
2016.01.05. 21:55
Igen, acer-samu egy kutya. Vackok eléggé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2016.01.05. 22:35
Nekem nem tetszik. A képek alapján legalábbis nincs egy csúcskategóriás telefon kinézete. Számomra elég kommersznek hat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2016.01.06. 09:03
Nekem is egy Ativ S ugrott be róla elsőre
Kár érte, pedig szívesen látnék már más márkáktól is win telefonokat.
Pl. egy Asus ZenPhone nagyon érdekelne (és egy x86-os w10-zel még a continuumnak is lenne értelme - ami nem is lenne kivitelezhetetlen, mikor az az Asus egy z3xxx atom és 4GB DDR3 köré épül).
Ez a w10 multiplatform (EGY oprendszer) dolognak akkor lenne értelme, ha az tényleg minden eszközön ugyanaz lehetne. Telefon módban egy egyszerűsített menüt kapna elő, amit most is látunk. De már a dokkolón keresztül (vagy akár egy spec kapcsoló segítségével már a készülék kijelzőjén - widin kiterjesztve beameren, TV-n) indítaná az asztali OS-t. Ahogy a tableteknél is ez a jelenleg még harmatgyenge tabletmód/asztalimód dolog.
Ha ez lenne az irányelv, akkor bizony van benne fantázia. Csak a GUI-t közelíteni, és telefonos alkalmazásokat monitorra kitenni... na ezért nem fizetek felárat. Pláne nem egy ilyen samsungra hajazó cuccért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam Smoot...
2016.01.06. 09:23
Már majdnem baromságot írtam hogy csak ARM-on (és azon belül amúgy csak Snapdragonon) fut, de szerencsére rákerestem: http://www.pcworld.com/article/2891256/microsoft-intel-team-on-lowcost-windows-10-phones.html
(tehát lehet x86 WinPhone)

A "minden eszközön ugyanaz lehetne" meg a kedves programozók feladata: a W10 lehetőséget ad rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!