iPon Hírek

Megint hibásak az Nvidia GPU-k?

Dátum | 2008. 12. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mióta kiderült, hogy egyes mobil GPU-k és lapkakészletek hibásan kerültek forgalomba, azóta az Nvidia jobban a sajtó kereszttüzében van, mint korábban. A The Inquirer munkatársai most azt állítják, hogy a gyártó új, frissített technológiával készülő GPU-i között is vannak hibás modellek, ezt a felvetést elektron-mikroszkópos vizsgálat segítségével próbálták alátámasztani a srácok.

A vizsgálathoz egy új Apple MacBook Pro noteszgépet szereztek be, majd az elemzés után arra a következtetésre jutottak, hogy a gyártó az új anyag helyett továbbra is a magas ólomtartalmú összekötő anyagot használja a GPU szilícium lapkájának és tokozásának összeköttetéséhez, ami a korábbi meghibásodásokért volt felelős. Az Nvidia szakemberei ezt megelőzően már kifejtették, hogy a magas ólomtartalmú összekötő anyag önmagában még nem jelent okot a meghibásodásra, hiszen azt jelenleg is több piacvezető cég használja termékeiben, mindenféle gond nélkül. Akkoriban különböző tényezők játszottak közre a hiba kialakulásában - állították a mérnökök.


A bizonyítékok világosnak és egyértelműnek tűnnek - legalábbis a magas ólomtartalmú anyag használatát illetően - , de a The Tech Report munkatársai ennyivel nem elégedtek meg: egy levél keretein belül kérdezték az újabb fejleményekről az Nvidia illetékeseit. Az Nvidia alelnöke, Michael Sara elmondta, hogy magán az összekötő anyagon egyáltalán nem változtattak, tehát továbbra is ugyanazt a magas ólomtartalmú anyagot használják, mint korábban, mindössze a tokozás "golyó alakú" (ball grid) csatlakozói alatt elhelyezkedő "ragasztó" funkciót betöltő anyagot változtatták meg, így a tokozás ellenállóvá vált, vagyis megszűnt a korábbi hibalehetőség. Sara hozzátette, hogy ezután a lépés után már nem tapasztaltak problémákat, így továbbra is ugyanazt a magas ólomtartalmú összekötő anyagot alkalmazzák majd, amit az Intel is gond nélkül használ a saját lapkakészleteinél.

Úgy tűnik, hogy a The Inquirer munkatársai most árnyékra vetődtek, ugyanis szerintük a legfrissebb MacBook Pro készülékek ugyanúgy meghibásodásra hajlamosak, mint a korábbi GPU-k, de ez szerencsére nem igaz, ugyanis tényleg változtatott a gyártó az anyagfelhasználáson. Persze nem azon a területen, ahol ezt a srácok gondolták, ám a lényegen ez nem változtat, ha valaki negatív híreket hallott, ezúttal ne aggódjon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. bszoke88
2008.12.16. 19:27
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ZioN
2008.12.16. 21:13
Rájár a rúd mostanában az nVidiára :huh:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2008.12.16. 21:22
Sok jó után kell egy kis hideg zuhany is már.
Ati/AMD-t senki nem sajnálja/sajnálta?
Mondjuk én nem sajnálom őket, nekem semmivel se jobb/rosszabb.
Jah ha meg van pénze fizetni a játék fejlesztőket akkor nem kellene így átpasszírozni a vevőket se (vagy az egyikből jön a másik, olcsóbb fizetni a játék fejlesztőket, mint jó hardware-t gyártani, vagyis ez utóbbin tudnak spórolni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2008.12.17. 00:36
"videókártya még bőven jó lesz mire kidobhatják"
erre azért én nem vennék mérget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!