iPon Hírek

Megjelent a Zenbookok új generációja

Dátum | 2012. 06. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | NOTEBOOK

Márciusban már írtunk az ASUS új ultrabookjairól, ma pedig hivatalosan is hódító útjukra indították őket. Nézzük meg mire számíthatunk tőlük.

Zenbook Prime UX21A és UX31A IPS kijelzővel

Az új Zenbookok természetesen már Ivy Bridge alapú processzorokra építkeznek, a hozzájuk passzoló chipsettel, így mindegyiken van 2-2 USB 3.0-s port. A kijelzők sokat fejlődtek: az UX21A 11,6 colos példánya alapból 1366*768 pixeles, míg a 13,3 colos UX31A 1600*900-as felbontást kínál. Az extra nem is ez, hanem hogy mind a két gép kérhető 1920*1080-as IPS panellel. Igen, még a kisebbik is. Az alacsony fogyasztásról a harmadik generációs Core i 5 vagy 7 processzor mellett egy SSD meghajtó is gondoskodik (128-256GB), a gépek pedig igen fejlett energiamenedzsmenttel rendelkeznek, így a gyártó állítása szerint akár 7 órán keresztül is bírják a gyűrődést. A készenléti idő alvó állapotban 2 hét, míg hibernált állapotban akár 200 nap is lehet. Alvásból egyébként képesek két másodperc alatt felébredni a gépek.

UX31A
A szigetes billentyűzetnek van saját háttérvilágítása, a touchpad pedig többérintéses. A multimédiás részlegért egy HD kamera és a Bang & Olufsen-nel közösen fejlesztett ASUS SonicMaster technológia gondoskodik. Mindkét gép alaplapján 4GB memória lesz, és mindkettő kapott n-es WiFi-t, valamint 4.0-s Bluetooth adaptert. A videó kimenetek között van egy mini-HDMI és egy mini-VGA is.

UX21A
UX21A
Az UX21A súlya mindössze 1,1kg lesz, és az UX31A sem lesz nehezebb 1,3kg-nál. Az alapváltozatok körülbelül 250 ezer forintról fognak indulni, ha pedig minden extrát szeretnénk (jobb processzor, nagyobb SSD, IPS paneles Full HD-s megjelenítő, stb.), akkor ~350 ezer forint lesz a végösszeg.

Egy olcsóbb Zenbook is érkezik

Ha valaki szeretné a Zenbookok elegáns kinézetét és jó anyaghasználatát megkapni, de nem szán ennyit notebookra, annak, érdemes egy pillantást vetnie az UX32VD-re. A specifikációja nagyon hasonlít az UX31A-ra, de alapból csak 2GB memória lesz benne (viszont biztos bővíthető), valamint maximálisan egy 500GB-os merevlemez, 24GB flash alapú gyorsítótárral. Különös módon az olcsóbb gépben van diszkrét VGA is, igaz nem egy erőművész, egy GeForce GT620-as. A képernyő felbontása alacsonyabb, „csak” 1366*768-as, de ugyanúgy kérhető felárért az IPS-es 1920*1080-as panel. Az akkumulátor kapacitása egy kicsit csökkent (48Whrs 50 helyett), miközben a súlya nőtt, 1,45kg-ra, ebben valószínűleg benne van az is, hogy normál HDD is van benne a tisztán SSD-s rendszer helyett. Pontos árat az UX32VD esetében még nem tudunk.

UX32VD - szálcsiszolt felületek mindenhol még az olcsóbb változaton is
Mind a három gép 2 éves garanciával kerül a boltok polcaira, bővebb információkért pedig érdemes ellátogatni az ASUS honlapjára:
UX21A
UX31A
UX32VD

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. davidrt
2012.06.14. 16:47
Nem úgy volt, h az Apple levédi a csepp alakú formát, hogy csökkentse az Macbook Air másolatok számát. Nem kötözködésnek, de szerintem ez nagyon is beleesik abba a csepp formába A billentyűzetről már nem is beszélve, de ez úgyis halott téma, a Sony feladta a harcot emiatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Svindler
2012.06.14. 17:08
Kíváncsi vagyok rá, mert ha ez nem Macbook Air gyilkos, akkor semmi. Van egy olyan érzésem, hogy a Zenbookok miatt lett hirtelen fontos az Apple-nek a sok szabadalom. Azért remélem nem kezdik el azt a játékot az ASUS-szal, amit mobil és tábla fronton játszanak a Samsunggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zord01
2012.06.14. 17:19
Ezek jó kis gépek. Ha a csúcsmodell bekúsznak 300k alá istenkirály cucc lenne.

Amúgy: nem értem ezt az egész alma cirkuszt. Hogy a fszb veszik a bátorságot olyasmit levédetni, amit ők is másoltak.

De ezt csak az egyik fele. A másik: hová jutna a világ, ha mindenki így gondolkozna.
Úgy értem, persze védjék a szabadalmaikat, amiket ők fejlesztettek ki, szoftvert, márkanevet, chippeket, technológiát. No de formatervet?

Ugyan már... gondoljátok már el, mi lenne, ha egy autógyártó levédetné a sedanok formatervét, és ezentúl csak ő gyárthatnak autó formájú autót. Levédetné a 4 kereket, meg az elöl motortér, középen utastér, hátul csomagtartó formát.

6 kerekű buborékkocsikban kéne járnunk, vagy mi?

Az egyik TV gyár meg levédetné a TV formáját, és ezentúl nem téglalap alakú lenne, hanem gömb alakú.

A hűtő meg csillag alakú.
A mikrosütő meg deltoid.

Hát hová jut így a világ. Az alma magából csinál bohócot. Komolyan mondom, kezdem őket gyűlölni, pedig eddig nem volt velük bajom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. polaki236
2012.06.14. 17:36
@zord01
Azért gondolj bele, kitalálsz valami forradalmit, aztán mindeki lemásolja. Milyen sz@r érzés lenne ez neked. Dolgozol vele több hónapot, azt más pikk-pakk lemásolja. Az egyediség = 0. Apple-nél ez az első(a legtöbb helyen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. madcaptain
2012.06.14. 17:58
Szép szép, de nekem jó lesz a gigabyte kamu ultrabookja gt640m-el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2012.06.14. 18:10
polaki236: előre vékonyodó formájú notebook már az Air előtt is volt rengeteg, az Air csak vékonyabb lett úgy overall, én ezt nem nevezném mondjuk revolúciónak ami felett hónapokat kell ülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mac!
2012.06.14. 18:51
@polaki236
Jól mondod, csak rossz a következtetés.
Akinek számít az egyediség (apple fanok többsége), az rá se néz az ilyen "koppintott" termékekre, vagyis nem miattuk/értük készülnek ezek a szabadalmak, hanem a többiek ellen. Ez viszont valóban "bicskanyitogató"... Főleg úgy, hogy az apple történelme a logótól a legújabb "fejlesztésekig" telis tele koppintással.

@zord01
Attól tartok, hogy ezek az árak "kicsit" el lettek számolva... Mivel 1100 és 1500 USD közötti árakról beszélünk, ami Európában gyakran Euroban mérve is azonos. De még ha az ASUS nem is 1USD = 1EUR átváltást használ, akkor is netto ár. Így nálunk a csúcs konfig már 450 000 HUF körül lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.06.14. 21:38
polaki236!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


De hát én is pont ezt mondom. Ha valaki KITALÁL "valami forradalmit", ahogy te mondtad, azt igen is védje körömszakadtáig.
De mi a forradalmi egy Air-ben, amit már alapból egy Sonyról másoltak??
Mond má\' meg?

Meg mi az egyedi az Iphone négyzet alakjában?? Semmi. Mivel a formát a funkcionalitás szabja meg. Mint a kocsiknál, vagy a hűtőknél.
Ha azt vesszük az össze érintős mobil egyforma. Egy szál érintőképernyő.

Szóval nem arról van szó, hogy az alma "kitalálsz valami forradalmit", hanem arról hogy terveztek egy klassz formát, ami funkcionális. Most azt hagyjuk, hogy ők is lopták a formatervet, de ha ezt nem nézzük akkor is pofátlanság levédetni egy formát. Ennyi erővel a kerék kerek formáját is le lehetne védetni. És a többi gyártó meg gyártson szögletes kereket.
Ja hogy azt nem lehet, mert a kerék a funkciója miatt olyan formájú, mint amilyen?

Nah pontosan ezt csinálta az alma. Lopott egy formatervet a Sony-tól, magáénak vindikálta, és most azt akarja bebizonyítani, hogy egyfelől az az övék, másfelől, hogy az húúúúúúú de komoly szellemi munka, és hogy az húúúúúú akkora szellemi termék, hogy senki nem csinálhat olyat, mert az ők találták fel.
Na ez a gusztustalan.

Igen, én elismerem, hogy az IOS az szellemi termék, védjék is. Sőt az ellen is lépjenek fel, hogy a termékeiket szó szerint hamisítják, de olyan szinten hogy még hamis boltok is vannak. Ez tiszta sor, hogy lépjenek fel ellene. Ha valaki megsérti valamelyik kommunikációs szabadalmukat, amit ők találtak ki, lépjenek.
De amit most csinálnak az botrány röhej...

A következő az lesz, hogy levédetik az egyenes vonalat, és aki egyenes vonalat tervez a készülékébe azt kitiltják az egész bolygóról. Eszem fszom megáll.

Ha minden cég így gondolkozna, akkor még mindig barlangban laknánk, annyira lehetetlen lenne a technikai fejlődés.

Amúgy én meg ezt védetem le, és akit bármibe is szöget mer tervezni az fizet nekem 1 millió dollárt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. piter
2012.06.14. 22:33
Hat az n-es wifi jol jon majd nekem!Terjedhetne jobban is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.06.14. 22:56
Én meg a carbon van polikarbonát vagy üvegszálas házakat várom már, hogy terjedjenek. A fémmel nekem sok bajom van. Mindig megráz a statikus elektromosság, ha hozzáérek, nagyon rajta marad az ujjlenyomat, és átmelegszik. Ami jót tesz a gép hűtésének, de nem tesz jót nekem, mikor ölben van. Tudom, tudom, használjak hűtőpadot. De amúgy ebből a szempontból (meg a gorilla glass miatt) szimpibb az XPS13.
Már tényleg csak az áron kell dolgozni, és jó lesz. Mert amúgy az ultrabook kategória egyik kitétel volt az 1000 dollár is, amit nem igazán sikerül teljesíteni ezidáig.
Nekem a kövi gépre lenne szükségem. 13-14 colos monitor, 6 óra üzemidő, valami erős, de nem fém ház, gorilla glass, 1366*768 felbontású IPS panel, 90 GB SSD, tökmindegy milyen proci, csak ne melegedjen, és lehessen rajta tolni a régi kedvenc játékaimat. És legyen 200k alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djbundy
2012.06.15. 22:22
Én a mai napig nem értem ezeknek a gépeknek a létjogosultságát.
Hordozhatóság, súly, üzemidő?
Ugyanúgy kell neki egy külön táska, mint bármelyik laptopnak.
+1 kg-tól szerintem senki sem szakad meg, még hosszútávon sem.
Azonos hardverekkel szerelt laposoknál 7óra helyett 5óra.
Mindez + kb100 Ft-ért!?!
Sznobság ez egy pöttyet szerintem.
Biztos csak az én fejem van a homokban, így kérem mesélje el valaki, hogy miért jó ez! Köszi

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mac!
2012.06.17. 16:48
@djbundy
Ezzel a logikával nincs létjogosultsága a 12"-os gépeknek, hiszen alig nagyobbak a 14"-osak, amiknek szintén nincs sok, hiszen onnan a 15" már említésre sem méltó különbség, de akkor már a 17" sem okozhat senkinek problémát, így nem is értem 18" fölött miért van olyan kevés gép...
Az ultrák esetében arról beszélünk, hogy kb. FELE akkora súllyal és vastagsággal hozzák a nagyjából azonos teljesítményt. Ezek a paraméterek szállításnál sem elhanyagolhatóak (főleg ha azt nézzük, hogy ezek a gépek beleférnek olyan helyre is, ahova a nagyoknak esélye sincs), de az igazi előny a használat közben van. Ha mászkálni kell vele, emelgetni stb.
DTR-nek ne ilyent vegyél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!