iPon Hírek

Megjelent az Archos gamereknek szánt táblája

Dátum | 2012. 12. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a mobil játékosok

Az okostelefonok és a táblák napjainkban egyre népszerűbbek a felhasználók körében és ez a helyzet valószínűleg a közeljövőben sem változik majd, sőt, inkább tovább növekszik majd a termékek népszerűsége. Ezek a mobil eszközök egyre nagyobb CPU és GPU teljesítményt kínálnak, így érthető, hogy a különböző játékgyártó nagyvállalatok fantáziát látnak bennük, illetve a piacban. Más kérdés, hogy sok játék irányítása az érintőkijelzőn nem éppen a legkényelmesebb – már csak azért sem, mert ujjainkkal értékes kijelző-területet takarunk el.

Kezdenek azonban megjelenni a kifejezetten játékra szánt táblák is, igaz, egyelőre nincs sok belőlük. A Razer műhelyében már készül egy meglehetősen ütős, komoly hardvert felvonultató gamer tábla, az Archos pedig a napokban már piacra is dobott egy ilyen készüléket, méghozzá GamePad névvel.

Megérkezett az Archos GamePad

A remek tulajdonságokkal ellátott tábla érkezéséről korábban már beszámoltunk, a napokban azonban végre kereskedelmi forgalomban is megjelent az újdonság. Emlékeztetőül vegyük sorra az újdonság legfontosabb tulajdonságait, amelyek közül a legtöbb már régóta ismert.


A gyártó újdonsága két analóg joysticket, valamint 14 gombot kínál annak érdekében, hogy a játékokat kényelmesen, hatékonyan, az érintőkijelző használata nélkül irányíthassuk. A 7 colos képátlójú, 1024 x 600 pixeles felbontású érintőkijelző sajnos nem mondható extrém nagyfelbontásúnak, de a célnak még így is megfelelhet. Az Android 4.1-es mobil operációs rendszert futtató gamer tábla belsejében egy RockChip SoC dolgozik, amely két darab, 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő ARM Cortex-A9-es processzormaggal, valamint egy Mali400 MP4 típusú videó vezérlővel büszkélkedik. Az említett felbontásnak köszönhetően a SoC valószínűleg könnyedén képes játszható sebességet produkálni. Maga a kapacitív érintőkijelző egyébként 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes és egyszerre akár öt ujjal is vezérelhetjük.

A 15,4 milliméter vastag GamePad alig 330 grammot nyom a mérlegen. A rendszer 1 GB-nyi memóriát tartalmaz és 8 GB-nyi NAND Flash tárhellyel rendelkezik, de microSD memóriakártya-olvasó is helyet kapott rajta, amely akár 32 GB-os SDHC memóriakártyákat is fogadhat. A termék emellett előlapi kamerával, mini-HDMI videó kimenettel és USB 2.0-s porttal is fel van szerelve. A repertoárban beépített hangszórók, beépített mikrofon, G-szenzor és WiFi adapter egyaránt jelen van. Az újdonság energiaforrásként egy lítium-polimer típusú akkummulátort alkalmaz, ami egy teljes feltöltés után nagyjából háromórányi játékidőt kínál.
 


A játékosoknak szánt táblán az Archos saját Média Center alkalmazása is helyet kapott, plusz egy olyan segédprogram is, aminek a segítségével az érintő funkciókat a tábla gombjaihoz, illetve az analóg irányítókarokhoz rendelhetjük. Utóbbi azért jó hír, mert egyelőre csak kevés olyan Android alapú játék van, amely rendelkezik beépített játékvezérlő-támogatással. A funkció használatáról az alábbi videó ad némi képet:
 


Az Archos GamePad Európában már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 150 euró.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kray
2012.12.12. 08:46
Szerintem inkább PS Vita akkor már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2012.12.12. 09:33
Inkább az, de ahhoz is elkelne még pár AAA cím.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83
2012.12.12. 10:29
Igen, csak nézd meg, hogy mennyibe kerülnek hozzá a játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. David1992
2012.12.12. 10:48
Az akksira gyúrnának rá... 3 óra, ez vicc, még egy Budapest-Szombathely vagy Budapest-Debrecen utat sem bír ki... >.>

Vitára meg no comment...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Simba
2012.12.12. 16:10
No comment, vagy nem de még mindig kompaktabb, és tartalmasabb játékok vannak rá. Igaz drága mind a gép, meg a játékok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabesz7630
2012.12.12. 21:00
Szerintem ez lesz az ami meg adja a kegyelemdofest az un. handheld konzoloknak.
Vagy legalabis az elso fecske.
PSP-t sose vennek, de ilyet igen.
Bazi jo cuccok vannak manapsag mar androidra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kunrichard
2012.12.12. 21:43
nekem tetszik.
kicsit talán drágának tűnik de ha azt nézzük hogy kapunk egy tabletet+konzolt talán megéri az árát.
a kérdés csak az mennyire bírja a strapát?
főleg az analog karok.
bár ez minden bizonnyal hamarosan kiderül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. David1992
2012.12.13. 00:23
Azért írtam no commentet, mert meg van a véleményem a PSP-ről meg a Vitáról, de nem akarok flamewart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fire71
2012.12.13. 09:15
az első szeg a vita koporsojába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2012.12.13. 13:01
Egy játékgépnél a játékkínálat a fontos, Androidra pedig tényleg nem tobzódnak az olyan játékok, amik nem érintőképernyőre készültek, és ha csak nem terjednek el az ilyen gépek, nem is fognak. Márpedig erre kevés az esély.
A handheld konzoloknál szerintem sokkal jobban fáj az, hogy nagyon felgyorsult a fejlődés, 1-2 év múlva olyan táblák/mobilok lesznek, amik kétszer körberöhögik teljesítményben a Vitát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fire71
2012.12.13. 14:16
a sony a ps vitánál ,átvette a mobil tello proci technologiát,és ennek az az ára hogy már nem csak akézikonzolokkal kell versenyeznie. a ps vitának az életciklusa max 5év, nem pedig 10 mint a sony tervezi, függetlenül a játékfelhozataltol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!