iPon Hírek

Megjelent az iOS 8.3

Dátum | 2015. 04. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple nagyjából egy hónapja indította útnak az iOS 8.2-es kiadását, ami igencsak tiszavirág életű lett, hiszen máris befutott az iOS 8.3. Ahogy a korábbi frissítések, ez a mostani is elérhető lesz minden okostelefonra, tabletre és multimédiás lejátszóra, ami támogatja az iOS 8-at.
A legfrissebb iOS kiadás meglehetősen sok változást hoz. Az Apple rengeteg kisebb-nagyobb hibát orvosolt, de ezen felül újdonságok is várják a felhasználókat. Átalakult például a hangulatjelek, emojik kiválasztására szolgáló felület, és maga az ikonkészlet is változáson esett át. A Car Play szolgáltatás eddig csak vezetékes kapcsolattal működött, mostantól viszont nincs szükség dokkolásra, ugyanis vezeték nélküli kapcsolat is kialakítható lesz az iOS-t futtató készülék és az autóba szerelt rendszer között. A biztonságot szem előtt tartva a Google felhasználói fiók esetében bevezették a kétlépcsős azonosítást. És bár minket nem érint, de arról is érdemes megemlékezni, hogy az Apple Pay támogatásán is dolgoztak a szakemberek az elmúlt időszakban, és már a kínai UnionPay hálózat is támogatja ezt a fizetési módot. Az Apple továbbra is nagy hangsúlyt fektet a Payre, így előre láthatólag a jövőben sem lassul a szolgáltatás terjeszkedése – noha állítólag még nem sokan használják rendszeresen.
Az iOS 8.3 teljesítménynövekedést hoz a rendszer több pontján is. A hivatalos közlemény szerint olyan alapvető dolgokon is sikerül javulást elérni, mint az alkalmazások indítása, és azok reagálásának sebessége. Ez főleg a régebbi, lassabb szerkezeteknél járhat valóban érzékelhető előnnyel. Jobb lett az üzenetkezelő és a vezérlőközpont is. Dolgoztak a billentyűzeten is, így problémamentesebben lehet majd harmadik féltől származó gombsorokat használni, és az egyszerűsített kínai billentyűzet is gördülékenyebben működik mostantól. Továbbá a gyári Safari böngészőt is sikerült gyorsabbá „varázsolnia” a programozóknak, ami szintén jó hír. A Wi-Fi esetében is előrelépést értek el a sebesség tekintetében, és ezen a területen a stabilitás is jó irányba indult el. A WLAN-nál például előfordult korábban, hogy mindig meg kellett adni a belépési adatokat, vagy egyszerűen szakadozott a kapcsolat, ilyen a jövőben már nem lesz – legalábbis, ha minden igaz. A Bluetooth-nál is ráfeküdtek a stabilabb kapcsolattartásra, ugyanis az iOS 8.2-nél hívás közben megszakadhatott az összeköttetés, ami bizony eléggé kellemetlen; szerencsére ennek a hibának is elejét vették. Szintén a Bluetooth-t érinti, hogy javítottak az ilyen hangszórók kezelésén, és így már nem szakad majd meg váratlanul a zenelejátszás. A Car Play stabilitásán is dolgoztak az Apple szakemberei. Nem lesz fekete a képernyő a térkép helyén, a felhasználói felület forgatását is rendbe tették, és nem ugrál majd fel teljesen váratlanul a virtuális billentyűzet, mikor egyébként semmi szükség nincs rá. Az üzenetkezelés és a családi megosztás esetében is javítottak néhány ismert hibát. Előfordult például, hogy a csoportos üzenetek időnként maguktól felosztódtak, nos, ilyen a későbbiekben már nem lesz. Az üzenetek törlésére és továbbítására néha egyszerűen nem volt lehetősége a felhasználóknak, ami szintén eléggé különös dolog, de most ezt is sikeresen kiküszöbölték a szakemberek. Illetve olyan hiba is előfordult esetenként, hogy az elküldött fotóknál egyszerűen nem jelent meg az előnézeti kép. Újdonság itt, hogy a kéretlen leveleket már azonnal, a szóban forgó alkalmazásból lehet jelenteni, illetve a névjegyzékben nem szereplő személyektől szűrhetőek lesznek a bejövő iMessage-üzenetek. A családi megosztásban telepített alkalmazások mostantól minden esetben frissülnek majd az érintett eszközökön, valamint az indulással sem lesz már gond, hiszen előfordult, hogy ezek az appok „nem akartak” futni. Ami viszont ennél is súlyosabb problémát jelentett korábban – és most javítva lett –, hogy néhány családtag nem bírt letölteni ingyenes applikációkat. Végül megbízhatóbbá tették a „rákérdezés a vásárlásra” értesítéseket.
Az iOS 8.3 a szokásoknak megfelelően OTA (Over-The-Air) frissíthető majd, de az iTunes közbenjárásával is elvégezhető lesz ez a művelet. A csomag mérete változó a különböző Apple termékek esetében, de általában 270-300 MB közötti méretet öltött – persze, ha az adott eszköz régóta nem volt frissítve, akár 1 GB-nál is nagyobb méretű is lehet, ilyenkor mindenképpen érdemesebb az iTunest segítségül hívni az esetleges problémák megelőzése végett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. noPublicFG
2015.04.10. 11:58
Őszintén: a felsoroltak eléggé hatalmas hibák. Csodálkozom, hogy miért is nem volt ennek nagyobb visszhangja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani noPub...
2015.04.10. 16:25
Azért, mert szerencsére nem minden második készüléket érint folyamatosan. Ritkán jön ki a legtöbb dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster noPub...
2015.04.11. 02:35
iOS szoftverfejlesztőként elárulom hogy soha nem lesz tökéletes szoftver. A szoftverben mindíg van hiba, sokszor mélyen beágyazódva ami csak nagyon ritkán jön elő nagyon speckó esetekben, és mivel a legtöbb készüléken nincs engedélyezve a Crash report, így mi sem kapjuk meg a lehetséges okozóját egy adott hibának. Sokszor ha meg is kapjuk Assembly kódot kapunk amiből max annyit lehet megállapítani hogy castolási vagy tulcsordulási hibáról van szó, de hogy épp hol és mikor jelentkezett azt ki nem szedjük a reportból. Ugyanakkor nagyon sokszor előfordul az az eset, hogy az alkalmazást kiszolgáló szerveren van a hiba, ami lehet adatbázis vagy API hiba, ami miatt Nil(NULL) -t kap az app 1 felhasználótól az ezerből, ezeket szintén (nem) lehet kiszűrni, és sokszor az alkalmazásban keressük a hibát, holott nem ott van. Persze ki lehet szürni az input hibákat, csak ha minden egyes adatot ellenőrzünk a JSON -ben beolvasás előtt, akkor az nem csak laggolni fog de akkut is gyilkolni fogja.

Aztán van a javítás okozta hibák halmaza, tudni illik egy szoftverben elég sok függőség van, ha kapunk egy hibát azt javítjuk, majd ellenőrizzük a rendszer működését, utána ha átment a teszteken fellőjük az iTunes Connectbe, de minden lehetséges állapotot mi sem tudunk tesztelni, így adódhat olyan függőség ami annó jó volt de a javítást követően a modul változott és egy az ahoz szorosan kapcsolódó modul nem lett utánaigazítva ami szintén csak ritka esetben omlik össze, mikor mondjuk Péterkének hozzáférése van olyan tartalomhoz amit a tesztaccontunkal nem teszteltünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ambrusso
2015.04.13. 01:01
Szerintem amiket fel-soroltak hibákat, szakodásokat, wifi problmák, alkalmazások lassúsága, Bluetooth problémák, max, régebbi iphone-nál lehet érezni ..... Én 5S használok és soha nem hallottam ezen problémákról ... de ez az örökös frissítés kezd Androidos lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2015.04.13. 20:57
inkább az üvegek legyenek stabilak,1szer esett le és szarrá tört...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!