iPon Hírek

Megjött a Facebook Messages - részletek

Dátum | 2010. 11. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A Facebook a várakozásoknak megfelelően bemutatta az új, "modern üzenőrendszerét", mely bár nem a hagyományos értelemben vett e-mail, mivel attól több szempontból is különbözik, de mégis helyettesítheti azt - és igen, valóban lesznek @facebook.com-os mailcímek.


A mailhez hasonlóan magába olvasztja továbbá az SMS-eket, más chat-klienseket, később pedig még a VoIP is képbe jöhet - és természetesen mindez az eredeti Facebook-üzenetekkel együtt kezelhető, minden kommunikációs vonal a maga folyamában, áttekinthetően.

Nem kötelező azonban az @facebook.com címek felvétele, természetesen más postafiókjairól is beállíthat az ember átirányítást a Facebookos fiókjába, hogy egy helyen kezelhesse a dolgait. A hagyományos e-mailektől abban is eltér a Facebook új rendszere, hogy nem lesz "Téma/Tárgy" mező, sem pedig "Másolat (CC)" és "Titkos-/Vakmásolat (BCC)", és a maileket egyetlen enterrel is el lehet küldeni, így sok esetben már lényegében chateléssé is válhat a mailezés.

Van szortírozás és prioritizálás is (hátrébb kerülnek a rangsorban az azoktól érkező levelek, akikkel csak lazább kapcsolatot tartunk, és előrébb azokéi, akikkel szorosabbat) - mi több, alapállásban, a mailjeink főkönyvtárában csak a tényleges ismerőseinktől érkező üzenetek jelennek meg, míg a még ismeretlen személyektől érkező küldemények egy külön mappába kerülnek (de ha úgy látjuk jónak, kézileg is áthelyezhetünk egyes embereket a két mappa között). Van lehetőség az ismeretlenektől érkező küldemények azonnali, automatikus visszapattintására is.

Egyelőre még maga Zuckerberg sem állította azt, hogy ez lenne a Gmail gyilkosa, sőt, kifejezetten tagadta ezt a lehetőséget, és per pillanat kétségkívül igaza is van. Hosszabb távon azonban, ha lehet hinni azoknak a felméréseknek, miszerint az új nemzedékek számára egyre inkább idejétmúlttá válik már maga a mail is, átadva a helyét az azonnali üzeneteknek, akkor bizony okozhat még ez a rendszer kellemetlen meglepetéseket akár a Google-nek is.

Végül, de nem utolsósorban említésre érdemes még az is, hogy ez az új szolgáltatás legalábbis egyelőre nem válik automatikusan elérhetővé mindenkinek, hanem csak azoknak, akik külön jelentkeznek rá, és jelenleg még nem elérhető az egész világ számára, így sokaknak kellhet pár hónap mire használni tudják majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!