iPon Hírek

Megjött a HP első SuSe Linux-os gépe

Dátum | 2008. 12. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Új ösvényre lépett a HP - bemutatta ugyanis az első Linuxos asztali gépét, amelyet kisebb hivataloknak/irodáknak és iskoláknak tervezett.

A HP Compaq dc5850 névre hallgató alkotás a maga egyszerű és "darabos" formatervezésével emlékeztet kissé a szintén frissen bemutatott, jóval keménykötésűbb munkaállomásukra, a 4809-re, bár teljesítmény terén már természetesen nem mérhető össze azzal.

Az oprendszert illetően hozzátartozik a tényekhez az is, hogy a SUSE Linux előtelepítése csak opcionális lehetőség - "alapbeállítás" szerint FreeDOS-t tesznek a gépre, a "Linuxosítást" pedig a felhasználóra bízzák, hogy teljesen személyre szabhassa. A Suse-hoz azonban természetesen mindenféleképpen jár a megszokott nyílt forráskódú programok garmadája, OpenOffice-ostul, böngészőstül, mindenestül. Iskolák még vagy 40 oktató célzatú játékot és más tanulási segédeszközöket is kapnak hozzá.

A megszokott, Windowsos változatokhoz képest ez a Linuxos variánst a gyártó igen jelentős árengedménnyel kínálja. Alapállásban ugyanis mindössze $519-et kérnek érte, ami $52-al alacsonyabb a Windowsos változat áránál. Specifikációkat sajnos nem fedtek fel, de az árból és az alap Windowsos rendszerekből kiindulva vélhetőleg itt is 2,2GHz órajel, 512MB memória és 80GB merevlemez körüli értékekre számíthatunk majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.12.13. 14:41
npl: Irodai munkára és otthonra nagyon is elég. Az, hogy a szerverekbe szánt CPU-k és "gamerek" részére tervezett hardverek egyenként kerülnek 500$-ba, az még nem azt jelenti, hogy átlag felhasználásra ne lenne tökéletes. Ezért is tudták újra feltalálni a spanyol viaszt az Atom-val és a Nano-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!