iPon Hírek

Megjött a Silverlight 3, GPU-kkal és HD-vel

Dátum | 2009. 07. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Közreadta a Silverlight 3 legújabb nyilvános verzióját az MS, amely már hasznosítja a hardveres grafikus gyorsítás lehetőségeit 3D-s grafikákhoz és videó-dekódoláshoz egyaránt, tehermentesítve így a processzort.

Ezzel együtt grafikus teljesítőképességtől függetlenül majdnem teljesen sima HD-videó élményt is ígér az úgynevezett "smooth streaming" technika segítségével, amely automatikusan lejjebb veszi a bitrátát a lejátszás gyors elindítása érdekében, majd menet közben emeli azt a minőség maximalizálása érdekében, a kapcsolat sebességének lehetőségei szerint.

Emellett olyan kevésbé feltűnő, de szintén lényeges fejlesztéseket is eszközöltek rajta, mint amilyen például az univerzálisabb médiaszabványok támogatása (pl. AAC, H.264 és MPEG-4), az erre alkalmas grafikus kártyáknál a pixel shader használata, valamint Win7-nél a többérintés támogatása. Lehetőséget biztosít továbbá olyan böngészőfüggetlen alkalmazások fejlesztésére, amelyek a böngésző bezárása után is tovább működhetnek.

Az új verzió telepítéséhez Mac esetében OS X 10.4.8 vagy újabb kell, legalább 1,83GHz-es Intel Core Duo-val és minimum 128MB RAM-mal. Windows esetében a memóriaigény változatlan, viszont bármilyen 500MHz-es processzor is megteszi; 32 és 64 bites rendszer egyaránt jó hozzá, Win7, Vista, vagy XP is. Internet Explorer 6-tól, Firefox 2-től és Safari 3-tól fölfelé minden gyakoribb böngészővel gond nélkül működik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. szabtam
2009.07.10. 16:57
VISSZA A HIRHEZ

ez most mi? egy lejátszóprogi? mint pl.a win mp. 11, vagy media player classic home cinema?

vagy mi ez?

(kicsit bővebben is le lehetett volna írni a hírben, mert szerintem ezt nem mindenki ismeri alapból. mint ahogy én sem...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zsottya
2009.07.10. 17:03
szabtam: http://hu.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Silverlight
de a gugli a barátod és aki ismeri annak nem kell bemutatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szabtam
2009.07.10. 17:25
zsottya:

ok. csak az volt a problémám, hogy ha olvasunk egy hírt n+1-ik nvidia 285-as vga-ról, vagy valamelyik soros átnevezésről, megtudhatjuk az összes olyan paraméterét, amit mindenki kívülről fúj, mint pl. az 512 bitet, meg azt, hogy pcie 16x 2.0, stb, csakhogy a cikk min. terjedelme meglegyen.

ez meg egy olyan valami, amiről szerintem 10-ből 9 ember még csak nem is hallott. és talán akkor nem a guglival kéne kezdenünk, hogy mi is ez voltaképp...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2009.07.10. 19:56
MicroSoft számára nehéz kompatibilisnek lenni, mert akkor már semmi sem kényszerítené az embereket a használatára. Íme egy MicroSoftos vallomás a kompatibilitás hiányáról, természetesen egy legnagyobb előny szlogenbe csomagolva.

„A Silverlight legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag problémamentesen integrálja a Windows Media Video formátumot a böngészőbe. Eddig éppen azért nem támogattuk ezt a formátumot, mert egy ilyen megoldást hiánya komoly gondot jelentett” – magyarázta a Brightcove cég marketingért felelős alelnöke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pjszilard
2009.07.11. 03:18
Akkor ez most egy bongeszovel bonyolitott madia player vagy a bonyolitott nam flash web madiaplayer file lejatszasara megepitett webplayer ami flahet nem jatszik le tehat az is kell vagy en etek valamit felre?

HELP !!!

Abiota meglattam hogy letolthetem mint frissitest, (1.0) azota nem jottem ra micsoda es sosem hianyolta semmi, hogy telepitsem, ezert szeretne tudni mas is, hogy mi is ez. Ha valaki nem tud meglenni nelkule, az irja le, hogy mi ez!

A wiki egyebkent 3 sor.

Lehet hogy megertettem:

Ez a Microsoft Flash? (ami a hivatalos kozlemenyuk szerint regota van, de semmi sem volt kepes lejatszani?)

Es akkor a bongeszoben levo mediaplalyer amit akar kulon is meglehet nyitni az micsoda?

Megis kell Help !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Konkii
2009.07.11. 03:44
Ezt akár szerkesztéssel is megoldhattad volna...

Ha jól értem, ez egy böngészőbe épített lejátszó (amely .wmv formátumokat kezel), de ez eddig nem volt elterjedt kompataibilitási okok miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2009.07.11. 05:33
A media player nem jatszik le wmv t a bongeszoben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szedah
2009.07.11. 13:23
pjszilard: OS X-en, Linux-on ritkán van Media Player.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2009.07.11. 22:50
Szovan a Mikroszoft azert nem alkalmazta eddig es azert fejlesztett ket evet, hogy linuxon es OS X en lagyen Webes mediaplayer?

Akkor ertem, de akkor miert is kell ez nekem PC-re (nekem van media playeren, de akar a vlcplayer is megteszi...) ???

HELP!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman
2009.07.11. 23:16
Mint már azt fentebb leírták, nagyon leegyszerűsítve ez a Microsoft Flash, ami semmivel sem jobb mint az Adobe féle, és ha azt se tudjátok mi ez, akkor valószínű hogy sehova sem fog kelleni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.07.12. 10:24
Erre kell inkább a HTML 5 támagatás. Flash és a többi meg tünjön el a halálba, mert nem videolejátszásra való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Khan
2009.07.13. 19:04
A Silverlight már jóideje jelen van, csak nem elterjedt még. Egyszerűen úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy olyasmi eszköz, mint a Flash, csak többet tud illetve mást is tud. Nem netes böngészős videólejátszó, nem online wmv player, hanem egy más alkalmazás. Lényege az online világ lehetőségeinek kihasználása. Egy Silverlight alkalmazás úgy futhat böngészőben, mint bármilyen program a gépeden, csak itt még nem is muszáj helyben meglegyen az adott program. De arra is lehetőséged van, hogy helyben futtass böngészőn kívül egy Silverlight programot. Az eddigi Silverlight programok amiket láttam, mind nagyon szépek voltak, mégis nem erőforrászabálóak. Programozása Visual Studióval viszonylag egyszerű, megfelelő marketinggel elterjedhet és átveheti a Flash helyét is akár.
Remélem érthetően írtam le. (Még jó hogy voltam tavasszal MS előadáson, előtte én se sokat tudtam róla, csak kb hogy van)

arkman: "ha azt se tudjátok mi ez, akkor valószínű hogy sehova sem fog kelleni" - ilyet ne mondj, mert már ne is haragudj, de hülyeség. Sok idióta példát felhozhatnék, de megkímélem a fórumot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!