iPon Hírek

Megjöttek a 4100-as sorozatú Opteron processzorok

Dátum | 2010. 06. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD bemutatta legújabb Opteron sorozatú szerverprocesszorait, amelyek a 4100-as sorozatban kapnak helyet. A termékek tulajdonképpen nem tekinthetőek egetverően nagy újdonságoknak, ugyanis nagyrészt ugyanarra a szilícium lapkára épülnek, mint a három hónapja bemutattott Magny-Cours alapú chipek, azaz az Opteron 6000-es sorozat tagjai.

Az Opteron 6100-as és Opteron 4100-as sorozat modelljei között természetesen ennek ellenére lényeges különbségek vannak: a 6100-es sorozatú Opteronok tokozásán belül két darab hatmagos lapka található, amelyek együtt 12 magot kínálnak a rendszer számára egy négycsatornás memóriavezérlő társaságában. Ezek az egységek G34-es processzorfoglalatban lapulnak. Az Opteron 4100-as modellek ezzel szemben egyetlen hatmagos lapkára (Lisbon) alapoznak, kétcsatornás memóriatámogatást kínálnak és egy új, C32-es kódnévvel ellátott processzorfoglalatban kapnak helyet.


A Lisbon alapú újdonságok az egy éve bemutatott Istanbul lapkára épülő Opteron 2400-as processzoroktól sem sokban különböznek, már ami a szilícium lapkát illeti. Mindkét család tagjai hat maggal és 6 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, de a Lisbon modellek már egy frissebb steppingre alapoznak. A processzorok D0-s helyett D1-es steppingre épülnek, ami annyit tesz, hogy immáron C1E (Enhanced Halt State) támogatással is bírnak. A C1E állapot üresjáratban aktiválódik: ekkor a chip a beépített memóriavezérlő és a HyperTransport linkek energiaellátását csökkenti, így alacsonyabb fogyasztás érhető el. Az AMD állítása szerint a processzor C1E állapotból történő „felébresztésére” kevesebb, mint 50 mikro szekundumra van szükség.

Hogy a Lisbon lapkára épülő szerverekbe- és munkaállomásokba szánt központi egységek mennyiben különböznek a Thuban lapkát használó asztali processzorokból? Nos, elég sokban. A szerverekbe szánt egységeknél nem alkalmazza a gyártó a 45 nm-es csíkszélességet érintő gyártástechnológiai optimalizációt (alacsony k együtthatójú dielektrikum-réteg) a szivárgási áram és ezzel együtt a fogyasztás csökkentésének érdekében, valamint a dinamikus órajel-szabályzás, azaz a Turbo Core technológia sincs jelen az Opteron 4100-asoknál. A Thuban lapkák egyébként frissebb, E0-s revíziójú lapkára épülnek.

Térjünk vissza az új processzorfoglalat kérdésére egy pár sor erejéig. A C32-es foglalat jóvoltából bekerül a képbe a DDR3-as memóriatámogatás, valamint magasabb HyperTransport órajelek alkalmazására is lehetőség nyílik. A 4100-as sorozatú processzorok mind a hagyományos, mind pedig az alacsony feszültséggel üzemelő DDR3-as memória modulokat támogatják, egészen 1333 MHz-es órajelig. A chipek két aktív HyperTransport linkje a korábbi 4,8 GT/s helyett már 6,4GT/s sebesség mellett üzemel, ami a Socket F alapú megoldásokhoz képest előrelépés. Ennek hatására a processzorfoglalatonként elérhető sávszélesség jelentősen megnőtt: a maximális memória sávszélesség a korábbi 12,8 GB/s-os értékről 21,3 GB/s-ra ugrott fel, míg a HyperTransport busz által kínált sávszélesség 38,4 GB/s-ról 51,2 GB/s-ra növekedett.


Az új processzorfoglalat ellenére az Opteron 4100-as processzorokhoz a már megszokott SR5600-as sorozatú lapkakészleteket társítják. Ez a platform a jelenlegi tervek szerint a Bulldozer architektúra köré épülő következő generációs processzorokat is támogatni fogja, amelyek valamikor 2011 folyamán kerülnek forgalomba. Az Opteron 6100-as megoldásokkal ellentétben négy helyett csak kétprocesszoros rendszerekben kaphatnak helyet. Érdekesség, hogy az Opteron 6100-as megoldások kétprocesszoros platformokban is ütőképesebbek, ugyanis ezeknél az egységeknél processzorfoglalatonként 4 memóriacsatorna áll rendelkezésre, míg a 4100-asoknál csak kettő. Tény, hogy az Opteron 4100-asok cserébe jóval olcsóbbak, így segítségükkel a gyártó új szegmensekbe törhet be a szerverpiacon. A gyártó a termékeket felhő alapú adatközpontokba szánja, de a célkeresztben a kis- és közepes vállalkozások is megtalálhatóak. A gyártó a 99 dollárba kerülő Opteron 4122-es modell személyében egy igazán olcsó megoldást dob piacra, amely fele annyiba kerül, mint az Intel legolcsóbb négymagos Xeonja és ezzel együtt kedvezőbb fogyasztás mellett is üzemel, mint a konkurens. Az SE modelleket az AMD az Opteron 6100-as sorozat kiváltságának hagyja meg. A rendkívül alacsony fogyasztás mellett működő központi egységek csak az Opteron 4100-as sorozatban kapnak helyet, ez lesz a 4100-as sorozat kiváltsága. A 4100-as sorozat EEE modelljei 32W-os ACP mellett üzemelnek, ami félelmetesen alacsony érték a szerverprocesszorok piacán.


Az AMD egy neves tajvani gyártóval együttműködve már ki is fejlesztett egy konfigurációt, amely az Opteron 4100-as modellek köré épül. A rendszer egy szabványos 1U formátumú rackben kap helyet és két komplett kétprocesszoros rendszert foglal magában. A teljes konfiguráció fogyasztása nem több, mint 125W. A különböző optimalizációknak köszönhetően (hatékony tápegység és ventilátorok) 62W-nyi fogyasztást sikerült megtakarítani.

A platform és a processzorok felhasználásával nem csak felhő-alapú adatközpontok, hanem külön alaplapok és barebone rendszerek is forgalomba kerülnek majd, amelyeket a Tyan, az ASUS, a Gigabyte, az MSI és a SuperMicro készíthet. Ezek a konfigurációk a kis- és közepes vállalkozások érdeklődését kelthetik majd fel, ugyanis kifejezetten nekik készülnek. A tradicionális szerverek piacán egyelőre nem számíthatunk Opteron 4100-as alapú megoldásokra, azok ugyanis majd csak az év későbbi felében készülhetnek el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. scsika
2010.06.23. 22:48
Ezektől a seggérintekzöktől kivagyok kurvára nem előnyös!

Amúgy ez még mindig LGA-1136? Vagy már azóta nyomtak rajta? Vagy maradt az?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. prohlep
2010.06.23. 22:59
De miert jo az, hogy az alaplapbol allnak ki a tuskek, es a proci meg sima, mint a frissen borotvalt arc?

Szerintem egy alaplapnal nehezebb vigyazni a kiallo tuskekre, mint a procibol kiallo labakra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. psylocke
2010.06.23. 23:19
LGA-1136????????
???????? ????????
?
???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2010.06.23. 23:27
Fogyasztás csökkenés,megnövelt HT sebesség, megnövelt memória sávszélesség,remélem ezeket a tendenciákat látjuk viszont a várva-várt "igazi" 6 magos, asztali gépekpe érkező processzorokban is.Agyő AM3 jó pihenést!rászolgáltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2010.06.24. 00:31
scsika: Ez AMD, nem Intel. Amúgy meg, a processzorok csatlakozása nem design kérdés. Mivel egyre több ponton érintkezek az alaplappal, nem szabad megengedni azt a hibalehetőséget, hogy a lábaknak baja essen. Egyébként nemtudom, megfigyelted-e, de az alaplapon sem "tűk" állnak felfelé, hanem sokkal precízebb érintkező lapok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2010.06.24. 01:04
Az AMD is LGA tokozásra áll át a FUSION APU-knál is, de szerver fronton már jó ideje nem a PGA-t használja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arkman
2010.06.24. 01:10
scsika: Miért nem előnyös? Amúgy ez nem LGA-1136, hanem G34 (LGA-1944) és C32 (LGA-1207). Valószínűleg utóbbit, vagy valamilyen variánsát (F,F+) fogják később az asztali gépekbe hozni.
prohlep: Miért lenne nehezebb vigyázni? Nem mindegy hol van a tüske, ha van? Alaplapon védi a socket, lefogató, rá lehet rakni lemezt, stb, míg a procinál csak úgy ott van, maximum szivaccsal lehet védeni. (Mindkettő jó szerintem.)
the.developer: AMD-nél is LGA az LGA. Szükséges fejlesztés, mivel a régivel nem lehet ilyen sűrűséget elérni. Land grid array.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. norman81
2010.06.24. 03:18
alaposan leszoritották a fogyasztást, s remélem a közeljövöben megjelenö bulldozerek is hasonlóan keveset fognak fogyasztani. a 2 32w osztályu proci notiban is simán elmenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. drherbyke
2010.06.24. 08:14
Van ezekről valami teszt, hogy a szerverprocik hogy muzsikálnak?
Milyen alaplap kell ezekhez?Lehet e ezekkel játszani?Hogyan konvertál, renderel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Azrael
2010.06.24. 08:39
Biztos lehet vele, csak nagyon nem érdemes Legalábbis a szerveralaplapok kegyetlen drágák felhasználói szemmel, és nem játékra van kitalálva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lordy
2010.06.24. 08:49
Ahogy elnézem, tudja az x86-os utasításokat normálisan, szóval elvben lehet rajta akár játszani is, az már más tészta, hogy abszolúte nem érdemes, mint ahogyan konvertálni és renderelni se javallott CPU-t használva manapság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2010.06.24. 20:37
arkman: Kösz az infót, ezt nem is tudtam. Mindenesetre jó lenne, ha desktop fronton megint lennének olyan alaplapok, amik AMD és Intel processzorokat is képesek fogadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21 thede...
2010.06.24. 20:42
Gyakorlatilag ez lehetetlen... még külsős gyártó sem gyárthat chipsetet adott gyártó procijához, és akkor képzeld el mi lenne ha mindkettőhöz akarna. Egyébként nem csak jogi, de főleg architektúrális okokból sem menne, ha pedig mindkét gyártó chipkészletét rátennék, akkor meg az ára miatt nem lenne érdekes a termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2010.06.25. 08:46
Maradjunk annyiban, hogy csak jogi akadálya van multiplatformos chipset készítésének. És persze pénzügyi, mert kevesebb alaplap fogyna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!