iPon Hírek

Megjöttek a Gigabyte H55-ös és H57-es lapjai

Dátum | 2010. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az MSI és az EVGA után most a Gigabyte is bemutatta saját megoldásait H55 és H57 témában, azaz olyan alaplapokat dobott piacra, amelyek képesek az Intel nemrégiben piacra dobott, integrált videó vezérlővel is ellátott asztali processzorainak teljes kihasználásra. Az újdonságok természetesen a Lynnfield processzorokat is gond nélkül kezelik, ám ekkor a hátlapi kivezetések között elhelyezett videó kimenetek IGP hiányában nem adnak ki magukból jelet.

H55M-UD2H (mATX)H55M-S2H (mATX)H55M-USB3 (mATX)

A Gigabyte H55-ös családjában három darab mATX és egy normál ATX szabványra épülő modell van jelen, míg a H57-es lapkakészlettel szerelt megoldások között egyelőre csak egyetlen egy darab mATX formátumra épülő terméket találunk. A termékek DDR3-as memóriafoglalatokkal vannak felszerelve, amelyekből modelltől függően kettő vagy négy darab áll rendelkezésre, így 8 GB-nyi vagy 16 GB-nyi maximális rendszermemória használatára nyílik lehetőség. Az alaplapok mindegyikén két darab PCI Express x16-os bővítőhelyet találunk, amelyeknek köszönhetően könnyedén építhetünk kétkártyás CrossfireX rendszert. A PCI Express x16-os slotok közül az első teljes, azaz x16-os, míg a második csak x4-es sávszélességet kínál. A bővítőhelyek között az mATX termékeknél két darab PCI slot, míg az egyetlen ATX alaplapnál egy PCI Express x1-es és négy darab hagyományos PCI port van jelen.

H55-UD3H (ATX)
A termékek nyolccsatornás integrált audió vezérlőt és Gigabites Ethernet vezérlőt egyaránt tartalmaznak, sőt, a többség még eSATA és FireWire portokkal is fel van vértezve. SATA 3 Gbps-os portokból modellenként változó mennyiség van jelen (lásd.: lenti táblázat), de IDE portból minden alaplap csak egy darabot tartalmaz.

H57M-USB3 (mATX)
Érdekesség, hogy a gyártó egyes újdonságait USB 3.0-s portokkal is ellátta: a H57M-USB3 és a H55M-USB3-as alaplapokon két-két darab SuperSpeed USB csatlakozó van jelen a hátlapi portok között, ezek a csatlakozók az USB 2.0-s megoldásoknál közel tízszer nagyobb adatátviteli sebességeket és nagyobb áramot is kínálnak, ez utóbbi főleg a különböző készülékek töltésekor jön jól, mivel így lerövidül a töltési idő. A portok kezeléséről minden esetben az NEC uPD720200-as vezérlője gondoskodik.

Az új alaplapok specifikációi. A kép nagyítható!
A H55-ös alaplapokon egyébként 12 darab USB 2.0-s portot helyezett el a gyártó, de a H57-es modellnél ez a szám már 14. Az alaplapokon DualBIOS technológia is helyet kapott, ami akkor jön jól, ha a fő BIOS összeomlott vagy valami hiba miatt (például sikertelen frissítés) nem indul: ekkor a második BIOS ROM segítségével helyreállíthatjuk a rendszert.

H55-UD2H
H55-UD3H
H55-S2H
H55M-USB3
H57M-USB3
Videó kimenetek tekintetében minden alaplapon más és más kínálatot találunk, de hogy melyiken pontosan mit, arról a fenti pár kép ad némi információt. A Gigabyte H57-es megoldása és H55-ös alaplapjai hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban is, árukkal kapcsolatban azonban még nem érkeztek hírek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Zsolt501
2010.01.08. 23:12
Valahogy nagyon nem komálom ezt az új proci típust, hogy bele lett integrálva egy igen csak (gagyi) IGP ami elég gyenge, és ha valaki játékra akarná használni annak mindenképpen venni kell egy normális videokártyát és így csak az ár emelkedik, mert csak dísznek vannak, lesznek a porciba integrálva az IGP és az alaplapra építve a kivezetések, ami ugye csak az árat emeli, vagy tévedek??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Snowman
2010.01.09. 01:40
Hat teljesen egyet ertek veled rossz iranyba megy a fejlesztes lassan ott fogunk tartani ahol elkezdtuk egy proci volt a c-64-ben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mihaly.her...
2010.01.09. 07:08
A cégeknek van leginkább ez a vonal, szerintem, mert ott nem vesznek külön VGA-t, hanem ezt a megoldás használják. Aki pedig mégis ilyet venne, annak megvan a lehetősége a bővítésre...

Amúgy jönnek majd még Giga modellek: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_usb3mb/data/mb_usb3_models.htm Remélem a CES-en bejelentik mindet
És az egyikről már leírás is készült: X58A-UD5
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Brunze
2010.01.09. 08:43
Az ódáig jó az i3-ban hogy 2 magos procik HT-vel.
De az integrált videó az tök felesleges mert senki nem használja ki ezt a funkciót az i3-ban max vállalati gépeknél.
Csak azért tették bele hogy pár ezerel többet kérhessenek értük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. natloz
2010.01.09. 09:19
Abszolút nem visszafejlődés. HTPC építéshez, irodákba, otthoni netezős gépnek tökéletesen megfelelnek. És szerintem ez az elsődleges célterületük.
Tény, hogy nagy játékokhoz nem elegendőek, de aki elsősorban játszani szeretne az úgyse i3-ast fog venni.
És azért a c64-et ehhez hasonlítani... Kb mint a 25 éves Trabantot a mostani Ford Fiestával összehasonlítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. PH-User
2010.01.09. 10:28
H55-UD3H,H57M-USB3 - Mire volt jó, hogy alulra tették a PCI-E 16x portot?
Belerak az ember egy videokártyát, aztán takarva lesz a sok kivezetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Snowman
2010.01.09. 12:19
natloz nem erted mire gondoltam arra ha erre haladunk akkor minden egy chipben lessz es akkor nem te dontod el mit raksz bel hanem a gyarto ami neki jo es lesz ez van veszed vagy nem veszed nem lesz mas.

(Zoli te vagy az Szilveszter vagyok)
Ha igen irj elerhetoseget.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Snowman
2010.01.09. 12:20
natloz nem erted mire gondoltam arra ha erre haladunk akkor minden egy chipben lessz es akkor nem te dontod el mit raksz bel hanem a gyarto ami neki jo es lesz ez van veszed vagy nem veszed nem lesz mas.

(Zoli te vagy az Szilveszter vagyok)
Ha igen irj elerhetoseget.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zsolt501
2010.01.09. 13:41
Snowman: Én is erre gondolok, illetve ara hogy egyre több az olyan komponens egy alaplapon amit egy átlag felhasználó alig vagy egyáltalán nem fog kihasználni, ,mert tegye fel a kezét az akinek egynél több videokártya van a gépében itt nem az integrált rendszerre gondolok ami mellett ott van még egy rendes videokártya, hanem arra amikor 2 vagy több teljes értékű van a gépben, illetve, az is tegye fel magának a kérdést hogy egy integrált videó rendszer mennyire kielégítő teljesítménnyel szolgál nem irodai rendszerben.
Azt meg igazán kétlem hogy egy cég ilyen alaplapot venne irodai használatra, mivel ez így túl sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bbangha
2010.01.09. 13:49
Van aki soha nem játszik a gépével, viszont örül a jóval alacsonyabb fogyasztásnak, és hogy megspórol egy videokártyát, HD videóhoz meg bőven jó ez is.
Mondjuk olcsóbb lehetne a cucc, az tény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.01.09. 14:47
Nincs sem fogyasztásban, sem árban megtakarítás, mert az elmúlt fél évtizedben (esetleges kivételektől eltekintve) csak olyan alaplapot vettem (igaz, egyiken sem játszik soha senki), amelyeknek az északi hídjába bele van integrálva egy úgymond gagyi videóvezérlő.

Ugyanis a CPU-tól függetlenül gyártják a GPU áramkört, és így azt a legyártást meg kell fizetni és utána ugyanúgz árammal táplálni, mintha megszokott módon az északi hídba tették volna.

Az új Intel prociknál különösen fájó pont, hogy a CPU tokjába beragasztott GPU egy fokozattal vastagabb vonalvastagsággal készül, azaz a vitathatatlanul korszerű Intel CPU-hoz képest az Intel GPU fogyasztása fölöslegesen nagy.

Ez most ugyanolyan bénázás, mint az Atom plattformnál is: ahol vicces módon a hűtőventillátor nem a remek kis procira, hanem az ahhoz nem illő északi hídra kerül.

AMD-t egy szerény rövidke évtizeddel követve, az Intel is berakta a prociba a memória vezérlőt. De hogy ez ne nézzen ki ennyire ciki módon, ezért csinálnia kellett egy olyan procit és plattform variációt, amelynél egy GPU-t is beleragaszthatnak a CPU tokjába. Lám, lám az Intel milyen piacvezetően innovatív.

Verseny van.

De mintha az Intel-t nem felvillanyozná, hanem görcsössé tenné.

Pedig nincs miért izgulnia az Intelnek, mert nagy a piaci részesedése, és elsőként érte el a 32nm-et, amelyért le a kalappal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2010.01.09. 14:58
Miért nem fejlesztettek egy nem-játékra szánt egy csipes gépet, ahol a procival KÖZÖS lapkára, és ugyanúgy 32nm-el integrálják a videót, az északi és déli hidat. Ez utóbbi kettő chip felület igénye eltörpül a videó vezérlőhöz képest.

Intel részéről egy igen szellemes AMD-cukkolás lett volna, fejleszteni egy licenszileg mindenki számára nyitott alaplap/foglalat specifikációt, amelynél az alaplap gyakorlatilag passzív, minden a foglalatba bedugandó proci tokjában van, tehát videó, és az észak-déli hidak is.

Ezek után jöhet a Ki Mit Tud vetélkedő. Ki milyen klassz dolgot tud és milyen árfekvésben belegyártani.

És ekkor szépen nézne ki az Intel világelső 32nm technológiájával egy nem sokat fogyasztó, de sokat tudó chipje.

Ha nem tartanának az AMD/ATI és más proci és videó (nVidia) tervezők tudásától, akkor ezt megléphették volna.

De nem merték meglépni.

Emlékeztek, amikor még vett először az ember egy 386-os alaplapot, aztán elgondolkodott, hogy egy tűzforró 33MHz Intelt-t vegyen-e bele presztízs megfontolásból, vagy pedig beérje egy olcsóbb, gyorsabb és hűvösebb AMD-vel (40MHz)?

Akkor még volt igazi vérre menő verseny. A proci kivételével minden cumó, még az alaplap is azonos volt. És akkor átmenetileg az AMD bizonyult jobbnak.

Intel megtanulta a leckét. Nem közösködik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ver_Pistik...
2010.01.09. 16:37
A második x16 -ba nem csak vga-t lehet tenni hanem bármi mást is aminek nem feltétlenül lóg le a hűtése ( már ha van neki) a csatlakozókra.Példának okáért nincs x1 csatlakozó és lehet abba a slotba x1-es hangkártyát vagy raid vezérlőt tenni de akár x4-es és x8-as kártyákat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. yaszti
2010.01.24. 19:47
Sziasztok! Világosítsatok fel lécci! akkor ha én veszek egy ilyen lapot ezek közül és veszek hozzá mondjuk egy core i5 750es procit akkor már van egy integrált videókártyám is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yaszti
2010.01.24. 20:09
Sziasztok! Világosítsatok fel lécci! akkor ha én veszek egy ilyen lapot ezek közül és veszek hozzá mondjuk egy core i5 750es procit akkor már van egy integrált videókártyám is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman yaszt...
2010.01.24. 21:04
Nem, mivel abban pont nincs GPU. De az az alattiakban mindben van (i5 6xxx, i3)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!