iPon Hírek

Megjöttek a Sound Blaster SoundCore 3D hangkártyák

Dátum | 2011. 09. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Creative bemutatta új hangkártya sorozatát, amelyben ezúttal PCI Express csatolófelülettel ellátott példányok kaptak helyet. Az újdonságok a vállalat friss technológiáját, a SoundCore 3D-t használják, amely több szempontból is érdekes.

Bemutatkoznak az új technológiák


A Sound Blaster SoundCore 3D Quad Core PCie hangkártyák esetében a „Quad Core” jelző nem azt jelenti, hogy a termékek négy dedikált feldolgozó maggal rendelkeznek, hanem azt, hogy négy DSP kapott helyet rajtuk, amelyek nem feltétlenül működnek hardveres gyorsítás mellett. A DSP-k lényege, hogy segítségükkel a lehető legjobb hangzást próbálják biztosítani az új hangkártyák. A két legfőbb DSP a Creative CrystalVoice és a THX TruStudio Pro megoldásokat találjuk.

Utóbbi, azaz a THX TruStudio Pro néhány napjainkban is forgalomban lévő hangkártyáról, illetve beépített audió vezérlőről már ismerős lehet. Maga a technológia tartalmazza a THX TruStudio Pro Crystalizer eljárást, amely a veszteséges tömörítéssel ellátott audió fájlok hangminőségén próbál javítani. Egy másik szolgáltatás, amely a TruStudio Pro Surround nevet viseli, már a 360 fokos térhangzásról próbál hatékonyan gondoskodni, méghozzá a vélemények szerint sokkal hatékonyabban, mint a korábban számtalan cég által kifejlesztett technológiák, amelyek esetenként egészen csapnivaló virtuális térhangzást kínáltak. Jelen van még a repertoárban a Smart Volume szolgáltatás is, amely egy hangerő-stabilizáló eljárás, ami a játékokban jelentkező váratlan „hangerő tüskéket” figyeli és stabilizálja őket. A másik hasznos technológia a Dialog Plus nevet kapta. Ez a megoldás a középfrekvenciák kezelését végzi, így a játékokban elhangzó párbeszédek a lehető legtisztább hangzás mellett élvezhetőek, de a technológia többjátékos módban, hangalapú chat alkalmával is kifejti jótékony hatását. Végül, de nem utolsó sorban rendelkezésre áll a Pro Bass is, ami a veszteségesen tömörített audió tartalmaknál elvesző, illetve sérülő mélyhangokat próbálja hatékonyan helyreállítani.

A CrystalVoice DSP egy másik eljárás, ami a játékok alatti párbeszéd javításáért felel – akár multiplayer módban, csapatbeszélgetések alkalmával is. További hasznos szolgáltatás az Acoustic Echo Cancellation, ami a zavaró visszhangokat szűri ki. A Noise Reduction technológia a háttérzaj kiszűrésére használható, így szinte csak a játékos hangját továbbítja a rendszer, a zavaró zörejeket nem. A Smart Volume a hangerő stabilizálásáért felel, míg az FX segítségével eltorzíthatjuk a hangunkat, így felismerhetetlenek maradhatunk.

Nehézkes hardveres audió támogatás

A Microsoft Windows NT 6 kernel, amely a Windows Vista és a Server 2008-as operációs rendszerekben is jelen volt, jelentős átalakításon esett át, így a hardveres hangfeldolgozás szinte teljesen használhatatlanná vált, mivel nincs közvetlen hozzáférés a DirectSound támogatást használó hardverhez. A probléma kiküszöbölésére ugyan rendelkezésre áll az OpenAL API, de ez a lehetőségeket tekintve erősen limitált megoldás és nem tud lépést tartani a modern hangfelbontással sem. Annak érdekében, hogy a Creative is versenyképes maradhasson a hangkártyák piacán, ugyanazt kellett tennie, mint amit fiatalabb riválisai, azaz az ASUS, az Auzentech és a HT Omega már régóta csinálnak: a figyelmet a hardveres audió feldolgozásról a jel/zaj arányra és a DSP-kre kellett átirányítania. A modern AMD és Intel processzoroknak már egyébként sem jelent problémát egy kis plusz teher.

Három új, PCI Express csatolófelülettel ellátott hangkártyával bővül a Creative kínálata

Az alapmodell.
A Creative új hangkártyái között megtaláljuk az alapmodellt, amely Sound Blaster Sound Core3D névre hallgat, valamint a Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professionalt és a Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Champion modellt is. Az SB Core3D, azaz az alapmodell nem kínál különösebb extrákat, még külön EMI borítással sem rendelkezik. A termék egy egyszerű PCI Express-es audió processzorra támaszkodik. A hangkártyán csak egy SoundCore 3D felirattal ellátott kis borítás látszik, amely lekerekített sarkokkal rendelkezik. Ez a megoldás valószínűleg a DAC számára biztosít EMI védelmet. A termék egy egyszerű HDA előlapi kivezetéssel, 7.1 csatornás analóg jack audió kimenetekkel, valamint optikai audió be- és kimenettel érkezik, de ezeken kívül egy Fatal1ty Champion kompatibilis előlapi kivezetést is magán hordoz.

Recon3D Fatal1ty Professional.
A Recon3D Fatal1ty Professional már egy picit feljebb helyezi a lécet, ugyanis rendelkezik egy EMI borítással, ami a komplett nyomtatott áramköri lapot lefedi. Az EMI borításon egy polikarbonát ablak is található, amelyen piros LED-ek fénye szűrődik át. Ez a hangkártya egy külön mikrofonnal érkezik, amely segíti a CrystalVoice technológia működését.

A harmadik termék, azaz a Recon3D Fatal1ty Champion ezzel szemben annyival kínál többet, hogy jár hozzá egy 5.25”/3,5” bővítőhelyre szerelhető előlapi panel, ami néhány kivezetés könnyű elérhetőségéről gondoskodik – például fejhallgató kimenet –, de ezzel együtt hangerő szabályzót is kínál, sőt néhány DSP vezérlési lehetőséget is biztosít.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

68. jericho69
2011.09.03. 13:57
Sokra mennek a plexi ablakkal meg a piros LED-ekkel, ha semmi nem fog látszódni alul belőle.. Viszont tény, hogy jól néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Stark
2011.09.03. 14:14
A piros LED-es parasztvakítás helyett inkább a gyalázatos drivereikkel foglalkoznának...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. _DiEGO_
2011.09.03. 14:56
Nemsokára jön a passzívbordás változat , azt meg a hőcsöves hűtés a DualCore-Recon3D Fatal1ty II változatra ...

Amúgy a szemnek mutatós darabka hangzása sem lehet uccsó ... Abban meg bízzunk , hogy megfelelő driverek vannak hozzá .
No meg , hát mennyibe fog fájni ....(?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Imo
2011.09.03. 16:08
a HDMI a mostani csatlakozó felület amit használ a legtöbb erősítő+ hangrendszer. ez valahogy lemaradt rajta. ilyet se veszek......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Imo
2011.09.03. 16:09
az egész egy paraszt vakítás a mostani deszkákon is ez van Z68 és a P67-eseken. a borítás... EMI.... HUuuuH... ezt az átverést....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. uristen
2011.09.03. 16:13
3D hangzas, zenet hallgatsz es laszakitja a fuled fejhallgaton keresztul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. ossyni
2011.09.03. 16:38
SE EGY ADAT A JEL/TORZÍTÁSRÓL !
SE EGY ADAT A KIMENŐ (Db)-RŐl !
SE EGY ADAT A LATENCY-ről !!!

De azt tudom, hogy piros HURRÁ !!!
THX már a wc-papírra is rányomtatja nevét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Simba
2011.09.03. 17:18
Gondolom ezeknek is silány lesz a driver támogatás. Win8-on meg már szopás lesz ez miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. rambojohny
2011.09.03. 17:44
mikor hangkártyát készültem venni, nem tudtam dönteni az ASUS Xonar DX és Creative X-Fi Titanium között, végül sok teszt végig olvasása után az Asus Xonar DX mellett döntöttem, megvan majd egy éve 100% meg vagyok elégedve, a realtek alaplapi hangkártyához képest, mintha a pokolból a mennybe kerültem volna
Csak úgy érdekességből az új lapom GigaByte GA-970A-UD3 ALC889-es hangkártyájával is hasonlitottam, eszméletlen a különbség, gyönyörűen tiszta magas, mély hangok. Aki jót akar ASUS Xonar közül válogasson, vannak olcsóbb modellek is, én akciósan vettem a DX-em, féláron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. shaddam
2011.09.03. 18:24
Imo: HDMI?Megnézem azt az erősítőt amin hdmi van de optikai nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. khameleon
2011.09.03. 18:50
xonar kártyákat csak ajánlani tudom! ha valakinek az a fontos, hogy zenére, sztereóban, vagy akár 5.1ben, de tökéletes minőségben kell a zene, sztem a creative kártyáit el is felejtheti... azok inkább játékra/filmre vannak kitalálva, minthogy audiofil zenehallgatásra! én egy essence stx-et vettem, tökéletesen szól a rákötött marantz erőlködővel meg a proson hangszórókkal, teljesen meg vagyok elégedve a hangjával, ami bezavar néha, az már a szoba akusztikája, de azzal is lehet mit kezdeni, és fogok is! kíváncsi lennék mennyit kérnek majd ezekért a kártyákért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. djbundy
2011.09.03. 19:05
Próbáljátok ki az Onkyo és A Yamaha kártyáit is, ha tehetitek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. sonic
2011.09.03. 19:12
Nekem most X-fi Elite Pro 64 MB-os kártyám van, ebből lesz hasonló?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. khameleon
2011.09.03. 20:03
onkyo gyárt hangkarit is? nem is tudtam, de anno szemeztem az erősítőivel! rossz biztos nem lehet, hiszen elég élen járnak a kategórián belül! rá is keresek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. khameleon
2011.09.03. 20:10
no, meg is lett, hát mit ne mondjak, szívesen meghallgatnám! sajna ahol ezt vettem, meg úgy általában itthon ilyenekre nincs akkora igény, így a választék is kisebb,de ha láttam volna mikor anno hangkártyát kerestem, lehet elgondolkodtam volna rajta! mindenesetre nem bántam meg ezt sem, sőt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. csikes77 Imo
2011.09.03. 21:33
Imo. A hanghoz optikai kábel, vagy RCA a digitális bemenetre. A HDMI inkább képhez van, gyakorlatilag a Scart kábel helyett van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. goblin
2011.09.03. 21:46
Creative cuccot legközelebb majd ha piros hó esik! Nálam a driverekkel, főleg a Vista/Win 7 majomkodással elrúgták a pöttyöst!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Imo
2011.09.03. 22:16
az új szabványt ha megnézed kedves csikes77 truehd optica-in nincs kimenet csak hdmi. tehát az új szabvány a hdmi hanghoz is. nekem pioneer vsx-920k erősítőm van, amire tökéletesen rá tudom kötni az ati vga-t mivel azokban is van hangkártya chip, méghozzá jobb mint az alaplapi. asus xonar hd slim 1.3AV már tudja kezelni a truehd-t. a 3,5 mm-es jack dugós csatlakozás és az optikai már elavult technológia. próbálj ki egy hdmi hangzással ellátot 7.1-es szettet ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Imo
2011.09.03. 22:18
shaddam optikai van ne ess kétségbe. csak nem támogatja a true hd-t meg a dts-hd master aduio profilt. nagyobb élményt nyújt ha azt ki is tudod használni. opticain megjelenik hang csaak jóval gyengébben jelzajszínt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. ronnydown
2011.09.03. 22:56
Tudom, ideológiailag nem vagyok elég képzett, de az X-Fi család nyugdíjba vonul?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. EMILIEN Imo
2011.09.03. 22:59
Komolyan gondoltad ezt a \"3,5 mm-es jack dugós csatlakozás és az optikai már elavult technológia\" dumát?
Ennyi erővel a csöves erősítők is elavult technológiával működnek, még is azok a legdrágábbak és a legjobb minőségűek. Nem véletlenül kerülnek annyiba, és nem véletlenül használják még a lemezjátszókat...
Gondold már végig mit beszélsz, a digitális jelnek eleve keresni valója sincs a hangkeltésben, pláne, ha zenéről van szó. Az optikai jeltovábbítás pedig digitális alapokon nyugszik, míg az általad elavultnak vélt jack dugós megoldás analóg. És az erősítő is analóg jeleket fogad és továbbít a hangszórókra. A digitális átalakító csak akadály...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. njuhasz
2011.09.04. 07:38
EMILIEN: Ha már ilyen nagy audiofil vagy, akkor áruld el kérlek, hogy szerinted mi a jobb: ha az erősítőmben lévő hi-fi minőségű DAC csinálja az átalakítást (ami egy 192kHz 24bit 5.1-es jelnél kizárólag HDMI kimeneten összekötve lehetséges), vagy ha a zavarforrásoktól hemzsegő gépben lévő hangkártya belső konvertere műveli ezt, amit majd analóg formában több méter (szintén zajmágnesként működő) vezetéken vihetek az erősítőig?

Ha meg a digitális jelnek eleve keresni valója sincs a hangkeltésben, akkor minek egyáltalán hangkártyákról beszélni? Dugd össze a csöves erősítőd a lemezjátszóddal, és hallgass úgy zenét.

Az optikai kábel mára szűk keresztmetszetet jelent, tehát joggal nevezhető elavultnak. A 3.5-ös jack csatlakozásnak pedig mennyi köze van a hi-fi hangzáshoz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. agyturbini...
2011.09.04. 07:57
Na itt szeretnek kozbeszolni ismet a sok okoskodas kozepette: Eloszor is a jel minosege honnantol szamit? Hat ez az amit a sok okos soha az eletben nem art meg: Ha te a szobadban hallgatod a zenet vagy egy jobb fulessel akkor nem tudsz kulonbseget tenni egy 256 mp3 es egy cd kozott de talan meg egy ujj bakeilt is ugyanazt nyujtja... de ha kiviszed esz rakotod cirka 10kW-ra ba akkor mar erezheto a kulonbseg es ott eloterbe jon akar az analog jelek elonye is(a hangterjedes fizikajat remelem mindenki tudja es tudja is ertelmezezni) Vagyis amig a szoba Dj itt villognak addig szerintem teljesen felesleges zenerol beszelni...ja es a legnagyobb pofaraeses hogy egy szimpla stereokozepben ugyan azt az elmenyt kapod mint a amit egy koncerten ha ott vagy csak tudni kell beallitani, vagyis aki az 5.1 es tarsai hive annak meg kell sugnom hogy a jelek egy joreszet elveszti. Es mindennek tetejeben egy jo hangfal mindig egyutas mert jo eselyel valahol lukat epitenek az atviteli laancba. Ha meg kerdes van irjatok batran...en sem vagyok tokeletes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. ossyni
2011.09.04. 08:07
SOKAN TÚLLIHEGIK AZ ANALÓG vs DIGITÁLIS HANGJÁT.SEMMI ÉRTELME !

Analóg borzasztó zajjal dolgozik, de nagy dinamikával.

Digitális, zaj nélkül, de dinamikaveszteséggel.A flac is cd-ről (és nem hdcd)van digizve 99,99%-ban azaz 16bit/44100hz szóval hiába 24bit/98000hz-es cuccon hallgatod (hangkari,erősítő) az még nem lesz az ami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. agyturbini...
2011.09.04. 08:49
Errol jut eszembe egy link azt hiszem az erositok netovabbjat mar megalkottak azelott hogy En megszulettem volna. http://en.wikipedia.org/wiki/Optonica
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. axe
2011.09.04. 09:38
Ha már ennyire hiper-szuper hangkártyaként adják a marketingesen, legalább megemlíthették volna, hogy ez még mindig pistikének cod2-höz való hangkártya...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. nandrasg
2011.09.04. 09:44
audiofil marantz erősítő, muhaha!!! a csöves meg egy torzító szar, azért drága, hogy nagyot lehessen szakítani rajta, nem azért mert az a jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. gyigyo
2011.09.04. 09:49
marha jól néznek ki kell vegyek 1-et! ideje lecserélem a gamer-xfi-t!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. axe
2011.09.04. 09:55
Ha már ennyire hiper-szuper hangkártyaként adják a marketingesen, legalább megemlíthették volna, hogy ez még mindig pistikének cod2-höz való hangkártya...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. _DiEGO_
2011.09.04. 10:01
Onkyo - én is benyomtam gugliba és elsőnek ezt adta , nem semmi...
PCI-SE200, the new Onkyo HD sound card

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Imo
2011.09.04. 10:07
agyturbinikusz: itt nem arról van szó, hogy melyik hangcucc milyen hangerőn szól, hanem melyik csatoló felület mit támogat, de ezt már leírtam és joggal mondhatom, hogy a 3,5-es jack csatlakozóval ellátott hangkártyák és az optikai már elavult. a különbség az optikai+jack VS: hdmi között a hang részletessége, dinamikája jön ki film közben nem pedig audio profilnak. az emberi fül kb. 25 hz-től 18 khz-ig hall, a többi vakítás. de az erősítőn az van feltüntetve, hogy 192 khz az azt takarja, hogy a minimális zajokat a te füledhez felerősítse és azt te halld is konyha nyelven
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. tibaimp
2011.09.04. 10:08
Nekem eddig csak Creative hangkártyáim voltak, és meg voltam minddel elégedve, most is egy X-Fi XtremeMusic van.
XP alatt valóban volt kimutatható gyorsítás, de vista alatt semmi, a driver sem az igazi, sajnos.
Remélem ezek jobbak lesznek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. balnakelo
2011.09.04. 12:25
Kedves barátaim.
Felesleges vitatkozni mi meg hogy mit köt meg mivel
Eleve nem hallgatunk zenét számgépről mert az már egy zaj forrás
Zenét bakelitről csövesen és nautilus hangtölcséren hallgatunk
Filmet moziban nézünk
Játszani meg ps3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. djbundy
2011.09.04. 14:36
Egy stúdióban volt szerencsém ezzel dolgozni: [LINK]Leírni nagyon nem lehet, hallani kell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DombovariZ...
2011.09.04. 16:20
balnakelo egy ilyen igényes zene hallgató hogy tud igénytelenül játszani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. _DiEGO_
2011.09.04. 16:48
Egy kis helpet szeretnék kérni , kérdezni. Olyan 5.1 erősítőt szeretnék, amelyiken van optikai bemenet, létezik -e valamilyen elérhető áron is ? Ugyanis TV-n csak Optikai kimeneten van . Ha külső USB-ről nézünk filmet , ilyenkor csak a saját hangszók mehetnek , nincs egyéb kimenet, vagyis Digitális audio kimenet (optikai) csak. SAMSUNG LED TV : UE32C5000QW
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. materobi _DiEG...
2011.09.04. 18:15
Üdv!

Nekem egy Yamaha RX-V359 van,ezen van optikai bemenet. Nem is olyan drágák,bár ezt valószínű már nem kapni,de valamelyik utódja biztos elérhető.Pl. EZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. _DiEGO_
2011.09.04. 18:22
Nem,nem illenre gondoltam , hanem házimozis szettre ... a TV-hez. Elég ha szépen szól és nem kell bazinagy hangteljesítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. materobi _DiEG...
2011.09.04. 18:30
Ilyesmire?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. _DiEGO_
2011.09.04. 18:50
Ez már melegszik , de lejátszó nem kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. materobi _DiEG...
2011.09.04. 19:15
Ez lesz az,viszont nem olyan olcsó!
=7&data[id]=848]Kicsit olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. balnakelo
2011.09.04. 19:27
Dombovári Zoltán uram ps3 miért igénytelen játékra?
Jobb hangja van mint bármely pcnek
Szebb képe mint bármely monitornak
Nem beszélve a fagyásrol lassulásrol crack meg miegymásrol
Csak berakod és játszol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. materobi mater...
2011.09.04. 19:30
Onkyo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. _DiEGO_
2011.09.04. 20:10
Esetleg valami drágábbat ? Ami többe van mint TV + Lejátszóm...

Nem -nem ... nekem egy kisebb ár/teljasítményű cuccos kell - lényeg : optikai bemenet

Szal inkább árakkal lefele mint elfele ... Erősítő lazán lehet mély-nyomóban szal emberi megfizethető áron legyen...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Imo
2011.09.04. 20:11
ocsabi: azt tudnod kell, hogy a mostani vga-kon igenis van hangchip, ami van olyan jó minőségű mint az alaplapokon. az ati HD 6-os széria tartalmazza a True hd-t, de már az nvidia GTX 5-ös széria sajnos nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. _DiEGO_
2011.09.04. 20:22
Nos találtam valamit itt helyben Valami ilyenre gondolok nem mai , de lényeg a lényeg .

[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sanyix
2011.09.04. 20:26
ocsabi " ezt a szabványt tudod hogy határozták meg? hogy fogtak 1000 vadparasztot, rájuknyomták a tesztet, voltak akik jobban hallottak, de a nagyja ennyit hallot, és itt meghúzták a tömegszabványt h a nagyja parasztja ennyit hall."

Úgy határozták meg hogy először is megvizsgálták a hallórendszer fizikai tulajdonságait (mert egy bazinagy hallócsontból már lejön hogy soha nem fog 100khz-en rezegni...), majd süketszobában profibb cuccokkal mint neked vagy az "audiofileknek" otthon van, elkezdtek hangokat beadni és várták rá a tesztalany reakcióit. Így jöttek rá hogy egy átlagfelnőtt 18khz-ig hall, egy gyerek akár 20khz-ig is, de ennyi. Ellenben bizonyos "audiofilek" "én a denevéreket is hallom" szövegeivel, ez alá is van támasztva, és nem csak egy kitalált dolog hogy az illető különlegesnek hihesse magát

"A probléma kiküszöbölésére ugyan rendelkezésre áll az OpenAL API, de ez a lehetőségeket tekintve erősen limitált megoldás és nem tud lépést tartani a modern hangfelbontással sem."

Ezt a bullshittet a szerző találta ki, vagy a creative-tól jön? (és ezzel azt próbálják elkenni hogy még 20 év alatt sem tanultak meg drivert írni, és a 10 év alatt összehozott úgy ahogy elfogadható directsoundos megoldásukat siratják?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. _DiEGO_
2011.09.04. 22:16
akkor miért tettek egyes xonarokra hdmi-t.

Mert nincs mindenkinek ATI kártyája ... gondoltak a többire is

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nano
2011.09.04. 23:09
Imo - 2011-09-04 10:07:03

A hallással kapcsolatosan ekkora ökörségeket meg honnan szedtél, esetleg magad találtad ki?

"az emberi fül kb. 25 hz-től 18 khz-ig hall, a többi vakítás." A vakítás része az honnan jött? Ugyanis végeztek kísérleteket, amiben a 20KHz feletti hangok hatását vizsgálták a hallásra. Olyan érdekes dolgokat vettek észre, hogy ha egy 25 és egy 30 KHz-es hangot együtt szólaltattak meg, akkor egy 5 KHz-es hangot lehetett hallani. /Ez még nem olyan érdekes, hiszen kisiskolában tanítják/tanították fizikából az akusztikai lebegést./ Ennél már jóval érdekesebb, hogy különböző hangszerek hangját felvették, majd pedig a 20KHz feletti frekvenciájú tagokat levágták belőle. Ezután a teljes és a levágott fájlokat lejátszoták, és zenész tesztalanyok igen szignifikánsan rájöttek, hogy melyik volt az, amelyiket manipulálták.

A másik dolog, ami miatt a 18 KHz-cel kicsit bakot lőttél, az az, hogy jelek digitalizálására létezik egy bizonyos Shannon szabály, ami azt mondja ki, hogy a legnagyobb frekvenciájú komponensnél legalább kétszeresnek kell lennie a mintavételezési frekvenciának, különben információveszteség lép fel. Így viszont elég lenne elmenni 40 KHZ-ig, vagy a szabványos 44/48 KHz-ig. Azonban létezik még egy "aliasing"-nak nevezett jelenség. Ezt kicsit hosszú lenne elmagyarázni, de jelen esetben a lényege az az, hogy ha 40KHz-en mintavételezünk egy 21KHz frekvenciájú jelet, akkor azt 1 KHz frekvenciájúnak fogjuk mérni. Ezt kétféleképpen lehet kikerülni: be kell tenni egy szűrőt, ami 20 KHZ felett nem enged át. Ezzel csak egy baj van: Nincs olyan szűrő, ami ne torzítana. Igen sokáig ezt alkalmazták, mert ennél jobb megoldások átlagcélra megfizethetetlenül drágák lettek volna. Az elektronika fejlődésével viszont eljutottak oda, hogy egy 96 KHz, vagy ma már a 192KHz frekvenciájú digitalizálók és DA konverterek is megfizethetőek. Így ezeknél olyan szűrőket tudnak használni, ami a "hallható" tartományon belül alig torzít.

Összességében két ok miatt is leülhetsz egyessel!

"de az erősítőn az van feltüntetve, hogy 192 khz az azt takarja, hogy a minimális zajokat a te füledhez felerősítse és azt te halld is konyha nyelven" Ez meg egy értelmezhetetlen marhaság. Kevered a frekvenciaátvitelt a jel/zaj viszonnyal.

Itt a harmadik egyes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sanyix
2011.09.04. 23:58
ocsabi: ki határozta meg hogy a 60hz-s tft milyen jó? Én ilyet sehol sem hallottam Főleg hogy a tft képfrissítését ms-ben mérik. Amúgy is marhaság mert 50 változást lát a szem egy másodperc alatt.

Aztán meg mint írták a mintavétel nem egyenlő frekvencia. pl cd-n is 44khz-es mintavételű anyag van, amivel nagyjából elfogadhatóan meg lehet "jeleníteni" egy hangot 18khz-ig, de már ott is néhány hangnál kevés a felbontás. Elvileg 22khz-ig tud, de túl alacsony a részletessége azon a szinten. Na meg stúdiókban lehet hogy nem annyival játsszák le a hangot mint amennyivel felveszik. Tudod ha lassítva játsszák jön az az a jól hallható vágás ha nincs tartalék.
Igen tényleg sok droid van akik audiofilkednek, olyan cuccal amivel nem kéne, meg sok olyan is van aki olyanokat lát és hall amit nem lehetne(persze a vakteszteken úgy is elbukik mind), de hagyjuk meg nekik az illúziót hogy ők különlegesek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Beatmad
2011.09.05. 08:59
Biztos nem rosszak a kártyák, csak éppen a creative oldala félig halott, amelyik része működik ott meg sehol nem találni ezeket a kártyákat. A Driverekben meg reménykedhetünk hogy jók lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Imo
2011.09.05. 10:40
nano: ez neked szól mert a túl fejlett az agyad....

azt a sok marhaságot honnan szedted?
voltál már te valaha hallásvizsgálaton? az ember átlagos hallása maximálisan 20khz.... nem 96 nem 48, hanem 20 khz. ezt megtekintheted ezt a wikipedián:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hall%C3%A1s

esetleg hallhatsz magasabb tartományban, ha te sentinel (esetleg denevér, batman)vagy a sorozatból.

tesztnek leírom neked amit a Dolby Digital használ tesztnek, mert te ezek szerint filmet még nem láthattál, ami elég szomorú. a teszt bemutató lényege az, ha leesik egy gombostű és ezt az emberű fül már sajnos nem hallja akkor azt te is érzékeld, hogy leesik valami, esetleg pontosan is tud mi az ne csak lásd. ezért a házmozi lényege, hogy élvezd a filmet minden hangrészletességgel. a te otthoni hifi-d sokkal kisebb hangtartományban mozog, kisebb dinamikával is kezeli le ugyanazt a jelet... de mindegy nem akarok ebbe belefolyni mert lesz@rom lényegében. (nem hifizek, csak a minőséget szeretem )

te itt már belementél a konverterekbe, hiszen szó se volt erről, itt látszik megint fitogtatni akarod azt amit nem tudsz.... nem volt neked gyerekszobád?

1.-nek is meg kellene tisztelned a másikat avval, hogy le próbálod leiskolázni, ami most fordítva sült egy mr. agyturbina nano. én is konyítok a dologhoz elhiheted, nem egyszer jártam utána mindennek, amit leírtam. be ne linkelj nekem valami csodát amit életedben találtál a neten, hogy milyen szuper hallású emberek vannak, mert azok nem az átlaghoz tartoznak. ÉN meg az ÁTLAG-ról beszélek.

tehát megbuktál a teszten..... olvasgass még egy kicsit, hátha okosabb leszel. és azért nem írok olyan szavakat, amit a többi nem tud, hogy egyszerűbben és érthetőbb legyen más számára. ezeket a szavakat még te magad sem ismered csak vagdalkozol vele.

A fórumnak az a lényege, hogy segítsük egymást, hogy mit éri meg és mit nem megvásárolni.

Üdv.

Imo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. agyturbini...
2011.09.05. 11:44
Na ezt kellene felrakni a FAIL bloggra Hogy az egyen mit hall es mit nem ez sok mindentol fugg... na de hogy a zeneszeket idekeverni az mar sokk. Es harmadszorra EN szemely szerint a komplett atviteli lanc altal alkotott hianyossagokkal probaltam arra fenyt vetiteni hogy hiabais van neked a legjobb mindenbol ha azok nincsenek osszehangolva. Es igen mindenhol megjelenik a zaj ezt lehet minimalizalni de a dinamikabol adodoan egy bizonyos ertek alatt ez mar csak jatek a szamokkal otthoni viszonylatban. Es itt jon az amit irtam hogy mert kihallja hogy mas a dinamikaja...ne ezt nevezem mar profizmusnak. Van egy ismerosom es van neki egy 70 loeros Nissan ja. Az egyik baratja elvitte kiprobalni es azt kerdezte ugye ez a 70 loeros valtozat mert erzem hogy jobban megy mint az eggyel regebbi szeria. Na erre jott a megdobbenes amikor a srac mondta hogy a regebbi szeria 69 loeros volt. Es tudni kell hogy a srac az sikidom a vezeteshez es mindenki tudja rola hogy ez igy van. Akkor megis hogyan lehet ez? Hat kulsore a hulye is meg tudja kulonboztetni a ket autot de vezetesi elmenyre nem. Na ennyi legyen a tanulsaga a sok hallaskarosultnak mert magam is az vagyok de megtanultam elvezni a ZENET es azt amit erdetileg vissza akartak adni nem annak hallgatasi modjat...vagyis kiestem a potencialis hulyitheto vasarlok korebol Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. agyturbini...
2011.09.05. 11:59
szerk: Es itt jon az amit irtam hogy mert kihallja hogy mas a dinamikaja.. nem ezt akartam irni csak mar keso van...
Aki kihallja hogy mas a zaj vagy epp a hallhato tartomany szelso hatarain(ami az elmeleti es tudjuk hogy az atlag boven beleesik ebbe eleg hezagosan) milyen torzitasok lepnek fel ami ugye a dinamika miatt lenne na ahoz gratulalok....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Beatmad
2011.09.05. 12:02
Imo: lentebb írtad, hogy az nvidia gtx5-ös sorozatú karijai nem tudják hdmi-n keresztül a Tru-HD-t, én nem teszteltem de a 260.89-es driver óta a gtx460 illetve az új gt220, gt240 kártyáktól kezdve áttolja bitstream-be a tru-HD-t meg a dts masters udio-t is, egy arra képes erősítőnek.
Amúgy gondolom ebből kiindulva nem rakott a creative ezekre a kártyákra se hdmi kimenetet mert a videokarik úgyis tudják ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Imo
2011.09.05. 13:26
Beatmad: igen sajnos az nvidia kártyái nem tudjuák. creativból eddig nem láttam még olyat amin van hdmi, de nem kizárt, hogy létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Imo
2011.09.05. 13:29
agyturbinikusz: próbáld meg azt, hogy otthon az "általad vásárolt 5.1-es dvd minőségű filmet és ugyanazt a filmet DTS-HD MA.-ban elindítód. ha a 2 film között nem hallod a különbséget, akkor igencsak gond van a füleddel. (képminőséget ne vedd figyelembe csak a hangot)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. agyturbini...
2011.09.05. 13:57
Kedves Imo

Pontosan milyen kulonbsegre gondolsz mivel en egy igen primitiv leny vagyok es itthon csak sztereoban hallgatom amit hallgatok. Mivel Nekem es a foldon tartozkodo emberek 99% nak ket fule van es a fulkagylo elhelyezkedese miatt a hangok jo megkozelitesben 180 fokban erzekelhetok de a matematika miatt ez igy ebben a formaban nem igaz mert ha jol emlekszem a fuleknek 30 fokos az a szoge emelynel mar egy hangforrasnak hallod a 2-ot is(30 fokos szogbol latszodik a fejed erintoje mert ugye egy sikrol beszelunk mig a terhatasu 5.1 6.7 7.1 11.8 is egy sikban van elrendezve) vagyis TE jomagad generalsz egy tobbszoros viszhangot egy adott teremben amit TE jonak hallasz mikozben a Csodalatos atalakitok reven es ezen viszhangkaosz reven elveszik az eredeti ket tenylegesen hallhato csatorna. Vagyis amit kapsz az valojaban sehol sincs pl egy koncert vagy egy szimpla Zenei mu eredetiehez kepest mert hamis. Szerintem olvassatok utanna hogyan tervezik a koncert termeket es a studiokat miert van minden bevonva zajelnyelo anyaggal. Es mivel nem vagyok biztos abban hogy igazam van gyozzetek meg az ellenkezojerol pl zenehallgatas kozben a hallokozpont mikent reagal a kulonbozo megoldasokra illetve a hallas folyamata leszukitheto-e csak a fulekre mivel a tested is kepes rezgeseket erzekelni fulek nelkul is es a rezges eleve hanghullamot is kelt a jelen van levego, vagy kozvetito kozeg. Temeszetesen varom az ellenveteseket mert en is tanulok addig mig meg nem pusztulok ahogy egy jo Ateista mondana
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Imo
2011.09.05. 19:47
Tisztelt agyturbinikusz: ocsabi által felhozott példa tökéletes. az pont kiesik a te 30 fokos hallásszögedből és az életben nincs minden körbeszigetelve. épp ez a lényege, hogy úgy halld a dolgokat amik valóságban is létezik. kicsit élménydúsabb és részletesebb a házimozi. itt nem a koncertről kell szólnia. amúgy meg ott csak megsüketül az ember és teljesen torzít a hang akármilyen stúdió minőségű is, a magas hangerő miatt. a házimozi jóval halkabb egy koncertnél, de mégis részletesebb a kisebbik hang is. létezik házimozira is koncert film is. de ha igazi koncertet akarok, akkor tényleg nem lehet összehasonlítani egy buli feeling-el az otthonit. nem is akarok otthonra buli hangulatot, hiszen a szomszédok nem örülnének. a jobb minőségű zenék valójában stereo igazad van, teljesen. de házimozi erősítőn és 1 pár kitűnő minőségű fronton és egy aktív mélyláda teljesen kielégíti a számomra kívánt hangzást. a többi hangfal filmekre kellenek! ajánlom neked, ogy menj el egy házimozi-hifi szaküzletbe és vidd el a kedvenc legjobb minőségű zenédet és tesztelj le egy studió hangzású hangfalat (pl. Bower's & Willkins terméket). szerintem szavad elakad. amikor meghallottam a különbséget azóta újra értékeltem a régi zenéimet, természetesen az újakat is sokkal jobban élvezem, mint édesanyámnál lévő Panasonic sa-ak 410-es hifit. ami szerintem nem is rossz a kategóriájában. hidd el érdemes kipróbálni.

Üdv: Imo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nano
2011.09.06. 11:48
Imo!

Mindössze arra próbáltam meg -sikertelenül-rávilágítani, hogy nem hülyeség 192kHz sem. Ha elolvasod, és értelmezed azt, mit leírtam, akkor rájössz, hogy sehol sem írtam azt, hogy egy átlagember 20kHz felett hallana bármit is. mindössze arról van szó, hogy a hangnak a 20kHz feletti részének is van hatása a kialakult hangérzetre. És ezt már többször, több helyen bizonyították a wikipediánál jóval hitelesebben.

A 192kHz-es mintavételezés meg arra jó, hogy a 30-40kHz alatti tartományon torzítás, és artifaktum mentesen lehessen mérni(digitalizálni.)

Megmondanád, hogy ezzel mégis hol és milyen teszten buktam meg?

/Különös tekintettel arra, hogy munkám egy részét akusztika, és digitális méréstechnika jelenti, tudom, hogy miről beszélek, és nem a netről, fórumokat olvasgatva szedtem össze azt, amit leírtam./
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. agyturbini...
2011.09.06. 12:30
Barataim Kezdjuk a vegen mert ha elbaltazzuk kezdhetjuk elorol
-A ful az elolrol erkezo ahngokat tudja "Elesen" erzekelni vagyis az bir informacioval amit fel lehet dolgozni a tobbi esetben is hallod hogy tortenik valami(mely hangok eseteben ugye a terjedes miatt meg sem lehet allapitani hogy honnan erkezik, vagy csak nehezen) de megallapitani hogy pontosan mi vajmi keves eselyed hiszen a hangok a terjedese frekvenciankent valtozik vagyis lehet hogy a melyet hallod a kozepbol elcsipsz valamit de mar viszhangosan a magas meg mint a feny.
-A hazimozi rendszer neveben hordozza a mozi szot vajon miert? Mert a mozi otthoni verzioja. Na most a moziban nem ulhet mindenki a Sztereo kozepben es ezt arra talatak ki hogy akkor is elfogadhato elmenyt nyujtson de ez nem egyezik meg az eredetivel hiszen azt mar leirtam.
-A koncert terem nem egyenlo a koncertel amit TE leirtal bar a ketto kozott van atfedes de nem erre gondoltam hanem peldaul egy komolyzenei mu eloadasa.

-En nem azt mondom hogy nem elmeny egy filmet megnezni vele felreertes ne essek mert erre talatak ki.
DE Zenehallgatasra szereny velemenyem szerint nem valo a fenti okokbol kifolyolag.
Imo: Igen a Studio Cuccok Arra lettek tervezve es lam csak nem visszajutottunk a Sztereohoz? erre szeretnek ravilagatani es nem masra.
Felreertes ne essek imadom az elektronikus zenet Karftwerk es JMJ es hallom a kulonbseget kulonbozo lancokon...de ennek feltetele van...mindent a maga helyen es minosegeben kell ertekelni...mert en egy mp3-al is boldog tudok lenni hiszen tudom hogy az En atviteli lancomban a 256-320 mar boven elegseges es felette nem tudok kulonbseget tenni de szerintem SENKI sem persze lehet magyarazni de mert vannak kivetelek.
Koszonom Turelmeteket es Varom tovabbi eszreveteleiteket

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. agyturbini...
2011.09.06. 13:46
Azt majdnem elfelejtettem: Nem ket db szokol radiom van ami a lancomat illeti...bar nem markas de a hangkartyat ossciloszkoppal bevizsgaltam a ket kezemmel ami azt jelenti 10hz tol 21khz a kimeno jelen lehet tokeletesen latni a kvantalast es a tokeletesen "szinuszos" az egesz tartomanyban mikozben bent marad a -3db tartomanyon, persze itt ott hullamzik de ez normalis, a jel zaj aranyt nem emlitem mert a ventillatorok tobb zajt csinalnak mint a kartya maga, es ez egy alaplapi Via HD audio deck. Az erositot a legprimitivebb modon vizsgaltam meg a vezetekkel egyutt: csend a szobaban nincs bemeneti jel de a szamitogep megy es csatlakoztatva van a hangero mindenhol max-on: a tapom ventillatora mar nem hangosabb de nincsenek egymastol messze hangerore. Na most akkor ha nem hallom ki a zajt mert lehetetlen akkor minek fizessek 5X annyit feleannyi zajert amit igy se ugyse hallok. Es ez csak egy parameter... es nekem nincs valami jo fulem de azert 6 km-rol meg tudtam ket traktor hangjat kulonboztetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thedevelop...
2011.09.07. 12:47
nano: Az a baj, hogy az ilyen, és ehhez hasonló oldalakon a hozzáértőket leszólják.

Hiába jön ide egy műszerész, egy mérnök, egy technikus, hogy megpróbálja elmagyarázni a Twilight-on nevelkedett tizenéveseknek, hogy a világ nem úgy működik, mint a USS Enterprise tahionsugara Jean Luc Pickard vezetősége alatt. A precíz magyarázat általában süket fülekre talál, mert túl sok idegen szót tartalmaz.

Csak egyszer ülnének be matek analízis előadásra, hogy hallják, mi is az a Hilbert tereken értelmezett majdnem mérhető halmaz.. meg hogy mi az a metrika. Egyből kitágulna a jelenleg szűk keretek közé szorított tudatuk..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rcsaba
2011.09.07. 13:16
@balnakelo, ugye csöves az az erősítő, amelyben impedanciaillesztésre transzformátort használnak? Ugye, ennek a transzformátornak van vasmagja? Ugye láttál már mágnesezési görbét B(H)?

Szóval jó az a csöves erősítő... mondjuk, ha hideg van a szobában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rcsaba
2011.09.07. 13:24
@nano, természetesen sávkorlátozott jelet mintavételezünk. Amikor torzításról beszélsz, akkor mit értesz ezen? Nemlineáris torzítást? Amúgy én is azt mondom, nagyobb mintavételi frekvencia, feljebb kell tolni a sávhatárt, s készen is vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nano
2011.09.07. 21:43
Torzítás alatt most az aluláteresztő szűrő átviteli függvényét értettem. Persze ebbe bele lehet érteni mindennek a torzítását, ami a hang és a bitek között van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2011.09.08. 10:21
rcsaba

Lenne egy kerdesem igaz csak elmeleti jellegu:

Ha tetelezuk fel van egy csoves erositom(de nincs) es azt hasznalom mikrofon erositonek majd felveszem rajta keresztul az adott eloadast pl kazettara, utanna ugyan azon az erositon visszajatszom a hangfalakon(a kazetta most nem lenyeg milyen dinamikai problemakkal kuzd es mennyire adja vissza az eredetit) akkor a felvetelkor keletkezo torzitas, illetve a lejatszaskor keletkezo torzitas semlegesitik egymast ertd ugy hogy az eredeti jelalakot kapjuk vissza(reverzibilis a folyamat) ? Persze feltetelezzuk hogy az illesztotranszformator ugyan az mindeket esetben(tudom ez nem lehetseges mert a mikrofon 100ohm es felette ha elektrodinamikus ha meg piezzo arrol most ne beszeljunk)

Koszonettel:

Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2011.09.08. 11:20
Bar vegiggondoltam es a hiszterezisbol adodoan lehetetlen mert nem a szuzgorben megy oda vissza a folyamat... vagyis nem...csak este erek ide.... de koszonom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!