iPon Hírek

Megjöttek az AMD pénzügyi eredményei is

Dátum | 2011. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel és az Apple után végre az AMD is közzétette friss pénzügyi eredményeit, amelyek a gyártó elmúlt negyedéves pénzügyi teljesítményéről árulkodnak. Ezúttal olyan hatalmas profitokról, mint amekkorákat az Apple és az Intel elkönyvelt, nem számolhatunk be, de az azért jó hír, hogy az AMD egyáltalán nem veszteséges.

A friss pénzügyi jelentés alapján az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 2%-kal növekedett  az AMD teljes árbevétele. Profit tekintetében sokkal jobb a helyzet, az ugyanis az előző év első negyedévéhez képest 2011 első negyedévében 98%-kal magasabb értéket képvisel - a korábbi 257 millió dolláros profit helyett a legutóbbi negyedévben 510 millió dolláros profitra tehetett szert a vállalat, ami szép kis összeg.

A legfontosabb adatokat az alábbi táblázat foglalja össze:


Az AMD illetékesei szerint a vállalat pénzügyi eredményeinek alakulásában jelentős szerepet játszottak az APU (Accelerated Processing Unit) egységek, amelyek a gyártó várakozásán felül teljesítettek. Ez nem is meglepő, hiszen korábban pont a rendkívüli érdeklődés miatt fordulhatott elő az, hogy hiány alakult ki a Brazos platform köré épülő alaplapok és a Brazos alapú konfigurációk piacán.


Most már csak az a kérdés: vajon a processzor vagy a videóvezérlő üzletág teljesített jobban az elmúlt negyedév folyamán? Nos, a pénzügyi beszámoló szerint a processzor részleg bevétele az elmúlt évhez képest 3%-os növekedést könyvelhetett el árbevétel tekintetében úgy, hogy az átlagos eladási árak (ASP - Average Selling Price) ezzel egy időben csökkentek. A videóvezérlők szegmensében árbevétel tekintetében említésre méltó változás nem történt, de ennél a részlegnél is elmondható, hogy csökkentek az átlagos eladási árak.

Az idei év második negyedévében az AMD várakozásai szerint az első negyedéves adatokhoz képest stagnálásra, illetve kisebb mértékű árbevétel-csökkenésre lehet majd számítani. Mivel az elmúlt év második negyedévében 1,65 milliárd dolláros teljes árbevételre tett szert a vállalat, így szinte biztos, hogy az idei év második negyedéves pénzügyi eredményei nem lesznek annyira rózsásak, mint az első negyedéves adatok.

Így vagy úgy, júliusban mindenképpen kiderül, hogy hogyan alakult a második negyedév.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

54. jozsefm
2011.04.22. 14:58
Kezdik éreztetni hatásukat a vezércserék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. somakb
2011.04.22. 15:28
Kár hogy az elemzés kicsit bibis itt az Iponon, mert a tényleges profit mindössze 56m usd volt...az 510m csak papíron létezik abból 492 nem üzemi működésből származik... az üzemi nyereség harmadára csökkent a 2010 Q1-hez képest, csökkent a bruttó nyereséghányad (2010 Q4-hez képest 45-ről 43%-ra), azaz egyre kevesebb a profit az eladott cpu-kon... míg az Intel 23%-al növekedtek a cpu piaci bevételei, addig az AMD-nek 2010 Q1-hez képest 32%-al csökkentek... úgyhogy pont, hogy továbbra is erősen szarul teljesít az AMD...

Az itteni cikkben szereplő táblázatok közül a 3.ban lévő 3. sort kell nézni... na az ott a profit... az első táblázat 3. sor ,eg azt jelzi, hogy csökken folyamatosan a nyereséghányad... ami ugyancsak gáz, főleg, hogy az árbevétel kevésbé nőtt mint amennyire a nyereséghányad csökkent.

A HWSW-n és ITcafén meg is jelölik, hogy miből is van az 510m "profit"...

A vezércserék meg nem éreztetik hatásukat, mert továbbra sincs CEO, csak megbízott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. csiby222
2011.04.22. 15:39
Én nem teljesen az AMD-t hibáztatom azért a gyengécske profit miatt hanem a vevők gondolkodás módjának is változnia kellene. mert az egységsugarú user azt hallotta az intel a nyerő és olyat vesz mert csak. Igaz persze másrészről meg mondhatnánk azt is hogy lehetne az AMD-nek is olyan procija ami veri az intelt és akkor azt hallanák hogy az AMD a jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. arn
2011.04.22. 15:57
a vevok hibasak azert, hogy egy ceg szarul szerepel... ugyanmar elhibazott strategia, rossz kommunikacio, etc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Juliska
2011.04.22. 15:58
somakb: Miért kapott az AMD ennyi pénzt a Globalfoundries-től? Teljesen érthetetlen az arabok üzleti érzéke. Először a gyártás terheiről veszik le az AMD-t most meg pénzt adnak nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Juliska
2011.04.22. 16:06
arn: A Fusion elhibázott stratégia? Életemben nem láttam ilyen jó koncepciót. Bár az igaz, hogy jövőre az Intel, azután pedig az Nvidia is lemásolja az ötletet. Ezzel a helyzeti előny elveszhet. Az a kérdés, hogy az AMD hogyan tud támogatást biztosítani. A hardver megvan, de a fél világ arra vár, hogy végre legyen heterogén profilozó. Remélem az új CodeAnalyst már itt is újít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. somakb
2011.04.22. 16:47
A Fusion magában nem elhibázott stratégia, de az Ontario és Zacate platforomok felelősek a jelenlegi üzleti eredményért is. 300 milliós éves cpu eladások szempontjából a havi 1m körül Brazos platform marginális, ráadásul olcsó termék így a profit is kicsi. A notebook gyártók jó része kilőtte az Athlon mobil procira épülő platformokat a portfóliójukból, és a 15" colos notikba is az olcsó Brazost teszi...-> az AMD saját, drágább platformjait kannibalizáltatta fel a Brazossal, mert egyszerűen nincs ütőképes mobil platformjuk... mint sivatagnak az eső kéne már nekik a Llano... Az eladási számokból is látszik, hogy az Intelről simán lepattant a Brazos, észre sem vették, az AMD saját magát rúgta vele bokán.

Juliska : Nem az arabok adtak az AMD-nek most pénzt , hanem nőtt a könyvelési értéke a Globafoundries-nak, így az AMD GF-beli részesedésének is nőtt az értéke. Ezt könyvelték el. Ennyi. Ettől 1 fillérrel sem lett több pénzük, sem több profitjuk.

"The company's rise in profit was largely due to a $492 million noncash gain from a change in the book value of AMD's stake in Globalfoundries, a company formed from the spinoff of its manufacturing operations"

A hangsúly a noncash-en van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Juliska
2011.04.22. 17:17
somakb: Világos. Ebből a cikkből ez nem derült ki. Akkor tőkejövedelemről van szó. Még jó, hogy bejártam a közgazdasági órákra.

Ezt szerintem tudta az AMD is. A régi gépek jó szarok voltak. Levetted a konnektorról és lemerültek. Az újak viszont nagyon jók.

Az Intelt nem tudom, hogy hogyan gondolkodik, de nagyon hülyén képzelik el ezt a mobil fejlődést. Nekik is látni kellene, hogy az új webes szabványok GPU-val gyorsítva működnek, mintha nem is érdekelné őket. Azon gondolkodtam, hogy talán köze lehet hozzá a Sandy Bridge működésének. Csoporttársam használ ilyen notit, és van egy programja, ami hol fut, hol nem. Ilyet én még sosem láttam. Elindul a render és fut pár másodpercig, majd megakad 1-2 másodpercre. Ez ismétlődik folyamatosan. A program jó mert profiloztuk a működést, és más GPU-kon hibátlan. Az az érdekes, hogy még az előző Intel grafikán is jó, csak a Sandy Bridge-en nem. A csoportvezető már mondta, hogy tervezési hiba lehet a hardverben, de érthetetlen, hogy mi okozhat pár másodpercekig tartó leállást, amikor előfordul, hogy egy percig is folyamatos.
Esetleg aki tudja a választ nagyon szívesen venném, mert szegény srác nálam teszteli. Ez lenne az egyik kötelezője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Terror
2011.04.22. 17:52
"a vevők gondolkodás módjának is változnia kellene"

Hááát az AMD nem nagyon erőltette meg magát, hogy változzon bármi is, a cégnek gyakorlatilag nincs arculata az első Athlonok óta. Egyre-másra halmozzák a káoszt, főleg mobil fronton, asztalin meg évek óta nem csináltak semmit. Oké, a CEO-t menesztették öt év semmit nem csinálás után (a semmi alatt semmit értek, 2005 óta gyakorlatilag semmi nem történt a cég háza táján). A Bulldózertől semmit nem várok, legfeljebb akkor, ha lesz egy teljes termékpaletta A-tól Z-ig, ami rá épül, és nem úgy, hogy a 40 ezres kategóriával bezárólag... Márpedig ez fog megint történni. Mikor kellett volna kijöjjön a csúcsnak matricázott, 2009-ben? Na, az akkori csúcsprocesszort fogja most beelőzni, amit jó, ha 40-ért el tudnak majd adni. Az más kérdés, hogy én nem is adnék többet egy processzorért, de nyugaton nem egészen így gondolkodnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. atti2010
2011.04.22. 20:10
Terror Ha már össze meg vissza beszélsz utána olvashatnál az AMD útitervének, vagy ha nem érdekel hagyd a fenébe beszeljünk olyan dolgokról amihez te is értesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Joachim21 atti2...
2011.04.22. 20:48
Minden csak nézőpont kérdése, de azért eléggé lerágott csont az a Phenom már. Önmagában nem elavult, csak a konkurencia azóta a 3. architektúraváltásra készül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Terror atti2...
2011.04.22. 20:54
Utánaolvastam már számtalanszor, tessék, nézheted te is: [LINK] ez volt kint az iponon is, hol lesz az üzletekben Q2 közepén ez a cucc? Sehol.

Soha nem tartják magukat az útitervhez, mindig csak mutatóban van. A Llanoról is első negyedévre szólt még a tavalyi hír, aztán lett Q2, aztán meg amire kereskedelmi forgalomba kerül, lesz belőle ősz, és ahelyett, hogy a dózerre épülne a mag, kiadják még egyszer az athlon ezredik reinkarnációját. Amire a dózer alapúak kijönnek, már azok is elavultak lesznek. Már több, mint egy éve cikkeznek mindenhol, hogy jön, jön, jön... de mikor? Tudom, hogy az AMD-vel szimpatizálsz, de attól még ez az igazság. A GPU piacon tartják egyedül magukat rendesen, de ott meg betett nekik a csíkszélességváltással kapcsolatos gebasz, nembaj, majd kiadják 7000-es névvel ugyanazt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. prohlep
2011.04.22. 21:29
2011 elso negyedev: 1610 millio bevetel, es ebbol 510 millio a profit.

Nem semmi, hogy az arbevetel tobb mint 30%-a siman profit.

Ha sok az allami vallalat, akkor az ilyen 30% finanszirozza azt, hogy nem statusszimbolum az hogy valakinek van statusa tehat allasa, hanem alanyi jogon jar a foglalkoztatottsag, es meg sok, szocialisan fontos dolog, es kulturalis ertek.

Ha leprivatizaljak az allami vallalatokat a profitjukkal egyutt, akkor jutunk oda, hogy az orszag annak ellenere roskadozik, hogy a hideghaboruhoz kepest toredeket koltjuk fegyverkezesre, szinte semmit sem koltunk szocialis berlakasokra (azaz nem epitunk evi 100 ezer, nem eliras, szaz-ezer olcso lakberu tanacsi lakast), stb, ... van helyette munkanelkuliseg-frasz, 55/60-rol lassan 65-re emelt nyugdijkorhatar es meg sok mas anti-kommunista "vivmany".

Ha valakit ez elkeserit, mert munkanelkuli, vagy mert ehes, vagy mert nincs sajat hajleka, ... akkor vigasztalja az a nemes es emelkedett tudat, hogy demokraciaban, jogallamisagban elunk, ahol viragzik a szabad piac.

Ezek alapveto ertekek. ... csak 22 ev alatt lassan kiderult, hogy ezekkel nem lehet jollakni, ezekbe nem lehet fagyos teli ejjeleken betakarozni, ...

es az emberi meltosagnak mindezen maszlagoknal sokkal fontosabb kelleke a munka, es hogy amikor beteg vagy raszorult, akkor nem a biztositasi kartyajat kerik, hanem egyszeruen egy segito kezet nyujtanak ... mint regen az atkosban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. arn
2011.04.22. 22:09
nem a fusion az elhibazott strategia, hanem az, hogy pl a brazos kesve jott, a nettopokkal nagyot kaszalhatott volna az amd. processzor szinten az utobbi evekben csak arakkal versenyezhetnek, ebbol meg nehez lesz varat epiteni. az uj cuccokkal is budget piacon hodithatnak inkabb, ha nem jon be a bulldozer. annak viszont kicsi az eselye, hogy jobb legyen, mint az sbe.

ergo jo hw ide vagy oda, proci fronton addig kinlodni fognak, amig nem tudjak beadni az embereknek ezt a fusion dolgot. az intel sokkal szarabb cuccbol is tobbet kaszal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. jozsefm arn
2011.04.22. 23:11
az intel sokkal szarabb cuccbol is tobbet kaszal.
Pontosabban a szarból is kaszál,- lásd atom , de hála és látva a fentebb olvashatóaknak vannak rá epekedők,garantálva a további "sikereket",mindegy hogy működik vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. treydar
2011.04.22. 23:57
"Mivel az elmúlt év második negyedévében 1,65 milliárd dolláros teljes árbevételre tett szert a vállalat" közben a táblázat(ok)ban meg 2010 negyedik negyedév szerepel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Richard83
2011.04.23. 05:09
Imadom az a AMD fejlodeset kovetni, kurvara erdekes.A Bulldozer meg mar most legenda, sztem szaggatni fog! Lesz itt meglepetes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010
2011.04.23. 11:31
Richard83 Te biztosan tudod hogy szaggatni fog mikor még senki nem tesztelte, valószínű hogy árat is tudsz mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. CyberPunk6...
2011.04.23. 11:33
Nekem a gépemben intel proci van amd grafikus kártyával, de a power gpu szegmens a töredékét teszi ki a cpu résznek, mert ameddig cpu minden gépbe kell, addig a legtöbb gépben integrált videókártya van. Az intel pedig a gpu gyorsítást hihetetlenül jó ütemben oldotta meg a processzorra integrált grafikus maggal. Abban a pár évben amikor az intel tisztességtelen módszerekkel elnyomta az amd-t, akkora lépéselőnybe került, mind anyagilag, mind technológiailag, hogy a megítélt jóvátételből, csak most kezdi magát összeszedni az amd, asszem tavaly kaptak 1milliárd(?) eurót. De most pontosan nem tudom. Látszik a feltámadás, de évekbe fog telni, mire valóban visszatérnek cpu fronton.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. jozsefm Cyber...
2011.04.23. 12:29
CPU teljesítményben az évek a Bulldózer és a Llano érkezésével hónapokra redukálódnak, grafikus téren meg sokkal jobban el van maradva az Intel az AMD-től, mint CPU tekintetében az AMD az Inteltől,sőt a platformszintű integrációban is jobban áll az AMD.
Mindezek ellenére sem, hiszem hogy a műszaki felzárkózás, jelentősebb piaci átrendeződéssel járna, akár rövid ,akár hosszú távon.Amikor a CPU tekintetében az Intel sehol se volt az AMD-hez képest, akkor se volt piacvezető az AMD ,az ismert és azóta se változott okok miatt ,melyek a jövőben sem lesznek másként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Balucsek Cyber...
2011.04.23. 12:42
CyberPunk666: Hogy jön az Intelhez a GPU gyorsítás? Tudtommal az IGP-jükön mai napig nem futnak openCL kódok és akkor a directcomputeról már ne is beszéljünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Juliska
2011.04.23. 15:13
arn: Szerintem pont jókor jött a Brazos. Eddig nem volt értelme a heterogén felépítésű chipnek. Most már programok tucatjai használják gyorsításra az IGP-t. Már csak egy heterogén profilozó hiányzik az igazi áttöréshez. A következő CodeAnalystben bízok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. sanyix
2011.04.23. 16:15
"Igaz persze másrészről meg mondhatnánk azt is hogy lehetne az AMD-nek is olyan procija ami veri az intelt és akkor azt hallanák hogy az AMD a jobb."

LOL volt ilyen... amd64... mégis közbe is azt lehetett hallani hogy az intel jobb (pedig jó szar volt inkább az a p4) Sőt a k7 is jobb volt. Akkor meg az lett terjesztve hogy az amd fagy meg elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Etnies
2011.04.23. 23:59
megkockáztatnám ha az AMD 3x erősebb porcit adna ki az Intelnél ráadásul olcsóbban is akkor se kaszálna nagyot de az Intel pénztárcája se lenne vékonyabb. sok évnek kell eltelnie ahhoz h az embereknek Processzor fogalma ne az Intellel legyen egyenlő. és addigra már lehet h a konkurens nem is az AMD lesz hanem netán a híres nevezetes Nvdia?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Fzoltan
2011.04.25. 17:14
Etnies: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gyigyo
2011.04.25. 17:45
hogyvárják el az emberek hogy jobb legyen az AMD mint az INTEl ha kevesen veszik meg az amd-t és nincsen rá pénzük hogy sokkal jobb procit csináljanak mint az intel...
de gondolom akkor is az intel nyrene mert sok az INTEL-fanatikus

AMD-BULLDOZER pedig TARGONCA lessz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Joachim21
2011.04.25. 18:37
Ezt a picsogást, még ha részvényes lennél megérteném, de ez a cég pont olyan külföldi szemét mint a másik, minek sajnáljátok? Intel úgy sem engedi becsődölni, mert akkor feldarabolják (másrészt meg gyaníthatóan megvan az alku kettejük között a piac felosztásáról).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm Joach...
2011.04.25. 19:41
Intel úgy sem engedi becsődölni

Ehhez az Intelnek vajmi kevés köze van,ha a tulajdonosi kör úgy döntene ,hogy kiszáll mert nem éri meg neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Joachim21 jozse...
2011.04.25. 19:58
Miért, mennyibe kerül neki 20%-kal emelni az árakat? Úgy játszik a piaccal ahogy akar. Ugyanígy, ha akarná, be is dönthetné az AMD-t, mert kisebb szilikonon hoz nagyobb teljesítményt, ergo adhatná jóval olcsóbban is a cuccait. A gond az, hogy ha az AMD kiszállna, akkor az intel egy trösztellenes eljárással nézne szembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm Joach...
2011.04.25. 20:25
Ahogy a piaci dominanciáját megvette, ugyanúgy megveheti a trösztellenes eljárás eredményeit is,ha mint írod azt tesz amit akar,de még mindig nem teheti kötelezővé az AMD tulajdonosainak ,hogy X86-os processzort gyártsanak.Csak itt Isten,-nem a piacgazdaságban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. MZperX75
2011.04.25. 20:30
Kicsit olyan érzésem van ,hogy az intel már nem versenyez itt senkivel,maximum saját magával.(kis cég lett az AMD) Intel ,ha nagyon akarná megvenné kilóra AMD-t és a grafikus részleget ,szőröstűl-bőröstül,ha meg az Nvidia nagyon pattogna, akkor azt is,vagy inkább tönkre tenné,ezek után.....
Emléxem néhány éve a Forma-1 ben Shummaher 1 kör elönnyel nyeregette a futamokat,de aztán kitaláltak valami nagyon új szabályt,mert az már nem volt ferr.
Itt is ez van!
Elfogult vagyok,mindig a gyengébnek drukkolok,valahogy így szocializálodtunk,talán azért örülnénk a kisebbik cég sikereinek.(itt a kisebb sajna AMD)
Én nem csóróságbol veszem az AMD-t,hanem perverzitásból,mindig azzal magyaráztam magamnak a bizonyítványomat,hogy mert az AMD jobb teljesítményt kínál olcsobban,ezzel vakítottam magam,de be kell sajna látni,hogy ez nem így van.Az elmúlt 3 évem így telt:
Vásároltam AM2 lapot Atlon3800+procival,x1650karival,fél év múlva proci ugrott
X2 4000+-ra2.1Ghz antituningos darab(2.23Ghz ig el is jutottam vele)+videókártyát
egy HD2600XT-re cseréltem,fél év múlva jött a athlonX2-5000+blacke.+4850 kari!
fél év megint eltelt (alaplap csere AM2+-ra athlonX2 5000@3.1Ghz -en ment már a lapocskába+uj hűtő)
még egy fél év és Phenom2 X2 545(3.00Ghz)3 hónap megint ráfizetek,Phenom2 X4 945+HD4870-1G-re upgrade!
most is ez van,na szóval intelnél talán 2x keletett volna csak cserélni,talán prockót 1x+kis memóri és talán egy videókari.Vagy még mindig menne????
Na szóval nálam a konklúzió,sajnos az erősebb kutya b***,ha tehetném akkor nem vennék AMD-t,hiába a nagy támogatottság,hiába a szeretet,nem mindig az olcso,az olcsó.
Intel 2év elönnyel van minimum,ez a phenom2 talán versenyképes core2 quad-okkal szemben.
Szerintem még azoktol is le van maradva!Phenom2 debütálása óta hány uj prockót adott ki az Intel? +65ről 45nm-re, 45nmről 32nm-re,AMD -nél csak egy váltás volt,az intelnél sok sok,lassan 22nm-re megy a válltás.
Icor7,5,3-ezekből is még ujjab generáció(na szóval ,aki intelt vesz az nem biztos hogy fanatikus)ha most kellene gépet vennem hosszútávra,mert szeretem legalább 3 évet élvezni egy konfiget, mielött fejlesztenék csak is INTELT vennék.
Sajnálom AMD rohat sokat költöttem rád,de te viszont leszartál,hiába ez a nagy szeretet........Én egy AMD-fan vagyok.....
OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. silentfrog MZper...
2011.04.25. 21:09
Ne haragudj de olyan sokat nem költhettél a gépre.
A mostani 4850 kártyád adod el és veszel egy 4870 kártyát?
Gondolom ez használtan veszek és a két kártya között van kb 4-5 ezer forint különbség.
a processzorra is ha 10 ezret ha rá kell költeni.
igy 15 ezerből lesz egy jobb géped?
Ha 3 évente akarsz csak gépet cserélni,és ráadásul intelt szeretnél akkor mennyit kültesz egy processzorra és egy videokártyára? 150 ezret?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Terror
2011.04.25. 21:31
Az se világos, hogy minek cserélt ugyanolyan architektúrájú processzorra (a 4000-es meg 5000-es csontra ugyanaz, leszámítva az órajelet, azon meg két perc segíteni a BIOS-ban...), aztán megveszi ugyanazt Phenom II-ben, amit lecserél ugyanarra, négymagosban, eleve lehetett volna utóbbit venni. Ilyen alapon minden hónapban bemehetnék az üzletbe, hogy "helló, jöttem lecserélni a processzort, mert ki akarom gyűjteni az egész termékpalettát"...

Amikor az Athlon X2 4800-ast vettem a filmnézős netes gépbe, akkor ugyanabból a pénzből csak egy E2140-es jött volna ki, ráadásul az IGP-je az Intelnek egy kalap szar volt a HD3200-hoz képest, nem volt kérdéses, hogy mit veszek. A Phenom II árából maximum egy Q8200 jött volna ki, az meg megint nagyon nem nyert. Szerintem menj és vegyél egy i7 980x-et, hátha elvegetálsz vele pár évig.

"a híres nevezetes Nvdia?!"

Aztán miről híres meg nevezetes az nVidia? Hogy a 8800 Ultra óta a nevükkel adják el magukat? Kevés lesz az ahhoz. Desktop fronton már most csak a marketing tolja nekik a szekeret, ha csakugyan kijönnek a 7000-es Radeonok idén, az lesz a kegyelemdöfés. A játékok intróiból is szépen eltünedeztek az nV logók egy ideje, a PhisX-et már csak mutatóban támogatja egy-két dolog. Ebben a nagy APU-s hercehurcában sehol nem állnak, az AMD-nek van processzora is, GPU-ja is, az Intelnek úgyszintén, még ha a GPU egy rakás szar is, de megoldják majd. Az nV hiába paktált le az ARM-mel, mikor lesz abból valami... legfeljebb mobil fronton, de onnan meg az Intel picsázza ki őket. Szépen elvegetálnak majd azután a professzionális kártyák piacán, kérdés, hogy meddig, mert a heterogén cuccok meg az Intel transzkódolói már most jobbak a Cudánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Balucsek MZper...
2011.04.25. 22:22
MZperX75: én vagyok az élő cáfolat, hogy csak Intellel lehet kihúzni 3 évet annak idején egy athlon 6400+ vettem nem tudom pontosan talán 28-32 között volt és mostanában kezdem érezni, hogy kezd kevés lenni, de még az is lehet, hogy kihúzza a 2. generációs bulldozerig (még meglátom mikor szánom rá magam egy cserére).
Amit leírtál az alapján neked sikerült a lehető legrosszabbul választanod minden alkalommal. A trükk az amit terror is írt nem szabad ugyan azon a szérián belül vásárolni.
Ha 3 évre akarsz jó gépet akkor kb 170-200e-ret rá kell költeni az kifogja bírni, és ha veszel kb 120-ból egy gépet amit folyton fejlesztel a 3. évben szerintem úgyis beéred árban, de egy 1,5-2 évig nem olyan géped van ami épp el visz mindent az elvárt szinten hanem amin minden hasít...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sanyix
2011.04.25. 23:04
@MZperX75: ez nem az amd hibája, hülyén vásároltál...
én 3 éve megvettem az am2+-os lapot, 4400+-os x2-vel, és egy hd3850-el na meg 2gb rammal. Aztán 10k-ért vettem még 4 giga ramot mikor olcsóvolt, most meg a bulldozer megjelenésekor (mer akkor még olcsóbb lesz) veszek valami athlon II x4-et vagy x3-at és lazán becsúsztatom a 3 éves lapba amin fullosan fog menni...

@Balucsek: "Ha 3 évre akarsz jó gépet akkor kb 170-200e-ret rá kell költeni az kifogja bírni,"

Ez nem igaz... a drágább alkatrészek jóval drágábbak mint amennyivel jobbak, úgyhogy soha nem jársz azzal jól... Az ár/érték bajnok gépek 100k alatti szegmensben vannak. afölött már durva ráfizetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. MZperX75
2011.04.25. 23:16
Balucsek: hát ha jól emléxem akkor volt vagy 60.000ft a 6400+ 95nm-es prockó
akkor én 13.000ft ért vettem 3800+-ost kb 5.000ft fizettem 4000+-os x2-re
lap amibe használtam nem igazán volt tunning barát,így hát szívás,és nem rakható bele phenom prockó 8x pci express csati van rajta.(így lett csere olcso húsnak híg a leve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Balucsek
2011.04.25. 23:18
Igen, de 100k alatti gép hol bír ki 3 évet játékok alatt? és ha már azt fejlesztgeted új alkatrészekkel (persze lehet használt alkatrészeket is kapni, de én nem bízom senkiben, amilyen gépeket már láttam és ismerősök hoztak javítani...) akkor rosszabbul jössz ki a fejlesztgetéssel mintha akkor kifizettél volna egy jobb gépet...
Csak hogy legyen viszonyítás 180e perpill I5-2400 + radeon 6950 2gb + 4gb ram ha az alaplapon tápon és házon spórolsz cseppet talán 8 giga is belefér az feltehetőleg kihúzza a 3 évet (de egy PII 955 és 6970 is remek párosítás főleg AM3+ready lappal és az is belefér 180ba)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pdx06
2011.04.26. 00:44
Kár hosszútávú időintervallumban gondolkodni drágább gép esetén is. Ugyanúgy 4 évig bírja az olcsóbb konfig mint a drágább. Jönnek a technikai újítások mint most az USB3, DX11, UEFI stb. és lehet azt is lecserélni. 2008-as alapgépek simán megbírkóznak még a mai játékok legtöbbjével. (4GB Ram, HD4850, AMD6000+)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gery84
2011.04.26. 07:43
Van egy haverom lassan 4éves lesz a gépe és a mai játékokkal elég jól el játszik, igaz mindegyiken vissza kell venni picit a grafikán de nem vészes ugy is 1280x1024 nyomja!
A gépe pedig AMD x2 5600+, 8800GT, 4GB ram, és a komlet gépet 160k vette lassan 4 éve!
Mostanába egyre többet panaszkodik hogy szagat ez szagat az!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MZperX75
2011.04.26. 10:20
silentfrog:egyébként leírtam ,csak el keletett volna olvasni,amit írtam.
4850 beszart! 1.5-2 éve,a csere egy 4850-re lett volna,de olcsóért 4870-et kaptam 1G rammal pontosabban 26.000 volt újonan 4850-512- a 4870-1g-et meg 30.000ft-ért kaptam 2 év garral. Nem azért volt uprgade, mert hülye vagyok,hanem azért mert nincs alaplapi kártya,és tönkre ment 4850-es(gariba nem fogadták el 2 hónapot vártam rá,addig egy csere kártyával volt3650-el)
ugyanezt a 4850-emet egy profi kártyabuzi kijavította,a múlt héten hoztam el jól müködik,ha valakinek kell szívesen átadom 13-15.000ft körül!
Grinwald HD4850-512(GDDR3) adott rá 1 hónap gart a szervíz.
1.5 éve használom 4870-em ,meg vagyok vele elégedve,elég jol muzsikál még most is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MZperX75
2011.04.26. 10:31
Gery: az igazat megvallva barátod kb 160e a gépét,így az sokkal tartósabb.
4 éve majdnem a csúcs prockó volt 5600+-os,8800gt meg majdnem 100.000ft volt!
való igaz némi kompromisszummal használható a konfig.
De én nem voltam annyira szerencsés,mert csak 60.000ft volt.
az XP Athlon2700+-t cseréltem le ,a ház ugyanaz maradt,alaplap+proci-26.000ft volt+memória+atix1650-256m-re(Farcry-oztunk 5-en clanba HUNterClan)
azután 2007 dec-től meg Crysis /sikerült megvernünk a francia világbajnok csapatát egy barátságos meccsen/igaz mi is csak 3-an voltunk ,és ők is csak 3 man voltak 2-2 emberke hiányzott.Hatalmi harc!
Elég kevéske volt a gép 4000+-on úgy akadt,hogy 800-600low-n alig érte el 20fps-t.
ezért kelletett 5000+-os ,csak a lap amibe bene volt szar volt így azt is csrélnem kelletett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MZperX75
2011.04.26. 10:39
Egyébként crysis 1 multy, igen szarul volt optimalizálva, a mostani konfigem,ha 32-en játszák,akkor akad, mint az állat(1600x1200 madium) de már nem játszom a csapat széthullott,meg mostmár nem érdekelnek annaira a játékok(crysis2 számomra hatalmas csalódás,rosszab sokkal, mint az 1.)
Phenom2 X4-945(95w)1.25V@3.23Ghz ,2Giga ram,4870-1G,450wchiftec-táp.
24"benq LCD,1080p,Hithachi projector 720p 150".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MZperX75
2011.04.26. 10:43
Sanix 4400+-al nem lette volna sokkal beljebb,de arra sem volt lóvém ,akkor is lakásfelújítást csináltam ,mint most is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MZperX75
2011.04.26. 10:46
Már az elején leírtam,hohy olcsó húsnak híg a leve!
Ha már itt tartunk barátom (CLAN tag)220ezerért vett Core2 konfiget 2.2ghz+ati1950-512-vel
3ghz-re fel van rántva, mai napig használja! 4 éves....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MZperX75
2011.04.26. 10:46
Már az elején leírtam,hohy olcsó húsnak híg a leve!
Ha már itt tartunk barátom (CLAN tag)220ezerért vett Core2 konfiget 2.2ghz+ati1950-512-vel
3ghz-re fel van rántva, mai napig használja! 4 éves....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror MZper...
2011.04.26. 11:05
Színtiszta trollkodás amiket írsz, a 4 éves kivénhedt Core 2-est lehet a mai napig használni, az Athlont meg nem? Haggyámá... Persze lehetett volna venni q6600-ast is, ami a mostani Athlon X4 szintjén áll, hát biztosan sokkal előrébb lennél, mint egy Phenom X4-gyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sensejke
2011.04.26. 11:38
Én nem tudom, miért kell veszekedni ilyeneken! Mindenki azt vesz amit akar! Én mivel nem vagyok valami pénzes amd-t fogok venni mivel játékra bőven elég! Esetleg, ha van többem persze hogy vennénk Intelt, mert erősebb bár átlagfelhasználónak, mint én szerintem felesleges! Hajrá Amd!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. berner
2011.04.26. 12:04
Terror - 2011-04-26 11:05:20 - igen a mai x4 szintjén, de már a 6600 egy 5 éves széria, ahogy most mondtad a mai meg mai... akkor hány év az elmaradás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror berne...
2011.04.26. 12:13
Ja, elvtársam, csakhogy az akkor csúcs gép volt, amihez hasonlítottam, az meg alsókategória alja most.

Persze be lehet menni a boltba és venni Sandy Bridge-et, húzni 4 GHz-re (ha lehet), aztán megbeszéljük 4-5 év múlva, hogy mire elég. Van egy sanda gyanúm, hogy az se lesz erősebb az irodai gépekbe szánt szutykoknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. berner
2011.04.26. 12:19
az alsókategória alja is marad az amd a pénzügyi helyzet mindig is ezt mutatta meg mindig is ezt fogja. Lehet erősködni, de ahogy már mondtam, még a hülye sem huggyozik széllel szemben, csak egy két fanatikus. Amikor meg a nyílt tényeket /lsd. a hírek/ az arcukba teszik, meg csak csodálkoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm berne...
2011.04.26. 12:26
Köszönjük Emese ,ismételt szellemi szinvonaladhoz méltó, megnyilvánulásodat.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csab959
2011.04.26. 13:03
Megjöttek a trollok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2011.04.26. 20:39
Kár ilyeneken vitatkozni. Mint már oly sokszor leírtam azt a szoftvert még nem találták fel amelyiket valamelyik gyártó processzora ne bírna kezelni. Aki a drágábbat választja, hát egészségére. Legalább többet bukik rajta. Mindenki sajátmaga rendelkezik a pénzével, meg az évi 2 játékkal amihez létszükséglet a drága processzor. De inkább azoknál is a videokártya a mérvadó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2011.04.26. 20:48
Olvastam hasonló királykodásokat 4 éve is, hogy mekkora királyság a 400 ezer forintos konfigom, Intel Core2Duo, Geforce 8800GTS videokari meg minden...Ez biztosan bírja 10 évig! 1-2 évre rá pedig már a sarki csöves is jobb gépet rakott össze negyedannyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!