iPon Hírek

Megjöttek az Intel legújabb SSD-i

Dátum | 2014. 11. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel nagyon régóta, az X25-E sorozat megjelenése óta kínál szerverekbe szánt SSD meghajtókat. Az elmúlt hat év során a gyártó termékei meglehetősen komoly népszerűségre tettek szert, amit jól jellemez az a tény is, hogy az Intel elmúlt három év folyamán az adatközpontokba szánt SATA SSD meghajtók elsőszámú gyártójává lépett elő – legalábbis ezt állítják a cég illetékesei. A lendület a jelek szerint a továbbiakban sem csökken: a napokban például friss tagokkal bővült a DC S3500-as sorozat, amelynek első képviselői tavaly mutatkoztak be.
A 2,5 hüvelykes formátumú példányok közé két igazi nagyágyú érkezett, amelyek 1,2 TB-os, illetve 1,6 TB-os adattároló kapacitással rendelkeznek. Eddig a kínálatban 800 GB volt a maximális adattároló kapacitás, de az Intel saját SSD vezérlőjének legfrissebb kiadása immár kétszer több NAND Flash tárhely kezelésére is képes. Ettől eltekintve a legfőbb tulajdonságok továbbra is változatlanok: az SSD vezérlő ezúttal is 8 csatornával gazdálkodik és SATA 6 Gbps-os csatolófelületet kezel, csak úgy, ahogy elődje. Az alábbi táblázat megmutatja, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kibővített SSD sorozat. Íme:
A hivatalos adatok alapján az új S3500-as SSD meghajtók véletlenszerű olvasási teljesítmény tekintetében picivel lassabbak, mint elődeik, viszont véletlenszerű írási teljesítmény tekintetében már jobbak kisebb társaiknál. A meghajtók strapabírósága látszólag javult, már ami az élettartam során felírható adatmennyiséget jelenti, de arányaiban nézve nincs változás: az újdonságok is napi 0,3 meghajtó teleírást viselnek el az öt éves garanciaidő tartama alatt.
A 2,5 hüvelykes meghajtók mellett M.2-es modellek is érkeztek, amelyek 80 GB-os, 120 GB-os, illetve 340 GB-os adattároló kapacitást kínálnak. Az M.2 2280-as formátumú egységeket leginkább boot meghajtóként használhatják majd a beágyazott rendszerekben, a mikroszerverekben, illetve az egyéb M.2-es slottal ellátott üzleti konfigurációkban. Ahogy 2,5 hüvelykes társaik, úgy ezek a meghajtók is SATA 6 Gbps-os protokollt alkalmaznak.
Az M.2-s SSD kártyák véletlenszerű olvasási teljesítmény tekintetében lassabbak, véletlenszerű írási sebességek tekintetében viszont gyorsabbak, mint hasonló adattároló kapacitású 2,5 hüvelykes társaik. Folyamatos adatátviteli sebességek tekintetében is láthatunk némi különbséget az M.2-es példányok javára. Ahogy a DC S3500-as sorozat többi tagja, úgy az M.2-es példányok is az Intel saját 20 nm-es MLC NAND Flash memóriachipjeit alkalmazzák. A termékek végponttól végpontig terjedő adatvédelmet éppúgy kínálnak, mint 256-bites hardveres AES adattitkosítást, sőt, még nagykapacitású kondenzátorokkal is rendelkeznek, amelyek hirtelen áramszünet alkalmával fejthetik ki áldásos hatásukat. A termékek tökéletesen alkalmasak szerverszintű felhasználásra. Abból kiindulva, hogy a termékek az üzleti szegmensben szállnak harcba, nem tűnnek vészesen drágának. A DC S3500-as sorozat tagjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. voroskeres...
2014.11.13. 12:13
Lehetséges, hogy elnézek valamit, de ettől az Intel 520 SSDi jelentősen gyorsabbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.13. 12:33
Ja, csak nem mind 1, hogy fele annyi IOPS al MTBF el, tartos tesztek között azok se tartják a sebességet(mint a többi konzumer cucc) és még sorolhatnám..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp djgeg
2014.11.13. 15:14
Így van, nekem is egy 240GB-s 520-as van és nincs benne áramvédelem, azaz nagy teljesítményű kondi sem, ahogy a többi gyártóéba sincs.
Ez még nagy különbség a szerverhez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.13. 15:49
Bizony, voltak stressz tesztek is, leállítás stb szám. Ez az intel széria volt egyedül az ami még azt is bírta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!