iPon Hírek

Megjöttek az Opteron 6300-as szerverprocesszorok

Dátum | 2012. 11. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az újdonságok között többféle példányt találunk a négymagostól egészen a tizenhat maggal rendelkező  központi egységig. A korábbi, Opteron 6200-as család tagjait váltó újdonságok a Piledriver alapú moduloknak köszönhetően elődeiknél jobb teljesítményt kínálnak, de ezzel együtt egyéb újításokat is felvonultatnak, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek. Mielőtt ezeket felsorolnánk, ismerkedjünk meg az újdonságok felépítésével, illetve tulajdonságaikkal.

A Piledriver alapú Opteron 6300-as processzorok kétmagos modulokból épülnek fel, amelyeknél egy-egy modul 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárra támaszkodhat, harmadszintű gyorsítótárból pedig összesen 16 MB-nyi áll rendelkezésre. A modulokhoz természetesen jár a legfrissebb Turbo Core támogatás is, amely terheléstől függően képes a processzor magórajelének kisebb-nagyobb mértékű emelésére. A tokozáson belül emellett beépített DDR3-as memóriavezérlő is található, ami a DDR3-1866 MHz-es memóriamodulok kezelésére is képes – lehet szó akár 1,25 voltos feszültséggel üzemelő példányokról is. Az egyes Opteron 6300-as processzoroknál akár négycsatornás memóriatámogatás is elérhető.  A processzorokhoz akár 12 memóriafoglalat is kapcsolódhat, így 384 GB-nyi rendszermemória alkalmazására is van lehetőség. Az újdonságok TDP tekintetében modelltől függően 85 watt és 140 watt között helyezkednek el, ahogy az a lenti táblázatból is kiderül.


Az új központi egységek kompatibilisek a korábbi négyutas szerverplatformokkal, hiszen G34-es processzorfoglalatba illeszkednek – igaz, használatukhoz BIOS frissítésre mindenképpen szükség lesz. A váltás lehetőségének valószínűleg örülni fognak a korábbi technológiákra alapozó szerverek tulajdonosai, hiszen az Opteron 6300-as család tagjai több újítást is felvonultatnak, emellett jóval hatékonyabban üzemelnek, mint elődeik.

A friss szerverprocesszorok új utasításkészletei között természetesen jelen van az FMA3, de a rajta kívül a BMI (Bit Manipulation Instructions) és a TBM (Trailing Bit Manipulation) is rendelkezésre áll. Az újdonságok AMD-P energiamenedzsment támogatással, valamint AMD-V virtualizációs támogatással egyaránt fel vannak ruházva.

A HP és a Dell kínálatában még az év vége előtt megjelennek majd az Opteron 6300 alapú szerverek, míg a Cray, SGI és Supermicro, valamint az AMAX, Appro, ASUS, ClusterVision, Colfax International, MEGWARE Computer, Microway, Penguin Computing, Silicon Mechanics és a ZT kínálatában már most is találkozhatunk Opteron 6300 alapú szerverekkel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!