iPon Hírek

Megkapták a gyártók a Lucid Virtu szoftverét

Dátum | 2011. 02. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A LucidLogix néhány hete jelentette be, hogy szoftvermérnökei egy különleges, úgynevezett GPU virtualizációs segédprogramot fejlesztettek ki az Intel Sandy Bridge processzoraihoz, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer attól függően, hogy milyen 3D-s terhelés éri, váltogatni tudjon az integrált videó vezérlő és a videokártya között, ezáltal energiát spórolhasson.

Az alkalmazás használatához egy Sandy Bridge processzorra, valamint egy H67-es alaplapra van szükség, ez utóbbi azért fontos, mert csak ez a lapkakészlet képes munkára fogni a processzorban található integrált videó vezérlőt. A Virtu – merthogy így hívják az alkalmazást – működéséhez tehát a fent említett három összetevőre és magára a Virtu szoftverre is szükség van, utóbbit a hírek szerint egyes alaplapgyártók mellékelik majd a jövőben megjelenő alaplapjaikhoz. A videokártya esetében teljesen mindegy, hogy azt az AMD vagy az Nvidia gyártotta-e, a Virtu mindkét vállalat termékeivel képes tökéletesen együttműködni.

Maga a Virtu egyébként teljesen észrevétlenül, automatikusan kapcsolja ki vagy be az egyes GPU-kat, így például alacsony 3D-s terhelésnél – például webböngészés alkalmával – a rendszer a második generációs Intel HD Graphics videó vezérlőre támaszkodik, ám ahogy játékra vagy egyéb GPU intenzív alkalmazás futtatására kerül sor, a szoftver azonnal átvált a videokártya GPU-jára. Az egyszerű, ám de nagyszerű szoftver segítségével hosszabb távon jelentős villanyszámla-költség megspórolására nyílhat mód, ugyanis alacsony 3D-s terhelés alkalmával nem pazarolja feleslegesen az áramot a diszkrét GPU.

A LucidLogix korábban azt ígérte, hogy a CES alkalmával rántja majd le a leplet a Virtu-ról, ám erre nem került sor, de most, a március elseje és ötödike között megrendezésre kerülő CeBIT alkalmával már tényleg bemutatkozik az alkalmazás, amely jelenleg RC (Release Candidate), azaz kiadásra jelölt változatban érhető el. A CeBIT alkalmával valószínűleg arra is fény derül, hogy pontosan mely gyártók alkalmazzák majd az ötletes szoftvert. Szinte biztos, hogy nem tévedünk, ha azt jósoljuk, hogy az MSI – aki a LucidLogix egyik kiemelt partnere – biztosan jelen lesz a Virtut használó alaplapgyártók között.

Egy biztos, azok az alaplapgyártók, akiket érdekel a szoftver, már megkapták a Virtu jelenleg elérhető legfrissebb kiadását. Az újdonság a jelenleg rendelkezésre álló hírek szerint a következő negyedév folyamán jelenhet meg tömegesen az alaplapgyártók kínálatában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. noPublicFG
2011.02.23. 14:58
Na most ez nem teljesen tiszta. A már meglévő alaplapokkal is működik a dolog, és csak egy drivert kell letölteni, vagy a majd megjelenő alaplapok fogják csak támogatni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fagy
2011.02.23. 14:59
Okos! A gond csak az, hogy szinte semmit nem spórol a user, mert a mai VGA-k ezen a szinten nagyon spórolósak. A GTX 460 14W-ot fogyaszt idle, alacsony "3D" ( ezt inkább movi üzemnek hívnám )esetén még minddig alacsony órajelen és feszültségen dolgozik. A Sandy IGP kb 10W-ot fogyaszthat és movi üzemben pár W-tal többet. A kettőjük fogyasztásbeli különbsége forintban még évek alatt is elhanyagolható a szoftver alkalmazása esetén.
Sokkal inkább azon kellene agyalni, hogy IGP esetén a diszkrét VGA lekapcsolódjon a tápról, ergo ez a 14W kinullázódna, pl böngészésnél.
A cikkben szereplő szoftver még csak félmegoldásnak sem mínősíthető, ráadásul ki az a .... aki H67-es lapot vesz, ha komolyabb VGA birtokosa?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010
2011.02.23. 15:25
fagyAz AMD Llano-ja fogja tudni ezt a lekapcsolós trükköt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2011.02.23. 15:28
atti2010Persze ehhez minden AMD-s kell legyen ami érthető is hiszen ez hardveres megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norbert09
2011.02.23. 16:41
Most ezt nem értem, ha van egy monitorom és az a vga-ra van kötve, akkor hogy a jófenébe tud az alaplapi vga jelet adni a monitornak?

(Sehogy...mert az az alaplapon van..!?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lasko
2011.02.23. 17:28
Norbert09 Nem érted akkor a dolgot. Itt nem csak alaplapi VGA-ról van szó hanem a CPU-ba beépítettről is, és attól még, hogy a VGA "kivan kapcsolva" a jel áttud rajta menni és ki a monitorhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2011.02.23. 17:58
Na, ez is olyan lesz mint a H67-es!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BillGetz
2011.02.23. 18:36
Ennek notebookoknál, netbookoknál lesz igazán jelentősége, nem asztali játék gépeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. amd
2011.02.23. 19:33
Most olvastam el egy cikket egy külföldi oldalon, ahol megpróbálták felmérni az egyes videokártyák közötti fogyasztási különbséget és ezt kivetítették hosszabb időszakra is.
Elolvastam az összes hozzászólást.
Azt állapítottam meg, hogy javarészt érzéketlenek arra, hogy ne a saját pénztárcájukon keresztül közelítsék meg a kérdést.

Itt is inkább az a lényeg, hogy nagy mennyiségben csökken a fogyasztás.
Te + Én + Ő.
Ha ez a fejlesztés is ezt tapossa, akkor bravó.
Mert az energiahordozók csak drágulnak, javarészt fogyóban vannak. A többi árát meg hajtják az előbbiek (atom, vízi....)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szedlakist...
2011.02.24. 06:00
nagyszerűűű
egyetértek a mai 50 ezerFt-os VGA alapjáraton tudnak 20W-ot!
a HYDRÁS alaplapok meg 60ezerFt-nál kezdődnek! "hol gazdaságos"???
ha ez a technológia 10évvel ezelőtt jön (vagy5el) akkor nagyon örülnék neki
ANNO az AMD 3200+ procihoz meg az ATI9800XThez nem kellet volna 500W-os táp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szedlakist...
2011.02.24. 06:02
"Ennek notebookoknál, netbookoknál lesz igazán jelentősége, nem asztali játék gépeknél. "

ehez nem kell a hydra! intel + nvidia=optimizer (vagy mi de működik)

vagy itt az IPON új cikke!
amd 3mag + vga baráti energia menedzsment!
http://www.ipon.hu/elemzesek/lenovo_ideapad_g565a_harommagos_phenommal/961/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!